Deniz Kartalı

2018 böyle geçti 2019’a güzel zaferler miras kaldı

2018 böyle geçti 2019’a güzel zaferler miras kaldı
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
176 views
09 Ocak 2019 - 15:02

2018’in Greenpeace’in de bir parçası olduğu küresel ve yerel çevre mücadeleleri ve kazanılan zaferleri derleyerek, 2019’a dair umutları tazelemek istedik.  İşte 2018’in önce çıkan çevre mücadeleleri:

ARILAR KURTULDU

Greenpeace’in Türkiye çapında başlattığı ve büyük ses getiren projelerinden biri de “Hepimiz Aynı Kovandayız” oldu. Arılara zarar veren ve Avrupa Birliği’nde kullanımı yasaklanan neonikotinoid sınıfı tarımda kullanılan 3 kimyasal maddenin Türkiye’de de yasaklanması talebi ile Ağustos ayında bir projeye başlandı. 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde 150 bin kişinin imzaları ile verdiği destek sayesinde bakanlık söz konusu 3 neonikotinoidin yasaklandığını açıkladı. Arılar kurtuldu.

 

KÖMÜR MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

Çerkezköy’de termik ‘Olmaz Be Ya’

Başta kadınlar olmak üzere Çerkezköylülerin ormanlarını ve yaşam alanlarını korumak için 2 yıldır sürdürdüğü kararlı mücadele sonucunda kömürlü termik santral projesinin iptalini AKP Tekirdağ milletvekili Mustafa Yel duyurdu. Ancak karar resmileşmediği için mücadele devam ediyor. Greenpeace Akdeniz, bölgenin enerji üretim alanı kapsamından çıkarılıp yeniden ormanlık alan olarak tanımlanmasını talep ediyor. Bugüne kadar Trakya’da kurulmak istenen kömürlü termik santrallere karşı 70 bin kişi “OLMAZ BE YA” dedi.

Kırklarelililer ÇED toplantısını yaptırmadı

Trakyalılar, Kırklareli Ovası’nın yanı başına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı’na ellerinde tencere, tava ve bastonlarla katıldı. Trakyalıların protestosu nedeniyle bakanlık görevlileri toplantı alanına giremedi. Böylece ÇED toplantısı yaptırılmadı. Greenpeace Akdeniz’in hava modellemesi raporuna göre Trakya’da yapılması planlanan 3 termik santral toplamda 11 bin 230 erken ölüme neden olacak.

 

Eskişehir’de ihale 5 defa ertelendi

Eskişehir’in verimli tarım arazileri üzerine kurulmak istenen Alpu Kömürlü Termik Santrali projesinin ihalesi bugüne kadar beş kez ertelendi. Greenpeace Akdeniz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Eskişehir’in havasını, suyunu, tarım alanlarını etkileyecek olan kömürlü termik santralin eksikliklerle/hatalarla dolu ÇED raporunu iptal etmesini talep ediyor.

Eskişehirliler kömür istemediğini her fırsatta değişik eylemlerle dile getirdi. Bu eylemlerden birinde de Eskişehirliler Porsuk Çayı’nda “Kömürü Es Geç” mesajı veren bir pankart açtı. Etkinlik, tüm dünyada fosil yakıtlara karşı başlatılan Break Free (Kömürden Kurtul) hareketinin bir parçası olarak düzenlendi.

2018’DE HERKES PLASTİĞİ KONUŞTU

Terrapin trapped in plastic packaging.

2018 yılında çevre mücadelesinde en çok dikkat çeken konulardan biri plastik kirliliğiydi. Greenpeace, bir yandan hızlı tüketim ürünleri satan 11 büyük şirketin tek kullanımlık plastik tüketimini azaltarak alternatif paketleme sistemleri geliştirmesini talep etti. Bir yandan plastik kirliliğine karşı Bir Şeyler Haftası’nda (Make Something Week) düzenlediği iki atölyede  gönüllülerle plastiğe alternatif ürünler geliştirdi.

YAĞMUR ORMANLARI, PALM YAĞI İÇİN YOK EDİLMEYECEK

Greenpeace, palm yağı üretimi için Endonezya’daki yağmur ormanlarının yok edilmesine karşı Ağustos ayında dünyanın dört bir yanında kampanya başlattı. Kampanyada dünyanın en büyük palm yağı tedarikçisi Wilmar’dan palm yağı üretimi için Endonezya’daki yağmur ormanlarında gerçekleştirdiği yıkıma son vermesini talep etti. Bu talebe 1,3 milyon kişi imzaları ile destek verdi. Kampanya zaferle sonuçlandı. Detaylı bir aksiyon planı açıklayan Wilmar, tüm üreticilerini takip ederek, yağmur ormanlarında gerçekleştirilen yıkımın önüne geçileceğine dair söz verdi.

AMAZON RESİFİ RENGARENK KALACAK

Greenpeace, Amazon Resifi’ndeki eşsiz hayatın korunması için Brezilya hükümetinden sondaj çalışmalarına izin vermemesini talep etti. Bilim insanlarının Greenpeace ile gerçekleştirdiği keşif çalışmaları, gerçekleşen eylemler ve 2 milyondan fazla insanın imzaları ile destek verdikleri proje büyük bir zaferle sonuçlandı. Brezilya Çevre Ajansı, Total’e sondaj izni verilmeyeceğini açıkladı.

ANTARKTİKA OKYANUSU İÇİN HENÜZ HER ŞEY BİTMEDİ

Greenpeace, Antarktika Okyanusu’nda dünyanın en büyük koruma alanının oluşturulması için 2018 yılı Ocak ayında “Antarktika Okyanusu’nu Koru” sloganı altında küresel ölçekte bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında Oscar ödüllü oyuncu Javier Bardem, Greenpeace’in Arctic Sunrise gemisi ve bilim insanları ile keşif gezisine çıktı, okyanusunun 270 metre derinine indi, Antarktika Elçisi oldu. Tüm dünyada 2 milyonu aşkın insan imzaları ile bu talebe ortak oldu.

Kasım ayında, Antarktika Okyanusu’nu Koruma Komisyonu, koruma alanı teklifini de görüşmek için toplandı. Ne var ki komisyon üyesi 25 üye ülkeden 22’si koruma alanının oluşturulması için olumlu oy kullanırken; Norveç, Çin ve Rusya, Antarktika Okyanusu’nda koruma alanı oluşturulmasına karşı çıktı ve bu nedenle koruma alanı kararı alınamadı. 2019 yılı içerisinde okyanuslarla ilgili bir anlaşmanın Birleşmiş Milletler’in gündemine gelmesi bekleniyor.

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası