Kategoriler : Bizim Denizler

Trakya Platformu Sonuç Bildirgesi

Platform; yeni dönemde de çevre ve ekolojinin korunması, doğal zenginliğin korunması ve yapılaşmayla mücadele gibi kararları alırken Saros Körfezi’nin Gökçetepe ve Sazlıdere köyleri arasına yapılmak istenen FSRU’nun(Sazlıdere Liman ve Boru Hattı Projesi) olumsuz etkilerini anlatmaya devam edeceklerini belirtti.

TRAKYA PLATFORMU 4. OLAĞAN GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Trakya bölge planlarında yasaklı tesisler arasında yer alan Petrokimya tesisleri her şeye rağmen Tekirdağ yeni çiftlik arasında gündeme getirilmiştir. Doğal gaza dayalı Petrokimya tesisleri plan değişikliği takip edilecek ve planlara aykırı olarak yapılmak istenen bu tür tesislere geçit verilmeyecektir.

Gökçetepe ve Sazlıdere köyleri arasına yapılmak istenen FSRU ( Sazlıdere Liman ve Boru Hattı Projesi) gündeme geldiği ilk günden itibaren Trakya platformu Bilim Kurulu, Hukuk Kurulu yaşam savunucuları birlikte her türlü desteği vererek çalışmalar yapılmıştır. Saros körfezini ve Trakya’yı korumalıyız. Saros Sazlıdere FSRU Limanı ve Boru Hattı Projesi Saros Körfezi’nin ve Trakya’nın ekolojisini olumsuz etkileyecektir. Doğa koruması ve yaşam savunması için, Trakya’da bilinç, kararlılık ve özveriyle çözümler üretmeye devam edeceğiz.

Edirne Uzunköprü Kavacık Köyü’nde 715 dönüm arazi üzerinde yapılması planlanan Karma OSB (Organize Sanayi Bölgesi)  projesi çevreye duyarlı bir proje gibi gösterilmektedir. Ancak bu proje su kaynakları yanında, hayvancılık yapılan ve mesire yerinde olan OSB‘nin yapılacağı yerin yakınında bir Tümülüs de bulunmaktadır.  Bu yüzden Uzunköprü Kavacık Karma Organize Sanayi Bölgesi Planı, köyün tarihi ve ekolojik yapısına zarar verecektir.Bu proje ile ilgili her türlü destek bu güne kadar verilmiştir ve verilecektir.

Vize ve Çerkezköy Kömürlü termik santral projeleri ciddi bir şekilde tarım topraklarını ve orman alanlarını tehdit etmektedir. Bu projelerle ilgili hukuki süreç takip edilmektedir.

 

Tekirdağ Asyaport Limanı kapasite artışı projesi bu limanın olumsuz çevresel etkilerini daha da arttıracaktır.Ayrıca buraların Kuzey Anadolu Fay Hattı yakınında olması ve yakınlarında tarım ve balıkçılığın yapılıyor olması sakıncalar doğurmaktadır.Bizler yaşam savunucuları olarak bu tür projelere  her zaman karşı olacağız.

Edirne Hasanağa,Kırklareli Şeytandere,Kırklareli Teke Köyü Deresi kirletilmesi ile gündeme gelen Trakya’nın evsel ve kentsel atık suları sorunu çözüm beklemektedir. İl ve ilçelerimizde bulunan arıtma tesislerinin birçok yerleşim yerinde çalışmaması yer altı ve yer üstü sularımızı tehdit etmektedir. Arıtmalar bir an önce faaliyete geçirilmeli ve evsel atık sular arıtılarak tekrar derelere akıtmak yerine kullanıma sunulmalıdır.

Ergene Derin Deniz Deşarj Projesinde sona gelindi. Bu bir model projesi olduğu için nasıl çalışacağı ve sonuçları kestirilememektedir. Marmara denizi çevresinde ülkemizin nüfusunun %40 yaşamaktadır. Fabrikalardan çıkan atıkların  arıtma tesislerinde sözde arıtılıp Marmara’ya salınması bir felaket olacaktır.Deniz suyuna arıtılmış su katılsa dahi bu bir kirlilik olacaktır. Kirli suyun arıtıldığı iddia ediliyorsa, arıtılan suyun Marmara Denizi yerine tekrar tarımda kullanılmak üzere Ergene Nehrine  aktarılması doğru olacaktır.

Trakya’da  doğal gaz aramalarının yanında kaya gazı arama çalışmaları yapılacağı bilgisine ulaşılmıştır.Kaya gazı arama sondajları  sırasında  600’un üzeride kimyasal kullanılmaktadır. Bu durum da insan sağlığını tehlikeye sokacağı açıktır.Kaya gazı sondajlarına bir an önce son verilmelidir.

Kömürlü santraller ve nükleer santraller  çevre kirliliği yarattığı için gelişmiş ülkeler tarafından terk edilmektedir. Bu tür kirletici santraller yerine yenilenebilir enerji türlerine bir an önce geçilmelidir.

Bulgaristan ile sınırımız oluşturan Rezve Deresi suyu daha önce İstanbul’un su ihtiyacı için aktarılan Kazan Dere ve Pabuç Dere gibi  İstanbul’a aktarılmak isteniyor. Trakya su varlıklarının İstanbul’a  aktarılmasına son verilmelidir.

Çed süreci devam eden Tekirdağ Ceyport Likit Tank Çiftliği ve İskelesi projesi, Marina ve Asyaport ile birlikte Tekirdağ sahillerinin bitmesine ve doğal gaz salınımı ile de çevresindeki yerleşim yerlerinde üst solunum yolları rahatsızlıklarına sebep olacaktır.Bu projeden bir an önce vazgeçilmelidir.

Kanal İstanbul projesinin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının yok olması, tarım topraklarının tuzlanması ve ulaşım sorunları ile Trakya topraklarını çok fazla etkileyecek bir emlak projesidir.Trakya topraklarının geleceği açısından bu projeden vazgeçilmesi gerekmektedir.

Trakya Platformu olarak; çevre sorunları ile ilgili duyarlılık oluşturmak için 2020 yılında çalıştay ve sempozyum gibi toplantılar yapılmasına karar verilmiştir.

Bizler yaşam savunucuları olarak çevremizde, ülkemizde ve dünyada yaşanan tüm çevre ve kent sorunları ile ilgili çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.

Deniz Kartalı

En Yeniler

MİLGEM’İN BABASI ÖZDEN ÖRNEK’İ UNUTMA… CEM AMİRAL YAZDI

Bugün MİLGEM’in babası 20. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in aramızdan ayrılışının 6.yıldönümü. 2007 yılı…

% gün önce

DENİZ ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ ÖĞRENCİ ODALARINDA YAŞAYACAK

En riskli mesleklerden denizcilik sektöründe ahde vefa örneğinin de kesin şekilde uygulandığının göstergesi yaşandı. Görevleri…

% gün önce

ADALET ANTALYA DENİZ MÜZESİ’Nİ KORUDU

Deniz severlerin ve dalgıçların kapatılmasına tepki gösterdiği Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi için yürütmeyi durdurma kararı…

% gün önce

KUMPANYA… KAPTAN ULUÇ HANHAN KURGULADI

Figen sabah saatlerinde çalan telefonunu zorlukla açabildi. Akşamdan kalmaydı, ağzında ekşimsi bir tat, dağınık saçları,…

% gün önce
Trusted by Ethereum Code Trading