Yaban hayatının korunmasını isteyen sivil toplum kuruluşlarının hayvanlarının avlanmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’ne Komisyonu’na yönelik kampanyaları sürüyor. 2021-2022 av döneminde avlanacak hayvanların belirlenmesi için toplanan Merkez Av Komisyonu’nun, Gediz Deltası’nın kuzey kısmıyla ilgili kararı öncesi doğaseverler harekete geçti. 234 sivil toplum kuruluşunun “Vurma Beni” başlıklı kampanyasıyla 100 bin imza toplanırken, Gediz Deltası’na yaklaşık 8 bin kişi destek verdi. Gediz Deltası’nın kuzeyinde yer alan bataklık alanın ava açılacağı yönünde duyum aldıklarını söyleyen Özlem Mıdık, “Avcılığa açılması konuşulan Gediz Deltası, öncelikle UNESCO Doğa Mirası adayı. Akdeniz için çok önemli sulak alan. Çok önemli kuş alanı ve dünyanın en çok tehlike altındaki önemli kuş alanlarından biri. O yüzden her canlısıyla alanı korumak elzem. Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’ndan biri ama sadece ülkemiz için değil, dünya için korunması gereken bir alan. Dünya flamingo nüfusunun yüzde 10’u Gediz Deltası’nda yaşıyor. Her yıl en az 18 bin flamingo, burada kuluçkaya yatıyor. Kışları ise yaklaşık 80 bin kuşun yaşama alanı olan Gediz Deltası’nın avcılığa açılmasına izin veremeyiz, vermemeliyiz. Avcılığa açılması konuşulan Gediz Deltası, öncelikle UNESCO Doğa Mirası adayı. Akdeniz için de çok önemli bir sulak alan. Aynı zamanda çok çok önemli bir kuş alanı ve dünyanın en çok tehlike altındaki önemli kuş alanlarından da biri. Gediz Deltası’nın avcılığa açılmasına izin veremeyiz, vermemeliyiz” dedi.

“Delta tüm değerleriyle korunmalıdır”

Gediz Nehri’nin denizle buluştuğu noktada 40 bin hektarlık alanı kapsayan sulak ekosistemin korunmasının uluslararası önemde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet sıkı ise, deltanın biyolojik çeşitliliği ile Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alanlardan biri olduğunun altını çizdi. Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “39 yıl sonra aynı hata tekrarlanmak isteniyor ve İzmir Kuş Cennetinin kuzeyindeki sulak alan 2021-2022 av sezonunda avcılığa açılmak isteniyor. İzmirli avcıların duyarlılığı ile ava açılma teklifinin komisyondan geri çekilmesini istiyoruz. Bölge ava açılırsa kaçak avcılık artacaktır. Korunan flamingo ve pelikanlar bile tehdit altında. İzmir Kuş Cenneti çevresi 1982 yılından beri ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’ 1985 yılından beri Birinci Derece Doğal Sit Alanı ve Uluslararası RAMSAR alanı. Avcılığa kesinlikle izin verilmemelidir hatta sözü bile edilmemelidir” dedi.

Ekosistem için çok önemli

Gediz Deltası, Türkiye’deki 312 Önemli Doğa Alanı’ndan (ÖDA) ve 184 Önemli Kuş Alanı’ndan (ÖKA) biri. Ayrıca yeryüzünün en çok tehlike altındaki 277 kuş alanından. Ülkemizdeki 14 Ramsar alanından olan delta, doğal sit alanı ve yaban hayatı koruma sahası olup “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği” gereğince Sulak Alan Koruma Bölgeleri’ni de içeriyor. Nesli tehlike altına yakın tepeli pelikanın yanında nesli tehlike altında Akdeniz foku, deniz kaplumbağası yaşam alanı buluyor. Delta yaklaşık 80 bin kuşa ev sahipliği yapıyor. Alan kuşlar için sahip olduğu uygun iklim koşulları ve beslenme alanları nedeniyle önemli bir kışlama, beslenme ve üreme alanı.

ferit

En Yeniler

DENİZ ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ ÖĞRENCİ ODALARINDA YAŞAYACAK

En riskli mesleklerden denizcilik sektöründe ahde vefa örneğinin de kesin şekilde uygulandığının göstergesi yaşandı. Görevleri…

% gün önce

ADALET ANTALYA DENİZ MÜZESİ’Nİ KORUDU

Deniz severlerin ve dalgıçların kapatılmasına tepki gösterdiği Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi için yürütmeyi durdurma kararı…

% gün önce

KUMPANYA… KAPTAN ULUÇ HANHAN KURGULADI

Figen sabah saatlerinde çalan telefonunu zorlukla açabildi. Akşamdan kalmaydı, ağzında ekşimsi bir tat, dağınık saçları,…

% gün önce

ANTARKTİKA’DA 46 BUZULALTI GÖL BULUNDU

Çinli bilim insanları, Doğu Antarktika’da (Güney Kutbu), inovatif bir analiz yöntemi kullanarak, yüzeyi kaplayan buz…

% gün önce
Trusted by Ethereum Code Trading