Deniz Kartalı

Kıyı balıkçıları: “Avlanma yasağı 24 metrede devam etsin”

Kıyı balıkçıları: “Avlanma yasağı 24 metrede devam etsin”
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
1.569 views
21 Ekim 2018 - 13:53

Denizlerimizden daha fazla verim almak için uygulanan yasakların en önemlisi, büyük balıkçı teknelerinin 24 metreden daha derine ağ atma zorunluluğu. Hem kıyılarda yaşam alanı bulan balıkların daha fazla yuva yaparak yumurtlaması hem de kıyılardaki canlılığın devam etmesi için uygulanan 24 metre yasağı uzun süredir balıkçılar tarafından eleştiriliyor. 24 metreden daha derine ağlarını atması gereken gırgır balıkçılarının sınırlamayı 18 metreye çekmek için harekete geçtiğini öğrenen kıyı balıkçıları ile bilim insanları da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na mektup yazdı. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya, gelecek nesillerin balık yemesi için av yasağının 24 metre olarak kalmasının önemine değindi. 20 bin teknede 40 bin balıkçının bağlı olduğu birliğin böyle düşündüğünü belirten Özkaya, “24 metre derinlik sınırlaması ile 13 cm olan istavrit avı boy yasağının 11 cm’e düşürülmek istendiğini öğrendik. Büyük gırgır teknelerinin bu isteğinin yerine getirilmesi denizlerimiz için felaket olur. Türk balıkçı filosunun yüzde 90’ını oluşturan küçük ölçekli balıkçılar olumsuz etkilenecek. Av gücü yüksek teknelerin kıyıya yönelmesi denizlerimizi bitirir.” dedi.

“35-50 metre arasında olması gerekli”

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin kıyılarında av derinlik yasağının 35-50 metre arasında olduğunu söyleyen Özkaya, “ Gelişmiş ülkelerde 50 metre olan gırgır avcılığı derinlik yasağının, 24 metreden 18 metreye düşürülmesi balıkçılığımızın sürdürülebilirliğini tehlikeye atar. 30 metrenin altındaki sular tüm balık türleri için gelişim alanlarıdır. Gırgır tekneleri, av operasyonlarında tüm Marmara Denizi’ni tarayabilecek kapasitedeler. Hassas alanlardaki büyük balıkçılık, stokların yenilenmesini sağlayan genç  balıkların büyümeden yok edilmesi anlamına gelir. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde ki deniz çayırları da zarar görür.

Av gücümüz, denizlerimizin taşıyabileceğinden çok yüksek. Av miktarındaki düşüş denizlerimizden verim alamadığımız gösteriyor.” diye konuştu.

BM: Karadeniz’de aşırı avcılık var

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun; Karadeniz’in yüzde 62.2’sinde aşırı avlanma yapıldığını rapor ettiğini vurgulayan Özkaya, “Artık ne yaparsak yapalım yakalanan av miktarımızın çoğalmayacağı aksine azalacağı geçmişteki bereketli günleri yakalamamızın mümkün olmadığını görüyoruz. En azından bugünkü rakamları devam ettirmemiz için derinlik ve boy yasaklarının sürmesi gerekli. 2000-2010 yılları arası ortalama 430 bin ton iken, 2010-2017 yıllar arası ortalama 368 bin tona düştü. Bilim insanlarının getirdiği av yasaklarının korunması için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası