Deniz Kartalı

Dalgıç Eskisi Sualtı Tutkunları İçin İkinci Baskısını Yaptı

Türk sualtı camiasının en deneyimli isimlerinden Barış Güntekin, 50 yıllık dalış hayatından elde ettiği bilgileri sualtı tutkunlarıyla paylaşmak için hazırladığı kitabının ikinci baskısını yaptı. Ege Denizi ve Akdeniz’in turkuaz sularında dalışlı mavi turlar düzenleyerek Türkiye’nin doğal zenginliklerini turistlere anlatan ilk isimlerden olan Güntekin, “İki tekne ile hem suyun üstündeki güzellikleri hem derinlerdeki esrarengiz canlıları anlatmaya çalıştım. Alman ve Hollandalılar her seferinde büyük hayranlıkla ülkelerine dönerdi” dedi. Güntekin’in kitabında Yunan adalarına vizesiz pasaportsuz giden dalgıçlar, yelkenli tekneyle aşılan fırtınalar, sualtının güzellikleri ve Avrupa’dan gelen sualtı tutkunlarının Türk yemekleriyle imtihanı gibi ilginç konular yer alıyor. Sualtı severlerin kitabı ücretsiz alabileceğini belirten duayen dalgıç Barış Güntekin https://dalgiceskisi.com/ üzerinden derinlerde elde ettiği tecrübeleri anlatıyor.

Dalgıç Eskisi Sualtı Tutkunları İçin İkinci Baskısını Yaptı
750 views
07 Ekim 2021 - 9:21

DALGIÇ ESKİSİ KISA SÜREDE İKİNCİ BASKINI YAPTI

4 denizde 8 bin 337 kilometre kıyısı olan ülkemizin derinliklerindeki güzellikleri en iyi gözlemleyen dalgıçlardan Barış Güntekin, yarım asırlık sualtı yaşamını “Dalışlı Mavi Yolculukta 24 Yıl” isimli kitapta toplamıştı. Sualtı dünyasıyla henüz 15 yaşındayken tanışan ve 1972 yılında Beykoz Çubuklu’daki dalgıç okulundaki askerliğiyle profesyonel balık adam olan Barış Güntekin, 1990 yılında başladığı mavi yolculuklarla ülkemizin turizm potansiyeline katkı sağlamıştı. Sualtı camiasında ‘Dalgıç Eskisi’ ismiyle anılan deneyimli deniz insanı Barış Güntekin, “Türkiye’nin sualtı zenginliği Avrupa ülkelerinde çok önlüdür. Düsseldorf fuarında 18 metrekare ile başlayan Türkiye standı 92 metrekareye kadar çıktı. Yani adeta fuarı Türk dalgıçlar ve Anadolu’nun sualtı güzellikleri ele geçirmişti. Ama şimdilerde denizcilik fuarlarına katılmamamız beni çok üzüyor. Ülke tanıtımını en iyi yapabileceğiniz alan doğal güzellikleridir” dedi.

 

Pasaportsuz Yunan Adası’na giden dalgıçlar

1990’lı yıllarda Avrupalıların gözde rotası olan Türkiye’de dalışlı mavi turun günümüzde çok yaygın olmadığını belirten Güntekin, bunda Türk denizlerindeki kirlenme ve kıyı alan kaybının en büyük etken olduğunu söyledi. Kitabının dalış okullarında dalgıçlara dağıtılacağını Güntekin ilginç anılarını da paylaştı. Güntekin, “Camiamızın büyüğü Tacettin Sağlar abimiz fotoğraf çekmek için adeta nefes almadan dalış yapar. Bir orfoz için 70 metre derinliğe indiği dalışları biliyorum. Bozburun açıklarında ayağı burkulan Alman dalgıcı sahil köyündeki diplomasız bir şifacıya tedavi ettirdik. Ama Alman arkadaşa bu gerçeği söylemedik. Yunan adalarına çok yakın bir yerde dalış yapıyorduk. Eşim Asuman ile 3 dalgıç Simi Adası’na pasaportsuz vizesiz yüzerek gitti, alışveriş yaptı ve geri döndü. Gökova’da Sadun Boro abimizin Ata Demirer’e seslendiğine tanık olduk” dedi. Güntekin ortağı ve dalış arkadaşı Alman Andrey’in tekne yangınında ölümüyle hayata bakışının değiştiğini belirtirken, “İnsan, suyun altında misafir olduğunu unutmamalı. Suyun altındaki canlıları ne kadar korursak o kadar insan oluruz. 1990’lı yıllardaki güzellikleri ve zenginlikleri koruyabilseydik yani dalışlı mavi turu geliştirebilseydik Türkiye’nin turizm gücü daha fazla olurdu” diye konuştu.

Kendi anlatımıyla Barış Güntekin

1957 senesinde İzmir’de dünyaya geldim. Gençliğim Seferihisar’ın Sığacık köyünde deniz kenarında geçti. 1972 senesinde ilk defa tüplü dalışla başlamam rahmetli abim Savaş sayesinde oldu. Liseye kadar eğitimimi İzmir’de aldım. 1977 senesinde bahriye olarak askere gittim, dağıtımdan sonra Çubuklu Dalgıç Okulu’nda İstanbul’da 18 ay kurbağadam olarak askerliğimi yaptım. Sonrasında 1979’da Almanya’ya gittim orada çeşitli kurslara giderek aşçılık yaptım ve 1987 senesinde Almanya’nın bana göre yaşayabileceğim bir ülke olmadığını anlayıp geri döndüm. 1988 senesinde Çeşme Çiftlik köyde Almanlarla dalış eğitimi ve dalış rehberi olarak 2 sene çalıştım. Sonrasında 1990 senesinde Marmaris’e gelerek yine Almanlarla dalışlı mavi yolculuk yapmaya başladım. 1994 senesi Eylül ayında Marmaris limanında elektrik kontağından guletimiz yandı ve Alman ortağım rahmetli oldu. Sonrasında Almanya’ya giderek müşterileri senelerce tanıtım yaparak ülkemize gelmelerini sağladık. Asuman Güntekin’le 2015 senesine kadar dalışlı mavi yolculuk yaptım. Bu arada 8 yıl boyunca dalış bröve sistemi olan SSI (scuba schools international) türkiye temsilciliğini yaptım. 17 sene Almanya’daki Düseldorf Boat Show fuarına katılıp Türkiye sualtını tanıtıp Avrupalıların Türkiye’ye gelmeleri için çalıştım.  Çok fazla olamasa da dalış yaparak şu anda eşim asuman hanımla birlikte Marmaris’te yaşamaktayım.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun
SON DAKİKA HABERLERİ

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.