Deniz Kartalı

Akıntı Dalışı

Akıntı Dalışı
2.481 views
14 Nisan 2018 - 12:18

Herkese merhabalar…

Bugün sizler için dalışta karşılacağımız, bazı bölgelerde de sadece bu tip dalışlar yapılan Akıntı dalışları diğer adıyla drift dalışı yada drift diving hakkında bazı bilgi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Dalıcıların, her ne seviyede olursa olsunlar bazen akıntı var yada akıntı dalışı olacak lafını duyduklarında irkildiklerini, tedirginleştiklerini gözlemlemekteyim. Akıntı, doğanın yapmış olduğu önemli bir eylemdir. Kısaca deniz yada okyanuslardakı büyük su kütlelerinin yer değiştirmesi olayıdır. Bunada sebep olan rüzgarlar, suyun tuzluluk yoğunluğu ve seviye farkları olarak sıralayabiliriz. Akıntının bir diğer en önemli olmazsa olmazları oksijeni denizlerde sirküle etmeleridir. Bu sirkülasyonla besinler bir noktadan diğerine taşınırlar ve ekosistemin yaşaması içinde çok önemlidirler. Bu denli önemli bir olayı göz ardı etmek yada keşke olmasaydı diye hayıflanmak aslında yanlış bir bakış açısıdır.

Herzaman söylediğim üzere, dalıcı seviyesi doğrultusunda dalışlar yapmalıdır. Eğer siz o akıntılı yerde dalış yapmak istemiyorsanız yada sizi tedirgin ediyorsa,  yada o gün gününüzde değil iseniz kesinlikle o dalışı yapmamalısınız.

Akıntı dalışlarında, dalış bölgesine varıldığında dalıcılar suya atlamadan önce lider size brifing vermelidir. Bölgedeki akıntı durumunu  kontrol ederek akıntı durumu ile ilgili şiddeti hakkında size bilgi verir. Özellikle bazı yurtdışı bölgelerinde önden lider atlar ve bu kontrolü gerçekleştirir. Daha sonra ise boş bc yada normal şekilde atlamanız ile ilgili bilgi verir. Akıntı dalışlarında ve aslında her açık deniz dalışlarında yanınızda SMB yüzey belirlerme samandıranız olması gerekmektedir. Bir adette akıntı kancası yanınızda bulundurmalısınız. Özellikle akıntı dipte ise ve siz elinizde makina ile görüntü çekiyorsanız, akıntı kancası

işinize çok yarayacaktır. Akıntı kancasını dipte mercanların üzerlerine kesinlikle takmayınız. Bu hem mercanlara  zarar verecektir hemde tutunamamış olursunuz. Bir kayanın tutacak bir yerine diger kısmınıda Bc nizin üstündeki D-ringe takmalısınız bu şekilde o noktada sabit kalıp çekiminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Akıntı şiddetli ise, akıntıya karşı palet vurarak kendinizi yormamalısınız . Bu hem hava tüketiminizi arttıracak hemde sizi bedenen yoracaktır. Bunun yerine akıntıya kendinizi bırakmanız ve diğer ekip arkadaşlarınızı takip etmeniz olacaktır. Burada palet vurmamalısınız

Çünkü hem akıntı hemde palet vurursanız takım arkadaşlarınızı ve lideride geçmiş olursunuz. Kendinizi azda olsa yavaşlatabilmek için paletlerinizi aşağı tutarak kürek misali yavaşlatabilirsiniz.  Genelde ya reef yanında iseniz akar gidersiniz ama reef üstüne çıktığınızda çoğu zaman akıntı durma noktasına gelecektir. Bu aslında tamamen o günkü hava şartı ile alakalı bir durumdur.

Olası dalış eşinizden kopar ve tek kalırsanız paniklememeye özen gösterin reefi takip edin reeften çok açık suya çıkmayın, açık su referans kaybetmenize ve yanlış yöne gitmenize sebep olabilir. Olduda açık suda kaldıysanız. Kurallar ve çıkış hızlarına uyularak, yüzey işaretleme şamandıranızı atarak hem onun üstünde dinlenir hemde yüzeydeki tekne yada botlara bulunduğunuz yeri göstermiş olursunuz.

Akıntı dalışlarında, yüzerlilik önemlidir. Neden derseniz. Deko beklemeniz var ise yada emniyet beklemenizde yoyo etkisi olmaması ve su sizi olduğunuz yerde tutmuyorsa, kendinizi bekleme yapacağınız derinlikte muntazam tutabilmeniz için yüzerlilik önemlidir.

Aslında akıntılı yerlerde bu illaki şiddetli olmak zorunda değil, dalmayı tercih etmelisiniz. Özellikle fotoğraf yada video çekiyorsanız, akıntılı yerler herzaman canlılığında bol olacağı yerlerdir. Ne kadar akıntı o kadar canlılık demektir.

Özellikle yurtdışında Manta görmek isteyenler için şunu derler.

“No current No Manta” yani akıntı yoksa mantada yoktur. Sebebi ise Manta ağırlıkta planktonla beslenen bir canlıdır. Akıntıda ona bütün planktonları enerjisini tüketmeden önüne hazır bir şekilde getirmiş olur. Dalıcılarada güzel görüntüler verir. Tabiki bunu Manta ile sınırlandıramayız, bir çok canlı için gerek dibe bağımlı olsun gerekse olmasın akıntı çok çok önemlidir.

Akıntıdan korkmamak gerek, tecrübelenmek için yapmak ve nasıl olduğunu deneyimlemek gerek. Her akıntı dalışının dalıcıya ayrı bir tecrübe ve bilinç katacağını düşünüyorum.

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Çalışmalarımı web sitemden  takip edebilirsiniz. Sitemden Youtube taki kanalımada bağlanabilir oradaki videolarımıda takip edip abone olabilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası