Kategoriler : Genel

Buket Uzuner: “İnsan haddini çok aştı”

Dünyanın en büyük çevre sorunu olan iklim değişikliği ve sürdürülebilir temiz enerji üzerine çalışan ünlü yazar, Gökhan Karakaş’a yaptığı açıklamada “ Bu bir şaka değil, iklim değişikliğinin tüm izleri karşımızda” dedi. Ana karakter gazeteci Defne Kaman’ın anlatıldığı kitabın kapafında Selçuklu’nun kadın sultanı Gevher Nesibe’nin simgesi bulunuyor.

Doğanın 4 elementi roman dizisinde

Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden Buket Uzuner son dönem eserlerini etkisini her geçen gün daha çok gösteren küresel iklim değişikliği üzerine yazıyor. Doğanın 4 elementi su, toprak, hava ve ateşten adlarını alan 4 romanlık seride iklim değişikliği bakanlığı, nükleer enerji, veganlık, şamanizm, stress, destanlar, gençlik gibi konuları işleyen Buket Uzuner, toplumsal kurallara uyumsuz gazeteci Defne Kaman karakteri ile okuyucuyla buluşuyor. İstanbul’un Kadıköy ilçesinde geçen Su ile başladığı roman serisine; İç Anadolu’nun ortasında ki Çorum’da geçen Toprak ile devam eden Uzuner son romanı Hava’ya Kayseri ve Kapadokya’da hayat verdi. Bir romanı yazmak için 2 ile 5 yıl çalıştığını belirten Uzuner, serinin son romanı Ateş’in Mardin’de geçeceğini vurguladı.

“Gevher Nesibe Sultan bilinsin istedim”

Uyumsuz gazeteci Defne Kaman’ın gözünden Kayseri’de geçen Hava’nın, serinin diğer kitapları gibi Anadolu Dörtlemesi’nin ürünü olduğunu söyleyen Uzuner,” Ortaçağ’da Kayseri’de hastaları müzikle tedavi eden bir şifahaneyi hatta ilk tıp okullarından birini yaptırtan Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan yeterince bilinmiyor. Tabiat Dörtlemesi yaparken ileri görüşlü sultanı da hatırlatmak istedim.” dedi. Ünlü romancı evlenmesine izin verilmeyen ordu komutanına aşkından verem olarak ölen Gevher Sultan adına yapılan büyük şifahane ve tıp eğitimi veren medresenin önemine değindi. Uzuner, “ Hava ile yine iklim değişikliği ve sürdürülebilir temiz enerji konularına odaklandım. Bir ekolojik-kurgu veya eko-roman olan Hava, edebiyatımızın çevre sorunları ve tabiat yoğunluklu eserleri arasında özgün bir iklim-kurgu olarak da okunabilir. Nükleer enerji karşıtı gazeteci Defne Kaman’ın maceralarının anlatıldığı ‘Hava’ tüm gerçekliğiyle iklim değişikliğinin altını çiziyor.” dedi.

“İnsan haddini çok aştı”

Edebiyatçı ve romancı kimliğinin yanında Türkiye, Avrupa ve Amerika’da biyoloji ve çevrebilim dallarında üniversite eğitimi alan Buket Uzuner, roman ve öykülerinde ekolojik kurguya yer veren edebiyatçılarımızdan biri olarak tanınıyor. Tabiat Dörtlemesi’nin üçüncüsü Hava, İklim Değişikliği Bakanlığı fantezisiyle başlıyor. Uzuner, “İklim değişikliği dünyanın her yerinde devam eden tabiat felaketleriyle bir şaka olmadığı  gerçeğini bize gösteriyor. Sürdürülebilir ve yenilenebilir temiz enerji çözümleri kadar tüketimi azaltıp, sade ve kanaatkâr bir hayat biçimine geri dönmekten başka hiçbir kurtuluşumuz yok. Biz tabiatın efendisi değiliz ve haddimizi çok aştık!” dedi.

Deniz Kartalı

En Yeniler

MİLGEM’İN BABASI ÖZDEN ÖRNEK’İ UNUTMA… CEM AMİRAL YAZDI

Bugün MİLGEM’in babası 20. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in aramızdan ayrılışının 6.yıldönümü. 2007 yılı…

% gün önce

DENİZ ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ ÖĞRENCİ ODALARINDA YAŞAYACAK

En riskli mesleklerden denizcilik sektöründe ahde vefa örneğinin de kesin şekilde uygulandığının göstergesi yaşandı. Görevleri…

% gün önce

ADALET ANTALYA DENİZ MÜZESİ’Nİ KORUDU

Deniz severlerin ve dalgıçların kapatılmasına tepki gösterdiği Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi için yürütmeyi durdurma kararı…

% gün önce

KUMPANYA… KAPTAN ULUÇ HANHAN KURGULADI

Figen sabah saatlerinde çalan telefonunu zorlukla açabildi. Akşamdan kalmaydı, ağzında ekşimsi bir tat, dağınık saçları,…

% gün önce
Trusted by Ethereum Code Trading