Deniz Kartalı

Asırlık yelkenliler ikinci kez buluştu

Asırlık yelkenliler ikinci kez buluştu
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
339 views
27 Eylül 2019 - 14:04

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu(KÜDENFOR), Setur Kalamış Marina’da geleneksel ahşap yelkenlilerle son teknolojiyle donatılan mega yatları ikinci kez araya getirdi. Türkiye’nin 4 denizinde yelkenlerini açarak gezen 20 geleneksel tekne ilk kez modern teknelerle yan yana geldi. Etkinliğe Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Erhan Aydın, İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eker, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, deniz tarihi yazarı Ali Bozoğlu, Çindemir Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Çındemir, Denizde Arama Kurtarma Derneği (DAK/SAR) gönüllülerinin de aralarında bulunduğu konuklar katıldı.

“Klasik tekne kültürünü korumalıyız”

KÜDENFOR Direktörü emekli Amiral Cem Gürdeniz, “15 milyonluk İstanbul’da senede bir gün de olsa klasik tekneleri hatırlayarak bu kültürü korumalıyız. Gelecek kuşaklara tarihi evleri, binaları bırakabiliyoruz ama aynı hassasiyeti gemiler ve deniz araçları için gösteremiyoruz. Ortasından masmavi deniz akan 15 milyonluk şehirde karşınıza ancak 20 tane tekne çıkarabiliyoruz. Deniz kültürü para ile satın alınamıyor. Bu kültürün oluşması onlarca yıl sürüyor. 1930’larda bu kadar tekne yoktu ama kültürü vardı. 1895’de 900 bin kişinin yaşadığı İstanbul’da 35 bin sandal vardı. Bugün 7 kişiye bir otomobil düşüyor ama 2200 kişiye bir tekne düşüyor. 27 Eylül 1538’de kazanılan Preveze Deniz Zaferi, Türklerin gerekirse büyük bir deniz uygarlığı kurabileceğinin en güzel hatırlatmasıdır. Türklerden en iyi denizciler çıkıyor.” dedi. Türk sivil denizciliğinin yaşayan önemli isimlerinden Yücel Köyağasıoğlu’da hatıralarını anlattı.

Atlas Okyanusu’nu aştı İstanbul’a demir attı

İstanbul Yelken Kulübü, Tuzla Yat Kulübü, Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü işbirliğiyle gerçekleşen etkinlikte en çok ilgiyi, işadamı Rahmi Koç’a ait Romola yelkenlisi çekti. 1903 yılında Newyork’ta yapılan ve Baltık denizi seferinin ardından adına yarış başlatılan yelkenlinin bularla çalışan bir makinesi olduğu öğrenildi. 26 metre boyundaki Romola’nın yelken kapasitesi 58 metrekare. Almanya’da ki Abeking-Rasmussen Tersanesi’nde 1904 yılında yapılan 18 metre boyundaki Levent teknesi de 4,5 ton ağırlığındaki kurşun safrasıyla herkesi şaşırttı. Usta gazeteci Necati Zincirkıran’ın yaptırdığı 10 metre boyundaki Neptün’de ilgi gördü.

Subay adaylarını eğitiyor

Deniz Harp Okulu’nun geleneksel denizciliği yaşatmak için subay adaylarına eğitim verdiği ‘Mavi Vatan’ adlı yelkenli ve kürekli teknede etkinlikte yer aldı. Deniz subay adayları Mavi Vatan ile pek çok yarışa katıldıklarını ve temel denizciliği bu tekne ile öğrendiklerini belirtti.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.