Deniz Kartalı

40 yılın en sıcak Kasım ayı doğal değil

40 yılın en sıcak Kasım ayı doğal değil
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
733 views
20 Kasım 2019 - 11:37

Greenpeace:

Greenpeace, “İstanbul son 40 yılın en sıcak kasım ayını yaşıyor. Ay başından bu yana güneşli ve sıcak günler geçiren İstanbul’da sıcaklık ortalaması 20 derecenin üzerinde. Sebebi ise iklim değişikliği” şeklinde açıklama yaptı.

Dünyanın her yerinde çevre ve doğal yaşam üzerine etkili eylemler yapan Greenpeace yaptığı açıklama ile küresel ısınmanın iyiden iyiye kendini gösterdiğini ve insanlığın büyük bir sıcaklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Son 50 yılda sıcaklık 1.2 derece arttı

A young polar bear (Ursus maritimus) wanders on ice, seen from the Greenpeace ship during an expedition to document the lowest sea ice level on record.

Greenpeace;

Meteoroloji verilerine göre içinde bulunduğumuz Kasım ayında İstanbul’daki sıcaklık ortalaması 21,7 dereceyi gördü. Oysaki 1981’den beri yapılan ölçümler İstanbul’da kasım ayının sıcaklık ortalamasının 11,7 derece olduğunu gösteriyor. İklim değişikliğinin yol açtığı ve doğal olmayan bu durum sadece İstanbul’u kapsamıyor. Meteoroloji verilerine göre Türkiye’nin ortalama sıcaklığı son 50 yılda 1,2 derece arttı. Küçük gibi gözüken bu rakam Türkiye’nin ikliminin değiştiğini gösteriyor.

Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 1970-1978 yılları arasında 12,7 derece, 1979-1987 yılları arasında 12,8 derece, 1988-1996 yılları arasında 12,8 derece, 1997-2006 yılları arasında 13,4 dereceydi. 2007-2016 yılları arasında ise 13,9 dereceye yükseldi.

Türkiye’de iklim değişikliğinin son haftalardaki görülür etkilerinden bazıları şöyle:

  • Ekim ayında Türkiye’nin neredeyse tamamında sıcaklıklar mevsim normallerinin üstündeydi.
  • 2019 yılındaki sıcaklıklar en az 2018 yılındaki sıcaklıklar kadar yüksek seyrediyor.
  • Türkiye birkaç haftadır şiddetli kuraklığın etkisi altında.
  • Antalya’da nisan ayında çiçek açması gereken ağaçlar kasım ayında çiçek açtı.

“Türkiye Paris Anlaşması’nı mecliste acilen onaylamalı”

A Migratory shepherd family during their journey near Ausa, Latur district Maharashtra.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül şöyle konuştu:

“İstanbul’da yaşadığımız bu güneşli günler hiç doğal değil. Kasım ayının bu anormal sıcağı, insan faaliyetiyle derinleşen iklim değişikliğinden kaynaklanıyor. Kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımı ve yüksek karbon salımları sıcaklığı artırıyor, mevsimleri altüst ediyor. İnsan faaliyetleri, halihazırda sanayi öncesi döneme kıyasla gezegenin 1,0 derece ısınmasına sebep oldu. Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer alıyor. Giderek bir krize dönüşen iklim değişikliği tüm Türkiye’de bize kuraklık ve doğal olmayan afetler olarak geri dönüyor. Bu etkileri yavaşlatmak, bu kötü gidişi durdurmak için Türkiye’nin harekete geçmesi, 3 buçuk sene önce imzaladığı Paris Anlaşması’nı mecliste acilen onaylaması gerekiyor.”

Greenpeace activists in Maranhão, Brazil, protest against TOTAL’s plans to drill near the Amazon Reef and illustrate the risks of an oil spill in the region. The aim of this action is to raise awareness amongst TOTAL customers about the risks of drilling in such a sensitive area, less than 30 km away from the reef.
This global day of action is part of a campaign led by Greenpeace since the Amazon Reef was revealed in 2016 and photographed for the first time this year. An expedition undertaken by the organization in January 2017 with a team of scientists captured the first underwater images of the reef. But there is still so much to discover. According to scientists, only 5% of the reef has been explored.
Ativistas do Greenpeace de Maranhão protestam contra os planos da empresa TOTAL de perfurar à procura de petróleo próximo aos Corais da Amazônia, e ilustram os riscos de um vazamento de petróleo na região.
O objetivo da ação é atentar os clientes da TOTAL para os riscos de perfuração em uma área tão sensível, a menos de 30 km dos corais.
Este Dia de Ação Global é parte de uma campanha do Greenpeace realizada desde que os Corais da Amazônia foram divulgados, em 2016, e fotografados pela primeira vez neste ano. Uma expedição feita em janeiro de 2017, que contou com um time de cientistas, registrou imagens inéditas dos corais. Mas ainda há muito a se descobrir: de acordo com os cientistas, conhecemos apenas 5% dos corais.

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası