Deniz Kartalı

Su savaşlarından önce son çıkış: Tasarruf

Su savaşlarından önce son çıkış: Tasarruf
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
300 views
22 Mart 2019 - 16:22

Suya ulaşmak insanlık hakkıdır

Tüm dünyada azalan kaynakların başında gelen suyu tasarruflu kullanmak için bilim insanlarının çabaları sürüyor.  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993 yılında 22 Mart’ı Dünya Su Günü ilan ederken, yaşamın temel kaynağı suyun bilinçli tüketimi için çalışmalar yapılmasını amaçladı.İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, yakın gelecekte su savaşlarının bile başlayabileceğini tekrarlarken görüşlerini Gökhan Karakaş’a değerlendirdi. Prof. Dr. Albay, “ Dünyadaki toplam su miktarı 1400 milyon km3 tür. Bu suyun yüzde 97,5.i denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca yüzde 2,5’i tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Yani bir su gezegeninin de yaşıyoruz ama su sorunundan bahsediyoruz. Çünkü su dengeli şekilde dağılmıyor. Nüfusun son yüzyılda hızla artması ve dengesiz dağılması en büyük sorun. Günümüzde dünya nüfusunun 3’te biri yeterli ve sağlıklı su kaynaklarına sahip değil. Dünyanın su kaynaklarının hızla ve bilinçsizce tüketilmesini, suyun kalitesinin bozulmasını önlemek için küresel işbirliği şart. Çünkü sağlıklı suya ulaşmak insanlık hakkıdır ve su tüm insanlığa aittir.” dedi.

Su kıtlığı Türkiye’yi de vuracak

Prof. Dr. Albay, “ Gelişen teknoloji ve sanayi, su kaynaklarını kirletiyor. Değişen iklim koşulları da su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. 2050 yılında su kaynaklarının 2,7 milyar insanı besleyen tarımsal faaliyetler için kullanılacağı hesap ediliyor. Ülkemizde 26 su toplama havzası var. Ülkemizde ekonomik tüketilebilecek yeraltı ve yerüstü su miktarı 112 milyar m3. Bunun 95 milyar m3’ü yurtiçinden doğan akarsulardan, 3 milyar m3’ü yurtdışından ulaşan akarsulardan ve 14 milyar m3’ü ise yeraltı suyundan sağlanabilir. İçme ve kullanma suyu ihtiyacı 2030’lu yıllarda büyük oranlarda artacak. Özellikle nüfus yoğunluğunun yüksek, su miktarının düşük olduğu Trakya, İç Anadolu ve Batı Anadolu gibi bölgelerde ciddi su sıkıntıları yaşanabilir. Ülkemiz, küresel ısınmanın etkileriyle su riski taşıyan ülkeler arasında.” Dedi.

İ.Ü Su Bilimleri Fakültesi, Burdur Kapalı Havzasında yer alan Burdur Gölü, Salda Gölü, Karataş Gölü, Yarışlı Gölü, Acı Göl ve Akgöl de su seviyesinin düştüğünü ve kurumanın başladığını aktardı. Küçük Menderes ve Trakya Bölgesinde ki su kaynaklarının da tehlikesi konuşuluyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ise, “ Her 10 insandan 3’ü (2,1 milyar insan) içme suyuna erişemiyor. Her yıl 25,3 milyon insan doğal afetler nedeniyle evlerini terk ediyor. Asıl önemlisi 700 milyon insan, 2030 yılına kadar yoğun su kıtlığı nedeniyle göç edecek. DSİ verilerine göre ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı yaklaşık 1.350 m 3. Türkiye su azlığı yaşayan bir ülkedir ve 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyonu bulması öngörülmektedir. Bu durumda su kıtlığı yaşanacağı açıktır.” dedi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası