Deniz Kartalı

GÖKDELENLERDE YALITIM MALZEMESİNE DİKKAT EDİLMELİ

İstanbul’da son yıllarda artan yüksek katlı bina yangınlarına yenisi Kadıköy’ün Fikirtepe Mahallesi’nden eklenmişti. Kentsel dönüşüm arazisindeki depreme dayanıksız binaların yerine yapılan 24 binada çıkan yangın hat şeklinde dış cephede ilerlerken gözler rezidans yangınlarına çevrildi. Alt katlarda başlayan yangının kısa sürede dış cephe kaplaması üzerinden binanın en üst katına kadar ulaşmasını yorumlayan uzmanlar, çok katlı binalara uygun olmayan malzemenin kullanımına işaret etti. Türkiye Yangından Korunma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Turanlı, yapı türüne ve yüksekliğine uygun olmayan malzemelerin kullanılmasının başka yangınlara da sebep olacağını belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer ise, bilirkişi incelemesinin önemine değinirken, dış cephe ve kaplama yalıtım elemanlarında yangına dayanıklı malzeme kullanılması gerektiğini belirtti.

GÖKDELENLERDE YALITIM MALZEMESİNE DİKKAT EDİLMELİ
510 views
19 Ekim 2022 - 9:56

Yıkılan binalırın yerine yapılmıştı

Depreme dayanıklı olmayan binaların yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yönetmeliği gereğince yapılan yüksek katlı binalarda çıkan yangınlar endişe uyandırıyor. 15 Ekim gecesi Fikirtepe’deki Rüzgar Sokak’ta kentsel dönüşüm alanına yapılan rezidansın dış kaplamasında yangın çıkmıştı. 4 yıl önce tamamlanan ve 3 blokta toplam toplam 785 daire bulunan binaların birinde çıkan yangın, hat şeklinde girişten çatıya kadar uzanmıştı. Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Kartal itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürülen yangın sırasında 24 katlı bina boşaltılmıştı. Rezidansta çıkan yangının çok katlı binalara uygun malzeme ile yapılıp yapılmadığının araştırılmasını isteyen uzmanlar konuştu.

“Mevzuat eksikliği yok kurallara uyulmalı”

Türkiye Yangından Korunma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Turanlı, daha önce de benzer yangınlarla karşılaşıldığını ve yanan malzemenin hat şeklinde ilerlediğinin altını çizdi. Turanlı, ” Bu tür yangınlar genellikle dış cephelerde kullanılan izolasyon malzemelerinin dirençli olmamasından kaynaklanır. Ülkemizde bu konuda mevzuat eksikliği yoktur. Mevzuat eksikliği olmamasına rağmen miktar maliyetleri düşürmek adına daha ucuz ve uygun olmayan cephe kaplaması ve uygun olmayan mühendislik hesaplamarı yapılıyor. Çok katlı binalara uygun malzeme kullanılmıyor. Havayla teması olmayan birşey yanmaz. 1 mm’nin onda biri boşluk varsa yangın hızla ilerler. Eğer alimünyüm cephe malzemesi kullanılmışsa altına dolgu malzemesi olarak yangına dayanıklı plastik esaslı malzeme kullanılmalıdır.” dedi. Turanlı, Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği’ne uyulmasının hayati önemi olduğunu vurguladı.


Yerinde tutulan bilirkişi raporunu görmek gerekli

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer ise, bilirkişi incelemesinin önemine değindi. Sümer, “Dış cephe üzerinden yangının hızla yukarı yayılması dış cephe ve kaplama yalıtım elemanlarında yangına dayanıklı malzeme kullanılmadığı olasılığını düşündürmektedir. Tasarımdan başlayarak doğru detay ve malzeme seçimi ve inşaat sürecindeki denetimin önemini hatırlatmak istiyoruz. Yangın yalıtımı tüm bina tasarımı ve uygulamalarının vazgeçilmez bir unsurudur. Maliyet arttırıcı etkisi vardır ama can güvenliği ve dayanım düşünülerek özellikle havalandırmalı cephe detaylarında tüm malzemenin yanmaz nitelikte olarak tasarlanması gerekmektedir.” dedi.

Yangın söndürme ve duman algılama sistemleri

Ekonomik gerekçelerle uygunsuz malzeme kullanımına dikkat çeken Sümer, “Yangın yalıtımıyla yapı elemanlarının istenen sürelerde yangına dayanıklı olmasıyla binadan insanların tahliyesi güvenli bir şekilde sağlanacak, can ve mal kayıpları önlenebilecektir. Binaların, yangın güvenlikli yapı olarak tasarlanması yeterli değildir. Yangın söndürme, duman algılama, uyarı ve söndürme gibi önleyici sistemler kullanılmalı” dedi.

Çok katlı rezidans yangınları

17 Temmuz 2012 tarihinde Beşiktaş’taki 42 katlı Polat Tower’da çıkan yangın rezidans yangınlarının en büyüklerinden biri. Yangının klimaların olduğu bölgede teknik arızadan çıktığı açıklanmıştı. 5 Nisan 2018 tarihinde Taksim’den Gaziosmanpaşa’ya taşınan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin çatısında yangın çıkmıştı. 180 hasta tahliye edilirken can kaybı yaşanmamıştı. 29 Aralık 2021 tarihinde ise Esenyurt’taki 18 katlı binada çıkan yangın korku ve paniğe neden olurken mahsur kalan 10 kişi itfaiye tarafından kurtarılmıştı. İstanbul’un en yüksek binası İstanbul Sapphire’de kullanılan yangın kontrol sistemi, en gelişmiş akıllı bina mekanizması olarak tanımlanıyor. 700 tonluk su deposuyla desteklenen Spring isimli sistem, 68 derece ısı oluştuğu anda devreye giriyor.

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası