Deniz Kartalı

Türk boğazları için akademik merkez kuruldu

Türk boğazları için akademik merkez kuruldu
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
2.700 views
29 Kasım 2019 - 14:07

İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜBOA) ilk çalıştayını İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Yerleşkesi’nde yaptı. Toplantıya, Deniz Kuvvetleri eski komutanlarından emekli oramiraller Metin Ataç ve Eşref Uğur Yiğit, Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert ile İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da katıldı. Toplantıya katılanlar Türk boğazlarında Türkiye’nin hakimiyetinin tartışmaya bile açılamayacağını yineledi. İTÜBOA Kurucu Müdürü Prof. Dr. Özcan Arslan, Türkiye’nin en stratejik bölgesinin Türk boğazları olduğunu ve Türk boğazlarından yılda ortalama 45 bin gemi geçtiğini belirtti. Arslan, “4 bini 200 metre ve üzeri, bini ise LPFG ve LNG gemisi. Tonajlar ve yükler artıyor. Büyük deniz kazaları eskisi kadar olmasa da yine meydana geliyor. Yılda 10’dan fazla gemi kurtarma operasyonu yapılıyor. Gemi seyrini çevre ışıklandırmaları bile etkiliyor. Boğazların sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çok fraklı disiplinlerden akademisyenlerin bir araya gelmesi ve bilgi üretmesi gerekiyordu” dedi.

İTÜBOA işte bunun için kuruldu

Arslan, “ Merkezimiz, Türk boğazları ve çevresinde doğal, tarihi ve kültürel varlıkları korumak; Türk Boğazları ile ilgili olarak uluslararası hukuk ve deniz ticareti hukukunda, uluslararası ilişkiler ve politikada, enerji güvenliğinde, ticaret ve ekonomide bilimsel çalışmalar yapmak için kuruldu. Ayrıca bilgi iletişim teknolojileri, enerji, kıyı ve deniz mühendisliği, açık deniz petrol ve doğalgaz arama platform ve yapılarını geliştirmek ve inşa etmek ile ulusal denizciliği geliştirmek; deniz araştırmaları alanlarında ve bunların alt disiplinlerinde, farklı sektörlerde, makro ve mikro ölçeklerde teorik ve uygulamalı bilimsel araştırmalar, çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Kaptan Mustafa Can:

“DTO olarak arkanızdayız”

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Can ise, “Türk boğazlarının önemini herkes dile getirdi. 3 rakam vereceğim, her şeyin değiştiğini, boğazların titizlikle ele alınması gerektiğini ve sayın müdürümün anlattığı vizyon ve misyonun hakkıyla yerine getireceğini görüyorum. İTÜBOA’yı kuran ya da düşünen herkese teşekkür ediyorum. 3 bin yıllık tarihe ve 15 milyonluk nüfusa sahip. O zamanlar 2 bin, 3 bin tonluk gemiler vardı. 1936’da İngiliz çizmeleri İstanbul’dan çıkarılana kadar boğazlar bizim elimizde değildi. 1936’da Türk askeri boğazlara girdi diye haberler yayınlandı. Şu an 50 bin adet gemi geçiyor yıllık. 1936’da günde 17 gemi geçiyordu. Independenta kazasına kadar eski kurallar ile devam ederken 1993’de İMO’da boğazların hakimiyeti tam olarak Türkiye’ye verildi. Montrö ile başlayan süreç bu tüzük ile taçlandı” dedi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt ise Türk boğazlarının Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan tek suyolu olması nedeniyle Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin ekonomik faaliyetlerinin küresel ekonomiye entegrasyonu açısından deniz trafiğinin çok hızlı geliştiği bir bölge olduğunu söyledi. Söğüt, “ Türkiye Cumhuriyeti’nin boğazlardaki egemenlik haklarını kullanmaları 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi ile mümkün oldu. Lozan’dan sonra ikinci büyük diplomasi zaferi olarak değerlendirilen Montrö’nün değerini anlamak deniz hukukçularımızın katkısı ile gerçekleşecektir. Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi UDEM’in devreye alınması çok önemlidir. İTÜ’nün çok disiplinli yapısı ile katkı sunacağını görüyoruz. İTÜBOA’nın da doğru zamanda ve doğru yerde kurulmasından dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

Milletimizin gurur kaynağıdır

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk de, “Kılavuz kaptan çevreyi gemiden, gemiyi de çevreden korur fakat onun da korunması gerekir. Kılavuz kaplanlar hem gemi hem de çevre bakımından risk üstleniyor. Bu nedenle kılavuz kaptan transfer eğitiminin yapılması ve sertifikalandırılması ile stres yönetim sisteminin tüm Türkiye’de uygulanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Tam destek veriyoruz

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli de TÜRDEF’ın 2011’de 5 kurucu dernek ve iki onursal kuruluş tarafından hayata geçirildiğini söylerdi. Bugün TÜRDEF’in çatısı altında Türk boğazlarında görev yapan denizcilerin de bulunduğunu belirten Dereli, “İTÜBOA tarafından yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğimizi belirtmek isterim” dedi.

İMEK DTO’nun İTÜBOA’nın kuruluşunu çok önemsediğini, bunu göstermek için de DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ile beraber geldiklerini belirten Can, “İMEAK DTO İTÜBOA’nın her zaman yanında ve destekçisi olacaktır” diye konuştu.

Rus kadar, Yunan kadar bilmeliyiz

 

Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert de Türk boğazlarını Rusya, Ege’yi de Yunanistan kadar bilmediğimiz taktirde Türkiye’nin çıkarlarını savunmamızın mümkün olamayacağını söyledi.

Türk Boğazları Düzenleme Yönetmeliği 28’inci Madde’de yer alan, “Türk boğazlarında kılavuzluk hizmetleri Kıyı Emniyeti tarafından verilir. Kıyı Emniyeti bu yetkisini devredemez” ifadesi ile devletin Türk boğazlarındaki tavrını net olarak göstermeye devam ettiğini belirten Sert, “Kıyı Emniyetini daha da güçlendiriyor. Hizmetin kamu eli ile verilmesini destekliyoruz” dedi.

Projeler üreteceğiz

İTÜBOA Onursal Başkanı Saim Oğuzülgen ise kendisine onursal başkanlığın tevdi edilmesini Trük boğazlarıyla ilgili yıllardır yaptığı çalışmalara bir teşekkür olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye’deki denizcilikle ilgili her kurumun İTÜBOA’nın arkasında durduğunu belirten Oğuzülgen, “Gerektiği zaman ulusal kuruluşlar ve uzmanların yanısıra uluslararası kuruluşlar ve uzmanlarla da işbirliği ve çalışmalar yapılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası gibi Türk Boğazları ile ilgili tüm paydaşlarımızın desteğini aldık” diye konuştu.

İTÜBOA’nın yönetim kurulu

Prof. Dr. Özcan Arslan (müdür)

Prof. Dr. İ. Hakkı Helvacıoğlu (üye)

Doç. Dr. Emre Akyüz (üye)

Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Kadıoğlu (üye)

Dr. Kpt. Özkan Poyraz

Kpt. Mustafa Can (üye)

Av. Kpt. Çağlar Coşkunsu (üye)

İTÜBOA Danışma Kurulu’nda ise şu isimler yer alıyor

“Kpt. Saim Oğuzülgen (Onursal Başkan)

Prof. Dr. Osman Turan (Strathclyde University)

Prof. Dr. Aykut Ölçer (World Maritime University)

Prof. Dr. Bayram Öztürk (İstanbul Üniversitesi)

Prof. Dr. Metin Çelik (İTÜ Denizcilik Fakültesi)

Doç. Dr. Yasin Arslanoğlu (İTÜ Denizcilik Fakültesi)

Didem Özgür (İTÜ Avrupa Birliği Araştırma Ofisi)

Öğr. Gör. Oğuzhan Gürel (İTÜ Denizcilik Fakültesi)

Müh. Yaşar Canca (GEMİMO)

Em. Tümamiral Cem Gürdeniz (KÜDENFOR)

Cem Melikoğlu (Türk Loydu YK Başkanı)

Dr. Nilüfer ORAL (Bilgi Üniversitesi)

Rukiye Devres Ünver, Kpt. Suat Dinçelek

 

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun
SON DAKİKA HABERLERİ

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.