Ulusuna güvenen bir liderin bindiği istimbot

103 yıl önce dünyanın en zorlu kara ve deniz çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın sembol iki gemisi Nusret ve Muavenet-i Milliye gemilerinin komutanlarının torunları, tamiratı ve yenilenmesi Tuzla’da süren Kartal istimbotu ziyaret etti. İngiliz Kraliyet Donanması’nın en büyük zırhlısı HMS Goliath’ı batıran Muavenet-i Milliye’nin komutanı Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın torunu Çimen Yüksel ile Çanakkale’yi geçilmez kılan Nusret gemisinin komutanı İsmail Hakkı Bey’in torunu Cihat Gündoğdu, Kartal istimbotta bir araya geldi. Ana tekne formu ve omurgası korunarak aslına uygun olarak yenilenen tekneyi görünce çok duygulanan Çimen Yüksel, “ Atatürk’ün işgalcilere meydan okuduğu ve Kurtuluş savaşını başlattığı Kartal’a dokundum.” Dedi. Yüksel, “ Kartal, aslında Atatürk’ün başlatacağı milli mücadelenin ilk tanığı. Heybetli bir ordu karşısında ezilmeyen, korkmayan ve ulusuna güvenerek kendini kurtuluşa adayan bir liderin seyahat ettiği teknede olmak ne gurur verici. Dedem de kendisinden çok daha güçlü bir zırhlıya intihar saldırısı düzenleyecek Türk askerlerinin komutanı olmakla gurur duyar ama hiç kimseye anlatmazdı.” dedi.

Döktüğü mayınlar 1. Dünya Savaşı’nı uzattı

7 Mart 1915’te Çanakkale’ye döktüğü 26 mayın ile savaşın kaderini değiştiren ve Çanakkale’yi geçilmez kılan Nusret gemisinin komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in torunu Cihat Gündoğdu’da çok duygulandığını belirtti. Kaptan Cihat Gündoğdu, “Dedemin, Erenköy Karanlık limandan döktüğü mayınlar aydınlık günler yaşamamıza neden oldu. Dedem de gidip dönmemeyi göze alacak kadar vatanseverdi. Kartal istimbot bir liderin zorlu bir mücadeleyi başlatıp yeni bir ülke kuracağını müjdelediği yer. Dünyanın en güçlü 55 gemisinin arasında süzülüp giderken onlara meydan okuyan bir kahramanın dokunduğu gemi. Müze gemi olup tarihe kazandırılmasını heyecanla bekliyorum.” dedi.

 

Milli Mücadele Kartal İstimbotunda Başladı

7. Ordu Komutanlığı’nda görevli Mirliva(Tuğgeneral)Mustafa Kemal, orduların dağıtılması üzerine 10 Kasım 1918’de Adana’dan trenle yola çıktı. 13 Kasım 1918 de vardığı Haydarpaşa Gar’ında kendisini bekleyen Enterprise(sonradan Kartal) istimbotuyla Galata’ya doğru yola çıkan Mustafa Kemal; İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemilerinden oluşan işgalci donanmayı gördüğünde öğle saatleriydi. Yaveri Cevad Abbas’ın ağladığını gören Mustafa Kemal, tarihe geçen ‘Üzülme çocuk, geldikleri gibi giderler’ sözünü söylemişti. 1911 yılında Hollanda’da yapılan 80 ton ağırlığında 22 metre boyundaki tekne Fransızlar tarafından İstanbul’a getirilmişti. Milli mücadelenin kazanılmasıyla Seyr-i Sefain idaresince Kartal adı verilen tekne, özel sektördeki görevini de tamamlayınca 2014’de ekonomik ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrıldı. Yaklaşık 100 bin deniz mili yol yapan Kartal, Kasım 2016’da Milliyet Gazetesi muhabiri Gökhan Karakaş’ın yarı batık halde bulmasıyla kurtarılmıştı.

 

 

ferit

En Yeniler

MİLGEM’İN BABASI ÖZDEN ÖRNEK’İ UNUTMA… CEM AMİRAL YAZDI

Bugün MİLGEM’in babası 20. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in aramızdan ayrılışının 6.yıldönümü. 2007 yılı…

% gün önce

DENİZ ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ ÖĞRENCİ ODALARINDA YAŞAYACAK

En riskli mesleklerden denizcilik sektöründe ahde vefa örneğinin de kesin şekilde uygulandığının göstergesi yaşandı. Görevleri…

% gün önce

ADALET ANTALYA DENİZ MÜZESİ’Nİ KORUDU

Deniz severlerin ve dalgıçların kapatılmasına tepki gösterdiği Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi için yürütmeyi durdurma kararı…

% gün önce

KUMPANYA… KAPTAN ULUÇ HANHAN KURGULADI

Figen sabah saatlerinde çalan telefonunu zorlukla açabildi. Akşamdan kalmaydı, ağzında ekşimsi bir tat, dağınık saçları,…

% gün önce
Trusted by Ethereum Code Trading