Deniz Kartalı

MAVİ GEZEGENDE PLASTİK OKYANUSU OLUŞTU

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), dünya genelinde artan plastik kullanımına bağlı olarak yılda 19-23 milyon ton plastik atığın deniz ve okyanuslara karıştığını belirtti. WWF, bugüne kadar 2 bin 144 canlı türünün doğal ortamlarında plastik kirliliğine maruz kaldığını, besin zincirinin tepesindeki yırtıcılardan planktonlara kadar her türlü deniz canlısının plastik yuttuğunu, 297 türde gözlemlenebilir olumsuz etkiler görüldüğünü belirtti. WWF adına bir çevre raporu hazırlayan Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi, Akdeniz’in dünyada en fazla kirletilen denizler arasında yer aldığını belirtirken, Akdeniz foku, orkinos, kılıç balığı, ispermeçet balinası ve pamuk balıklarının bile plastik yuttuklarını vurguladı. WWF, çöp krizinin önlenmesi için BM Çevre Asamblesi’nde plastik kirliliğine karşı küresel bir sözleşmenin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

MAVİ GEZEGENDE PLASTİK OKYANUSU OLUŞTU
809 views
10 Şubat 2022 - 12:24

Koronavirüs salgınıyla birlikte tek kullanımlık plastiklerin daha çok kullanılması plastik kirliliğinin katlanarak dünya genelini tehdit etmesine neden oluyor. Yerkürede insanın ulaşmasının en zor bölgeler olan kuzey (Arktik)ve güney (Antarktik) kutuplarındaki buzul okyanuslarda bile plastik kirliliğinin görülmesi bilim insanlarını tedirgin ederken, 3 yıl önce 11 bin metre derinliğindeki Mariana çukurunda bile plastik kirliliğine rastlanması endişeleri arttırmıştı. Kutuplardan dünyanın en derin çukurlarına kadar plastik atık kirliliğinin görülmesinin ürkütücü boyutlarını ortaya koymak isteyen Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) için bir rapor hazırladı. Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri isimli rapora göre, Akdeniz, Doğu Çin Denizi ve Sarı Deniz’in de aralarında olduğu kritik önemdeki birçok denizde, plastik kirliliği canlı yaşamı için tehlikeli olabilecek eşik değerleri aştı. Rapor, mikroplastik kirliliğinin ekolojik olarak tehlike eşiklerini aşarak türler ve ekosistemler üzerinde popülasyonların azalması da dahil olmak üzere olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor.

Tek kullanımlık plastikler denizleri kirletiyor

Yılda 19 – 23 milyon ton arasında plastik atığın deniz ve okyanuslara karıştığı belirtilirken, tek kullanımlık plastiklerin deniz kirliliğinin yüzde 60’ını kapladığı öğrenildi. Denizlerdeki mikroplastik kirliliğinin yaratacağı ekolojik risklerin 21. yüzyılın sonuna kadar ciddi ölçüde artacağını belirten rapor, Grönland’ın iki katından daha büyük bir alanda kirlilik eşiklerinin aşılacağının altını çiziyor. Artan ihtiyaçla birlikte plastik üretiminin 2040 yılına kadar iki kattan fazla, denizlerdeki plastik kirliliğinin ise üç kat artması tahminler arasında yerini alırken, 2050 yılına kadar denizlere karışan makroplastik miktarında 4 kat, 2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artış oluşabileceği öngörülüyor.

Plastik Kirliliğinde Eşik Değer Aşıldı

Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi’nden bilim insanı Mine Tekman; “Bilimsel çalışmalar her boyutta plastiğin canlıların vücutlarına girdiğini ve bunun olumsuz etkileri olduğunu doğruluyor. Özellikle Akdeniz, dünyada en fazla kirletilen denizler arasında yer alıyor. Araştırmalar tehlike altındaki Akdeniz foku, orkinos, kılıç balığı, ispermeçet balinası ve pamuk balıklarına ev sahipliği yapan Akdeniz’de bu türlerin plastik yuttuklarını ortaya koyuyor.  Ege Denizi’ndeki ispermeçet balinalarının yüzde60’ının plastik yuttuğu tahmin ediliyor. Artık dünya kişisel tüketim tercihlerini sorgulamalı. İklim krizini yönetmekte başarısız kaldık, plastik çöp krizini çözmek için şansımız var.” dedi.

Plastic bag stuck on staghorn corals on a tropical reef near the Apo Island, Dauin, Negros, Philippines.

Rapordan Ürkütücü Detaylar

Denizlerdeki neredeyse tüm canlı türlerinde plastik kirliliğinin etkilerinin gözlendiğinin altı çizilirken, denizel ekosistemler mercan resifleri ve mangrovların bile tehlikede olduğu vurgulandı. 2 bin 144 tür doğal ortamlarında plastik kirliliğine maruz kalırken, besin zincirinin tepesindeki yırtıcılardan planktonlara kadar her türlü deniz canlısı plastik yutuyor.

297 türde gözlemlenebilir olumsuz etkiler incelenirken yüzde 88’i olumsuz etkileniyor.  Deniz kuşlarının yüzde 90’ı, deniz kaplumbağalarının yüzde 52’si plastik yutuyor. Plastikler, canlılara dolanıp hareketlerini kısıtlayarak, yutularak, canlıların yaşam alanlarını örtüp solunumlarını engelleyerek ve üzerlerindeki kimyasalların çözünerek denizlere karışması yoluyla biyolojik yaşama zarar veriyor.  Plastik atıklar diğer ekolojik hizmetlerinin yanı sıra birçok kıyı topluluğuna gıda güvenliği ve su taşkınlarına karşı koruma sağlayan mangrovların karmaşık kök sistemlerinde sıkışıp kalıyor ve bitkilerin büyümesini engelliyor.  Plastik kirliliği, iklim değişikliği nedeniyle tehdit altındaki mercanlar için ek tehlike. Plastik atıklar denizel biyolojik çeşitlilik için eşsiz önemdeki resiflerde mercanların boğulmasına ve kırılmasına hatta tüm resif sisteminin ölümüne neden oluyor.  Mercanlar mikroplastik taneciklerini sindirdiklerinde ortak yaşam sürdükleri algler üzerinde de olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. WWF, Şubat sonunda düzenlenecek BM Çevre Asamblesi’nde(UNEA-5) denizlerdeki plastik kirliliğini durduracak küresel ölçekte yeni bir BM Sözleşmesi’ni kabul etmesinin gerektiğinin altını çiziyor.

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası