Deniz Kartalı

Türkiye’nin çöpünü gönüllüler topladı

Türkiye’nin çöpünü gönüllüler topladı
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
427 views
23 Eylül 2019 - 13:34

1986’da ABD’de başlayan İnternational Coastal Cleanup; Türkiye’de Sıfır Atık Mavi seferberliğiyle birleşirken binlerce gönüllünün toplayacağı tonlarca çöple hızla kirlenen dünyayı kurtarmanın mümkün olduğu mesajı verdi.

21 Eylül 1986 günü ABD’nin Teksas eyaletinde bir araya gelen 2 bin 800 gönüllü, 124 ton atık ve çöp toplayarak küresel bir eylemi başlatmıştı. The Ocean Conservancy adlı sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla buluşan gönüllülerin başlattığı hareket zamanla tüm dünyaya yayılırken İnternational Coastal Cleanup (ICC) adını aldı. Türkiye’nin Deniz Temiz Derneği-TURMEPA liderliğinde 17 yıldır katıldığı Kıyı Temizliği Günü, artık sadece kıyılarda değil ormanlık ve dağlık alanlarda bile genel bir çöp toplama hareketine dönüştü. Aynı anda 105 ülkede gerçekleşecek kıyı Temizliği Günü, Türkiye’de bu yıl Sıfır Atık Mavi Seferberliği ile birleşti.

Sıfır Atık Mavi Seferberliği ile birleşiyor

Karasal çöplerle dolan ve canlıların yaşamlarını tehdit eden kirliliğin önüne geçilmesi için farkındalık çalışmaları yürüten Deniz Temiz Derneği Genel Müdürü Semiha Öztürk, “Bu yıl temizlik, Sıfır Atık Mavi seferberliği kapsamında gerçekleştirdi. Doğal kaynaklarımızın korunarak verimli ve etkin bir şekilde kullanılması, gelecek nesillere berrak denizler ve temiz bir çevre bırakmak amacıyla çıkılan bu mavi yolculukta Haziran ayından bu yana onlarca kurum, okul, yüzlerce özel sektör çalışanı Sıfır Atık Mavi’yle buluştu. 2 bin 248 kişiyle yaklaşık 5 bin 500 kilogram katı atığın denizlere karışması önlendi. Ayrıştırılan atık verileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Mavi web sitesine aktarıldı. Uluslararası Kıyı Temizleme Etkinliği (ICC) ile toplanan atık miktarının büyük oranda artması öngörülüyor. Binden fazla gönüllü İstanbul Caddebostan’ın dışında İzmir, Antalya, Fethiye, Bodrum, Kuşadası ve Samsun kıyılarında da çöp topladı.” dedi.

Yılda 8 Milyon Ton Plastik Denize karışıyor

Okyanusların yüzeyini kaplayan kirlilik Türkiye’nin yüzölçümünden daha büyük. Pasifik Okyanusu’nda 7. Kıta olarak adlandırılan deniz alanındaki atık yığını 3,4 milyon km genişliğe 7 milyon ton ağırlığa ulaşırken her gün büyüyor. Küresel ölçekte yılda 300 milyon ton plastik üretilirken, 2025 yılına gelindiğinde 3 ton balığa karşılık 1 ton plastiğin denizlerde yüzeceği düşünülüyor. Her yıl 8 milyon ton plastiğin denizlere karıştığını ve insan sağlığını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, deniz çöpleri nedeniyle yılda 1 milyondan fazla deniz kuşunun, 100 bin memeli ya da deniz kaplumbağasının öldüğünü ekliyor.  Denizleri en çok sigara izmariti, gıda ambalajı, plastik içecek şişesi, kapakları, poşetler, pipetler, çay kahve karıştırıcıları, hazır yemek kapları kirletiyor. Akdeniz Plastik Raporu’na göre ise Avrupa kıtasında üretilen 27 milyon ton plastiğin sadece üçte biri dönüştürülebiliyor. Akdeniz’e en çok plastik atık ise günde 144 ton ile Türkiye’den atılıyor. 126 ton ile İspanya, 90 ton ile İtalya sıralanıyor. Uzmanlar, öncelikle tek kullanımlık plastiklerin hayatımızdan çıkarmanın ilk adım olacağını belirtiyor.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.