Deniz Kartalı

Biyolojik çeşitlilik için hareket zamanı

Biyolojik çeşitlilik için hareket zamanı
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
341 views
28 Mayıs 2019 - 14:17

Yerküre üzerindeki hayvan ve bitki canlılığının korunması ve doğal yaşam alanlarındaki insan etkisinin azaltılması için Brezilya’nın Rio De Janerio kentinde 1992 yılında düzenlenen toplantıda Uluslararası Biyoçeşitlilik Anlaşması imzalanmıştı. Brezilya’daki Yeryüzü Zirvesi’nde 168 ülke tarafından imzalanan anlaşma 29 Aralık 1993’de Birleşmiş Genel Kurulu’nda görüşülerek yürürlüğe girmişti. Hayvan, bitki, mikroorganizma çeşitliliğinin korunması, ekosistemlerinin varlığını sürdürmesi ile insanların gıda, güvenlik, barınma, ilaç, sağlıklı çevre gibi ihtiyaçlarının giderilmesinin amaçlandığı anlaşmayı Türkiye, 14 Mayıs 1997’de onaylayarak taraf ülkeler arasına katılmıştı. Her yıl 22 Mayıs’ta kutlanan Dünya Biyoçeşitlilik Günü nedeniyle açıklama yapan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), tehlike altındaki biyolojik zenginliklerinin korunmasını desteklemek amacıyla yürüttükleri Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’nın önemine değindi.

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, “Biyolojik çeşitlilik kaybı bir anlamda, çocukluğumuzda yaşadığımız yerin doğal çevresinde var olan kuşlar, memeli hayvanlar ya da balıkların yaşamımızdan uzaklaştığı anlamına geliyor.
Yaşamımız biraz daha fakirleşiyor; insanın dünya üzerindeki ekolojik ayak izi hızla büyürken doğal hayata bıraktığımız alan da o ölçüde daralıyor. Bunda insanın, aşırı tüketim, habitat kaybı, kirlilik gibi doğrudan etkilerinin yanı sıra iklim değişikliğinin de tetikleyici bir etkisi var. Canlıların, yiyecek bulma imkanı azalıyor, üreme süreçleri sekteye uğruyor, hastalıklar artıyor; bunlar da yok oluş hızını artırıyor.” dedi.

Anadolu’da 400 tür canlı tehlike altında

Dr. Kalem, “ Türkiye, 160’ın üzerinde memeli, 460’dan fazla kuş, 10 bini aşkın bitki, 364 kelebek, 141 sürüngen ve çift yaşamlı, 405 balık türü ile biyolojik çeşitlilik açısından dünyada önemli yerde. Ama doğamız ve doğamızın sağladığı ekolojik hizmetler hızla zarar görüyor. Karasal alanların yüzde 75’i insanlar tarafından önemli ölçüde değiştirildi ve doğallığını kaybetti. Deniz alanlarının yüzde 60’ından fazlası yoğun insan etkisi altında ve sulak alanların yüzde 85’ini kaybettik. Küresel ölçekte orman kaybının hızı azalmış olsa da özellikle biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu tropik ormanlardaki kayıp hala hızlı bir şekilde devam ediyor. Türkiye’de de küresel ölçekte tehlike altında olan tür sayısı son 10 yılda dört katına çıkarak 400’e ulaştı. Ülkemizin doğal zenginliklerini koruyabilirsek, gelecek kuşaklara aktarabiliriz.” dedi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası