Deniz Kartalı

Gemideki katilin akli dengesi yerinde

Çalıştığı gemi Hint Okyanusu’ndayken kaptan Bora Ekşi’yi hunharca öldüren Ergin Aktaş’ın akli dengesinin yerinde ve cezai ehliyetinin olduğu Adli Tıp Kurumu tarafından kesinleştirilerek dosyasına konuldu. Gemi makine yağcısı Aktaş, Sri Lanka’dan Türkiye’ye getirildiğinde akli dengesinin olmadığını belirterek ceza indirimi istemişti.

Gemideki katilin akli dengesi yerinde
15.882 views
06 Temmuz 2020 - 10:27

Hint Okyanusu’nda taşımacılık yapan Türk bayraklı 190 metre uzunluğundaki M/V Karadeniz isimli dökme yük gemisinin makine yağcısı Ergin Aktaş, 20 Aralık 2019 tarihinde geminin kaptanı Bora Ekşi’yi öldürmüştü. Tüm sorunlarına ve uyumsuzluğuna rağmen gemide kalmasına izin veren kaptanı öldüren ve 6 gemiciyi yaralayan Ergin Aktaş, Sri Lanka’nın Kolombo kentine geçirdiği 3 aylık tutukluluğun ardından Türkiye’ye getirilmişti. Aktaş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’nde verdiği ifadesinde akıl sağlığının yerinde olmadığını ve ceza ehliyeti olmadığını iddia etmişti. 12 Mart’tan beri tutuklu bulunan Aktaş’ın talebi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu’na yazı yazarak cezai ehliyetinin belirlenmesini istemişti.

Dünyayı saran Koronavirüs pandemisi nedeniyle uzayan süreçle birlikte hazırlanan rapor önceki gün açıklandı. Adli Tıp Kurumu uzmanları, Aktaş’ın ‘kişinin işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği’ ile davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yerinde olduğunu belirleyerek ‘Ceza Ehliyeti Tam’ raporu hazırladı. Aktaş için; ‘S işleyen failin hem algılama hem irade yeteneği mevcutsa, cezai ehliyetinin tam olduğu kabul edilir. Cezai ehliyeti tam olanlar, işledikleri suçun cezası ile cezalandırılır’ hükmü verildi. Böylece Aktaş için hazırlanacak iddianamede adam öldürmek suçuna tam vurgu yapılacak.

“İddianame bu yönde hazırlanacak”

Önümüzdeki günlerde savcılığın iddianameyi hazırlayacağını söyleyen Bora Ekşi’nin ailesinin avukatı Çağlar Coşkunsu, “Bora kaptanın katili ve 6 gemi adamını öldürmeye teşebbüs eden Ergin Aktaş emniyette ve savcılıktaki ifadelerinde akıl sağlığının yerinde olmadığı iddiasında bulunmuştu. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmişti. Covid-19’dan kaynaklı kısıtlamalar ve önlemler nedeniyle süreç uzadı ama Ergin Aktaş’ın muayenesi ve yapılan gözlemler sonucunda cezai ehliyetinin tam olduğuna karar verildi. Bu gelişme üzerine yakın zamanda iddianamenin hazırlanması ve yargılamanın başlamasını bekliyoruz” dedi.

Mürettebat kurallarını değiştirecek bir olay

Öte yandan Bora Ekşi’nin okyanusta görevi başında öldürülmesi Türk ticari denizcilik tarihine en kötü olaylardan biri olarak geçmişti. Tecrübeli Uzak Yol Kaptanı Semih Dinçel, “Yaşanan yabancı gemilerde çalışmak isteyen gemi adamlarımız açısından kötü örnektir. Yakın dönemde lise dengi denizcilik meslek okullarında ehliyet indirgemesine gidildi. İyi İngilizce ile yabancı gemilere Türk gemi adamlarını direk göndermeye çalışıyorduk. Bu olay, bu çalışmayı bile etkileyecek. Eski denizcilik örf ve geleneklerinde bir gemi adamı zabitan katına çıkması bile tuhaf karşılanırdı. Bu olayla Türk denizcilik sektörü personel politikasını gözden geçirecektir. Ek tedbirler alınacaktır. Görev şehidi kabul ettiğim Kaptan Bora Ekşi, denizcilik şirketlerinin mürettebat politikasında önemli değişimlere neden olacak. Gemi adamı seçimi için psikolojik yeterlilikler uzman incelemesi ve 566 sorudan oluşan Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri ile yapılmalı. Bu test pek çok ülkede uygulanıyor. Issız denizde aylarca vakit geçirilen gemi adamlarının psikolojik testleri mutlaka yoğunlaştırılmalı” dedi.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.