Kategoriler : Bizim Denizler

Doktora yaparken süngerden kolajen madde üretti

Balıkların yem ve dışkılarıyla kirlenen suyu temizleyerek kozmetik, medikal operasyonlar ve gıda gibi sektörlerde kullanılan klojen protein üretiminde çığır açacak yöntem uluslararası Marine Drugs dergisinin kapak konusu olarak tanıtıldı.

Denizi filtreleyen süngeri inceledi

ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nin ardından Miami Üniversitesi’nde Fiziksel Okyanus Bilimi, Ankara Üniversitesi’nde ise Deniz Biyoteknolojisi bölümlerinde burslu okuyan Mert Gökalp, Hollanda Wageningen Üniversitesi Deniz Canlıları Ekosistemi bölümünde doktora yapıyor. Balık çiftlikleri çevresinde sünger tarlalarıyla ilgili deneyler yapan genç bilim insanı, insan bedeninin dokularındaki ana proteinlerden kolajenin üretimini araştırdı. Süngerin denizi filtre yeteneğinden yola çıkan Gökalp, çiftliklerdeki balıkların dışkılarından ve yemlerinden çıkan atıkların süngerin kolajen madde üretimine yol açtığını gördü. İnsanlarda ve memeli hayvanlarda bulunan bu değerli proteinin süngerden elde edilmesi için çalışan deniz biyologu Gökalp, deneyleri sonunda önemli bir makaleye imza attı.

Uluslararası dergiye kapak konusu oldu

Gökalp, balık çiftlikleri çevresine kurulacak sünger tarlalarının kolajen madde üreteceğini anlattığı makalesi ile Marine Drugs dergisinde kapak oldu. Wageningen Üniversitesi’nde asistan Profesör Ronald Osinga’yla çalışan Mert Gökalp, “Denizde ve laboratuvarda çalışmalar yaptık. Okyanuslardaki doğal resif ortamını taklit eden sürdürülebilir bir balık-sünger çiftliği sistemi geliştirdik. Deneyleri Bodrum’da temiz ve kirli alanlarda gerçekleştirdik. Denizdeki aşırı organik maddeyi temizleyen sünger, balık çiftliğinin altında daha fazla gelişerek kolojen madde üretebiliyor. Balık-sünger ikilisi, ekosisteme zarar vermeden bu proteinin üretimini sağlayabilir.” dedi.

Balık çiftliği gerilimi son bulur

Süngerin bu üretimiyle yerel halkın ve turizm sektörünün balık çiftliklerine olumsuz bakışının da önüne geçileceğini söyleyen Gökalp, “ Okyanuslardaki balık popülasyonu gezegendeki insanları beslemeye yetecek miktar değil yani balık çiftlikleri gerekli. Sünger tarlaları ile balık çiftliklerin kirliliği azaltılabilir. Okyanuslardan ham madde elde etmek için oluşturulmuş farmakoloji dergisi Marine Drugs’un özel sayısında ana makale seçilmesi gurur verici. 12 senelik emeğimin böyle taçlanması çok sevindirici.” dedi

Makalenin adresi…https://www.mdpi.com/1660-3397/17/1/29

Tüm vücut proteinlerinin yüzde 35’ini oluşturan kolajenden kozmetik, medikal operasyonlar, gıda sektörü yararlanıyor. Genç bilim insanı Mert Gökalp, Türkiye’de ki deniz canlılarını anlatan akıllı telefon uygulaması Doğa Rehberi ve soyu tükenme tehlikesi geçiren lüfer balığının belgeseli ile adını duyurmuştu. Birleşmiş Milletler desteğiyle Türkiye, İspanya ve İtalya’da bulunan Gökalp; WWF, Greenpeace, UNDP gibi kurumlar adına çalışmalar yaptı.

Deniz Kartalı

En Yeniler

DENİZ ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ ÖĞRENCİ ODALARINDA YAŞAYACAK

En riskli mesleklerden denizcilik sektöründe ahde vefa örneğinin de kesin şekilde uygulandığının göstergesi yaşandı. Görevleri…

% gün önce

ADALET ANTALYA DENİZ MÜZESİ’Nİ KORUDU

Deniz severlerin ve dalgıçların kapatılmasına tepki gösterdiği Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi için yürütmeyi durdurma kararı…

% gün önce

KUMPANYA… KAPTAN ULUÇ HANHAN KURGULADI

Figen sabah saatlerinde çalan telefonunu zorlukla açabildi. Akşamdan kalmaydı, ağzında ekşimsi bir tat, dağınık saçları,…

% gün önce

ANTARKTİKA’DA 46 BUZULALTI GÖL BULUNDU

Çinli bilim insanları, Doğu Antarktika’da (Güney Kutbu), inovatif bir analiz yöntemi kullanarak, yüzeyi kaplayan buz…

% gün önce
Trusted by Ethereum Code Trading