Deniz Kartalı

2050’de plastik kirliliği balık stokunu geçecek

2050’de plastik kirliliği balık stokunu geçecek
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
1.029 views
17 Eylül 2018 - 14:52

Uzmanlar, Dünyada üretilen 60 milyon ton plastiğin 27 milyon tonunun atığa dönüştüğünü, Türkiye’de günde 144 ton plastiğin denize karıştığını belirtirken İstanbul’un en ünlü semtlerinden Bebek’te denizden çıkan atıklar şaşırttı.

Okyanuslarda Türkiye yüzölçümünden büyük kirlilik

Merkezi ABD’de bulunan The Ocean Concervancy tarafından dünya genelinde 24 yıldır düzenlenen Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup – ICC) bugün(15 Eylül Cumartesi) gerçekleşecek. Türkiye’de 16 yıldır Deniz Temiz Derneği(TURMEPA) koordinatörlüğünde düzenlenen Uluslararası Kıyı Temizliği Günü’nde denizlerin temiz tutulması ve canlı yaşamının korunması için çaba sarf ediliyor. Okyanusların yüzeyinin kaplayan kirliliğin Türkiye’nin yüzölçümünden daha büyük olduğunu belirten uzmanlar her yıl 8 milyon ton plastiğin denizlere karışarak insan sağlığını tehdit ettiğini vurguluyor.

TURMEPA: 5 Trilyondan fazla plastik yüzüyor

Yılda 1 milyondan fazla deniz kuşu, 100 bin memelisi ya da deniz kaplumbağasının deniz çöpleri nedeniyle öldüğünü belirten TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, “Elimizi yıkarken bile denizi kirletiyoruz. Denizlerimiz yüzde 80 oranında karadan ve insan eliyle kirletiliyor. Artık tüm dünyanın gündeminde deniz ve okyanuslardaki plastik tehdidi var. Atık plastikler, rüzgâr ve yağışların etkisiyle okyanuslara taşınıyor. 450 yıl denizde varlığını sürdüren plastik problemini ciddi boyutlarda. Bilim insanları, okyanuslarda 5 trilyondan fazla plastik parçasının yüzdüğünü tahmin ediyor. Önlem alınmaz ve harekete geçilmezse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor.” dedi.

Avrupa kıtasında en kötü karne Türkiye’nin

Uluslararası Kıyı Temizliği Günü’nü organize eden The Ocean Conservancy, denizlerdeki kirliliği en çok sigara izmariti, gıda ambalajı, plastik içecek şişesi ve kapakları, plastik poşetler, pipetler, çay kahve karıştırıcıları, hazır yemek kaplarının oluşturduğunu belirtti.  Akdeniz Plastik Raporu’na göre Avrupa, Çin’den sonra dünyada en fazla plastik üretilen bölge. Avrupa kıtasında üretilen 27 milyon ton plastiğin sadece üçte biri dönüştürülebiliyor. Akdeniz’e en çok plastik atık ise günde 144 ton ile Türkiye’den atılıyor. 126 ton ile İspanya, 90 ton ile İtalya sıralanıyor. Turistler ise atıkların her yıl ortalama yüzde 40 artmasına neden oluyor. Uzmanlar öncelikle tek kullanımlık plastiklerin hayatımızdan çıkarmanın ilk adım olacağını belirtiyor.

Bebek koyundaki atık kirliliği

Öte yandan İstanbul’un en ünlü semtlerinden Bebek’te deniz kirliliği balıkçıları tedirgin ediyor. Akıntıya kapalı bir koy olan Bebek sahilinin katı atıklarla dolduğunu belirten Hüseyin Temel, “Yalılardan ya da yatlardan atılan atıklar koya giriyor. Her sabah elimizde kepçelerle temizlik yapıyoruz. Bu kadar özel bir semte bu kirlilik yakışmıyor. Devasa kütükler ya da otomobil lastiklerinin çıkması bizi şaşırtıyor. Yeterli temizlikte yapılmadığı için koy tehdit altında.” diye konuştu.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.