Deniz Kartalı

TÜRK KAPTAN ÇİN’DE KORONAVİRÜS GEREKÇESİYLE ÖLÜME GÖNDERİLDİ

‘Mathilde Oldendorff’ isimli gemide kaptan olarak çalışan Selçuk Elibol, Çin’de yük aldıktan sonra gemisinin ne kadar suya battığını görmek için çıktığı merdivenden limana düştü. Çinli yetkililer, mürettebatın aşağı inmesine izin vermedi, Elibol yaşamını yitirdi. Genç kaptan 2007 yılında İTÜ denizcilik Fakültesi’nden mezun olmuştu. İdealist kaptanın koronavirüs inadıyla hayatını kaybetmesi üzerine Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Dernegi Yönetim Kurulu ve Türkiye Denizcilik Federasyonu açıklama yayınlayarak, olayı uluslararası arenada duyuracaklarını belirtti.

TÜRK KAPTAN ÇİN’DE KORONAVİRÜS GEREKÇESİYLE ÖLÜME GÖNDERİLDİ
887 views
31 Ocak 2022 - 10:58

 

20’nci yüzyılın sonlarından itibaren gelişen teknoloji ve küreselleşmenin etkisiyle denizcilik endüstrisinin önemi daha da artmış, küresel tedarik zincirindeki kilit rolü yadsınamaz boyutlara gelmiştir. Son yıllarda yaşanan Covid-19 salgınında deniz insanları özverili bir şekilde çalışarak küresel tedarik zincirinin devamlılığını sağlamışlardır. Hatta bu nedenle 20 Mayıs 2020’de IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) tarafından 4204/Add.35/Rev. 7 sirküleri ile arasında ülkemizin de yer aldığı 46 ülkenin de kabulüyle gemi insanları kilit çalışan ilan edilmiştir.

11 Eylül 2001’de Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan saldırı sonrasında güvenlik gerekçesi ile gemi insanlarına getirilen kısıtlamalar; salgın sürecinde artarak devam etmiş, seyahat kısıtlamalarına ilave olarak gemi insanlarının limanlarda sahile ayak basmalarının engellenmesine kadar varmıştır. Bu süreçte uzun seyir sürelerinin üzerine limanda kısa süre kalan gemilerde çalışan gemi insanları insani haklardan biri olan sağlık hizmetlerine erişme hakkından dahi mahrum bırakılmışlar ve neticesinde gemide ölümler, intiharlar vb. hususlar vuku bulmuştur.

Gemi insanlarına insanlık dışı uygulama yapılmamalı

Ne yazık ki, son yaşadığımız hadise de, 29/01/2022 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tianjin Limanı’nda “Mathilde Oldendorff” gemisi 1’nci Zabiti Selçuk Elibol liman yetkililerinin sahile inmesine izin verilmemesinden dolayı gemi draftlarını çarmıhla okumaya çalışırken, çarmıhtan düşerek hayatını kaybetmiştir. Bu olay denizcilik camiamızı derin bir yasa boğmuştur. Her ne kadar son yıllarda çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve güvenli hale gelmesi için çeşitli kural/konvansiyonlar (ISM, MLC vb) yürürlüğe girmiş olsa da artan yük/gemi trafik hacmi, limanlarda kalış sürelerinin kısalması, ticari baskılar nedeniyle gemi insanlarının üzerindeki psikolojik baskılar ve fiziksel kısıtlamalar her geçen gün artmaktadır. Salgın süreciyle gemi insanlarının sorunlarına bir de seyahat kısıtlamaları eklenmiştir. Uzun olan kontratların dolmasının ardından ne yazık ki seyahat kısıtlamalarıyla birlikte gemi insanları sevdiklerine dönmekte zorlanmaktadır. Aynı zamanda son yaşanan yukarıdaki elim olayda da görüleceği üzere gemi insanları insanlık dışı muamelelere maruz kalmaktadır.

 

TÜRDEF Sessiz Kalmayacak

 

Türkiye Denizcilik Federasyonu olarak denizcilik sektöründeki ulusal/uluslararası kurum, kuruluş, sivil toplum kuruluşları ve paydaşlarını buradan bir çağrıda bulunarak bu konunun uluslararası örgütler nezdinde gündeme getirilmesi, gemi insanlarının maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalara son verilmesi için bağlayıcı kural ve tedbirleri yürürlüğe koymak üzere iş birliği ve dayanışmaya davet ediyoruz. Son olarak Türkiye Denizcilik Federasyonu olarak bu elim olay ile ilgili üzerimize düşen sorumluluğumuzu yerine getireceğimizi, bu elim kazanın bir daha tekrar etmemesi için gerekli çalışmaları yapacağımızı ve sürecin yakından takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz”.

Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu

Denizciler Yıpranmıyor, Direkt Ölüyor

29 Ocak 2022’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tianjin Limanı’nda operasyonda bulunan “Mathilde Oldendorff” gemisi 1’nci zabiti Kaptan Selçuk Elibol’un liman yetkililerinin sahile inmesine izin vermemesinden dolayı gemi draftlarını çarmıhla okumaya çalışırken, çarmıhtan düşerek vefat etmiştir. Son 2 yıldır pandemiden dolayı zaten zor günler geçiren gemi personelleri özellikle Çin gibi bazı ülke limanlarının sert tutumları dolayısıyla dahada zorlanmaktadırlar. Gemilerde yükleme ,tahliye operasyonlarında ne kadar yük yüklenildigini veya tahliye edilgini ögrenmek için zaman zaman draft sörvey yaparlar. Geminin draftlarını okumak için sahile inmek zorundadırlar. Çin Liman yetkililerinin gemi personelini draft okumak için bile olsa gemiden inmelerini yasakladıkları için mecburen pilot çarmıhı veya şeytan çarmıhı kullanarak gemi draftlarını okumak zorunda kalmışlardır. Dünyanın heryerinde her ne olursa olsun, sıkı yönetim, terörün oldugu ülkelerde bile draft okumak için gemi personeline izin verilmektedir. IMO tarafından denizciler dünyanın en kilit insanları olarak belirtilmişlerdir. Son 2 yıldır bazı limanlarda dışarı çıkamamaktadırlar ve aylarca gemilerin üzerinde kalmaktadırlar.Bazen kontratları bittigi halde gemilerden inememektedirler.Zaten zor bir meslegi icraa eden denizcilerimizi bu durumlar daha da bunaltmaktadır.İşte denizcilik bu kadar zor bu kadar yıpratıcı bir meslektir. Yıllardır Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Dernegi olarak dile getiriyoruz ve getirmeye de devam edecegiz.’

Tüm dünya yetkililerinden istegim zor olan meslegimizi daha da zorlaştırmayın. Aylarca denizlerde olup bir de limanlara gelen gemilerde gemi personeline hapis hayatı yaşatmayın. Bu olayı IMO ve üyesi oldugumuz Uluslararası Gemi Kaptanları Dernegi(İFSMA) ya taşıyacagız. Vefat eden meslekdaşımıza Allah’tan rahmet dilerim. Ailesinin ve tüm camiamızın başı sagolsun.Mekanı cennet olsun.

Kaptan Zafer AKBULUT
Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Dernegi Yönetim Kurulu Başkanı

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası