Kategoriler : Kıyı Şeridi

Beylikdüzü’nün batıkları tarihlendirilmeyi bekliyor

İçlerinde 1900’lü yıllarda hizmet veren bir şehir hatları vapuru da olan batıkların tarihlendirilerek kayıt altına alınması için çalışma başlatıldı. Sualtı araştırmacısı Cumhur Ayar, “Trol tekneleri batıkları parçalıyor, en kısa sürede koruma altına alınması gerekli” dedi.  Gökhan Karakaş’ta batıklara dalarak görüntüleme çalışmalarına katıldı.

Balıkçılar gösterdi dalgıçlar buldu

İstanbul’un en batıdaki ilçelerinden Beylikdüzü’nün Marmara Denizi kıyılarında tarihi bin 500 yıl öncesine kadar inen 8 gemi enkazı bulundu. 2004 yılında Yenikapı’da bulunan batıkların ardından ortaya çıkartılan Theodosius Limanı arkeoloji dünyasını şaşırtırken, Beylikdüzü’ndeki gemilerinde benzer bir keşfi doğurabileceği düşünülüyor. Yerel balıkçılaın yıllardır dile getirdiği batıkların ilk tespitleri; Beylikdüzü Belediyesi, West İstanbul Marina ve Batı İstanbul Vakfı’nın katkılarıyla ilçenin 13 km’lik sahil şeridinde yapıldı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Denizhan Vardar ve sualtı araştırmacısı Cumhur Ayar’ın elde ettiği görüntüler,

gemi tarihçisi Ahmet Güleryüz’ün bilgileriyle karşılaştırılacak.

Biri Şirket-i Hayriye Vapuru olabilir

Dalgıçların 8 metre derinlikte karşısına çıkan sac(metal) batığın 1900’lü yıllarda İstanbul’a yolcu ya da yük taşıyan bir şehir hatları vapuru olduğu düşünülüyor. Sualtı araştırmacısı Cumhur Ayar, 7 metre derinlikte ki geminin parçalarının 100 metrelik alana yayıldığını vurguladı. Ayar, “Diğer batıkların ahşap olduğunu ve günümüze fazla kalıntı bırakmadıklarını gördük. Bölgenin 1500 yıldır insan yerleşimine açık olduğunu biliyoruz. Tarihlendirilmesi ve İstanbul kültür mirasına kazandırılmaları için uzman sualtı arkeologları ve tarihçilerin çalışma yapmasını amaçlıyoruz.” dedi.

Angurina’ya girerken battıklarını düşünüyoruz

Beylikdüzü, Ambarlı sahilinde 5 yıl önce arkeolog ve deniz bilimcilerin yaptığı araştırmalarla M.Ö. 4. yüzyıldan kalma Antik Angurina Limanı’nın otaya çıkartıldığını hatırlatan Ayar, “ Angurina, 500 yıl yani 9. yüzyıla kadar Doğu Roma İmparatorluğu’nun tahıl ambarı olarak kullanılmış. Batıklar limana sadece 2 km uzaklıkta. Limana yük getiren gemilerin fırtına sonucu battığını düşünüyoruz. Çünkü kıyıya çok yakın ve derinde olmayan batıklar var karşımızda. Trol teknelerinin demir ağları batıkları etrafa yaymış. Tamamen dağılmadan bilimsel çalışmalar yapılması çok önemli.” Dedi.

Balıkçılar: Büyüklerimizin anlattığı batıklar

Beylikdüzü Balıkçılar ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Memiş Türcan ise, “ Batıkların bulunduğu bölge bizlere kuşaklar boyu anlatıldı. Büyüklerimiz Haziran-Ağustos arasında ki fırtınalarda o bölgeden sorunsuz geçen kaptanların iyi denizci olarak ünlendiğini söylerdi. Sözlü tarihimizde yer tutan antik liman ve batıkların bilim dünyasına kazandırılırken, İstanbul’un tarihine de ışık tutacağını düşünüyoruz” dedi.

 

 

 

Deniz Kartalı

En Yeniler

DENİZ ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ ÖĞRENCİ ODALARINDA YAŞAYACAK

En riskli mesleklerden denizcilik sektöründe ahde vefa örneğinin de kesin şekilde uygulandığının göstergesi yaşandı. Görevleri…

% gün önce

ADALET ANTALYA DENİZ MÜZESİ’Nİ KORUDU

Deniz severlerin ve dalgıçların kapatılmasına tepki gösterdiği Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi için yürütmeyi durdurma kararı…

% gün önce

KUMPANYA… KAPTAN ULUÇ HANHAN KURGULADI

Figen sabah saatlerinde çalan telefonunu zorlukla açabildi. Akşamdan kalmaydı, ağzında ekşimsi bir tat, dağınık saçları,…

% gün önce

ANTARKTİKA’DA 46 BUZULALTI GÖL BULUNDU

Çinli bilim insanları, Doğu Antarktika’da (Güney Kutbu), inovatif bir analiz yöntemi kullanarak, yüzeyi kaplayan buz…

% gün önce
Trusted by Ethereum Code Trading