Deniz Kartalı

Türkiye denizleri için rapor hazırlandı

Türkiye denizleri için rapor hazırlandı
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
449 views
15 Mart 2018 - 23:20

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), kuruluşunun 20. yılında ülkemizi çevreleyen denizler için hazırladıkları raporu açıkladı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün yanısıra, İskenderun Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Turan, İTÜ Avrasya ve Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Emin Özsoy, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve Prof. Dr. Kasım Güven ile Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nesrin Algan’ın hazırladığı raporu tanıtan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Türkiye’nin kıyısı olan Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz’in korunması tavsiyelerde bulundu. 8 bin 337 km deniz kıyımız için hazırlanan detaylı raporda Marmara’nın önemine değinen Prof. Dr. Öztürk, “ Tek iç denizimiz adeta ülkemizin yatak odasıdır, su canlıları için bir kuluçkalık, çevresindeki denizler için ise bir biyolojik koridor görevi yapar. Marmara Denizi, hem Akdeniz için hem de Karadeniz için bir anlamda genetik materyal havuzudur. Marmara Denizi için acil eylem planı gerekmektedir. Sanayi tesisleriyle birlikte arıtma tesislerinin de anrtması, denetimlerin daha etkili ve sıklıkla yapılması gerekli. Marmara’yı hızla kaybediyoruz. Marmara’yı kaybedersek diğer denizlere de olumsuz etkisini görmek mümkün. Marmara için önlem alınmalı ve harekete geçilmeli” Dedi.

Karadeniz Akdenizleşiyor

Denizler soluduğumuz oksijenin yarısını ürettiğini ve küresel iklimin düzenlenmesinde büyük rol oynadığını belirten Öztürk, Karadeniz’in de en berekteli deniz olduğunu önemli bir aş kapısı olduğunun altını çizdi. Öztürk, “Karadeniz ne yazık ki hızla Akdenizleşmekte. Yani son zamanlarda iklim değişikliğine bağlı olarak daha fazla Akdeniz kökenli türlerin Karadeniz’e girdiği tespit edildi. Gözlenmekte olan bu olgu Karadeniz’in Akdeniz’leşmesi olarak değerlendirilmekte olup bu süreç gelecekte ekosistemi olumsuz etkileyebilecek bir gelişmedir.” Dedi.

Raporda, Türkiye denizleri gibi dünya deniz ve okyanuslarının kirlenme, iklim değişikliği, yabancı türler, aşırı ve yasadışı balıkçılık konularında zorlu bir sınavla karşı karşıya kaldığına da dikkat çekiliyor. Prof. Dr. Öztürk, “Dünya  denizlerinde avlanan balık miktarı düşüyor. 2007’den 2015’e yaşanan düşüş ise yüzde  32. Geçen yüz yılda deniz seviyesinin küresel ölçekte 10-20 cm yükseldi. Bu yüzyılda ise 40-60 cm yükseleceği bekleniyor. Ayrıca deniz suyu sıcaklığındaki artış Pasifik ve Hint Okyanusu’ndaki mercanların beyazlaşmasıyla toplu ölümlere yol açmakta. Hem dünya hem Türkiye denizleri için plastik atıkları tehlikeli olmamalı.  Plastik tüketimi azaltmalıyız. “dedi. Öztürk, dünyada sadece barışın hüküm sürdüğü tek kıtanın Antarktika olduğunu ve Türk bilim insanlarının buzul kıtada çalışmalarının gurur verici olduğunu söyledi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası