Deniz Kartalı

“Ulusal gemi deney havuzuna ihtiyacımız var”

“Ulusal gemi deney havuzuna ihtiyacımız var”
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
1.802 views
10 Aralık 2018 - 16:24

Prof. Dr. Aydın Şalcı, “ Milli sırlarımızı ve teknolojilerimizi barındıran MİLGEM için bir deney havuzu kurmalıyız. ” dedi. Gemi Mühendisleri Odası’ndan Bülent Hüseyinoğlu ise “Milli bir duruşu ifade eden MİLGEM, ulusal bir laboratuar ihtiyacını doğurdu” dedi.

Piri ile donatılan milli fırkateynler geliyor

4 Kasım’da Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılan MİLGEM Projesi’nin üçüncüsü TCG Burgazada, TCG Heybeliada ve TCG Büyükada’nın ardından donanmanın en gözde gemileri arasına girdi. Deniz seyir testlerine başlanan TCG Kınalıada’nın ardından üretimine geçilen İ sınıfı fırkateynler savunma sanayinde geldiğimiz teknolojiyi kanıtlayacak. Serinin ilk fırkateyni TCG İstanbul’un 2021 yılında hizmete girmesi hedeflenirken, İstanbul’dan Somali’ye kadar yakıt ikmali yapmadan gidebilecek olması dikkat çekiyor. Güdümlü füzelerinin sayısı ve menzili de milli korvetlere göre daha yüksek olan İ sınıfı 4 fırkateynlerde ayrıca ASELSAN’ın geliştirdiği Piri isimli kızıl ötesi arama ve takip sistemi yerleştirilecek.

MİLGEM’i destekleyecek havuz ve laboratuar

Milli savaş teknolojileri ve savunma sanayinde ki gelişmelere paralel olarak gemi deney havuzuna ihtiyacımızın arttığını söyleyen Prof. Dr. Aydın Şalcı görüşlerini paylaştı. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şalcı, “MİLGEM Projesi’nin en büyük destekçisi Türk Ulusal Gemi Araştırma Laboratuvarı ve deney havuzu olacaktır. Model üzerinde yapılacak araştırma ve geliştirmelerin sonucunda son karar verilebilir. 1953 yılında hocaların hocası rahmetli Ord. Prof. Ata Nutku ilk deney havuzunu İTÜ Gemi Enstitüsü bünyesinde Taşkışla’da kurmuştu. İTÜ Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı adıyla Ayazağa’ya taşınan 160 metre uzunluğundaki deney havuzu artık ihtiyaca cevap veremiyor. Ölçek ve blokaj etkisi nedeniyle mümkün olduğunca büyük model ve büyük deney havuzları gerekmektedir. Gelişmeler ve gemi dizaynındaki yenilikler göz önünde tutulduğunda kurulacak bir laboratuarda deney havuzunun 500 metre, derinliğinin 10 metre, modeli çekecek arabanın hızının 20 metre/saniye olmalısı gerekli. Böylece büyük yolcu ve yük gemileri ile hızı 70 knots’a kadar çıkabilen hızlı ve özel tip gemilere cevap verebilir.” dedi.

Prof. Dr. Şalcı, “ Yeni bir araştırma ya da bir mükemmeliyet merkezi, ülkemizin gemi inşaatı ve deniz endüstrisinin itici gücünü oluşturacaktır. Özellikle MİLGEM askeri projelerinin deneysel çalışmalarının yabancı ülke laboratuvarlarında yapılmaması gerekli. Milli teknolojilerimizin ürünü savaş gemilerimizin model deneylerinin yurtdışında yapılmaması gerekli. Birçok ülkede gemi model deney laboratuvarları var. Ülkemizde öncelikle MİLGEM Projesini ve sivil gemi inşaatını araştırma ve dizaynla destekleyen havuz ve laboratuara ihtiyaç var.” dedi.

Gemi Mühendisleri Odası: Artık ihtiyaç var

Gemi Mühendisleri Odası’ndan Bülent Hüseyinoğlu ise “Milli bir duruşu ifade eden MİLGEM, ulusal bir laboratuar ihtiyacını doğurdu. İyi bir gemi inşa etmek iyi bir dizayn ve bu dizaynın detaylarının gemi model havuzlarında test edilip doğruya yakın sonuçları görmekle mümkündür. Ülkemizde gemi pervane ve manevra kabiliyetlerinin testi ile yüksek süratli deniz araçlarının havuz testlerinde ciddi yetersizlikler var. Ticari ve askeri gemilerimizin gemi model havuzlarımızda testlerinin yapılması; bilgi ve birikimlerimizin (know-how) geliştirilmesi ülke ekonomisinin gelişmesi bakımından çok önemli. Yeni gemiler inşaa edilirken diğer endüstri sektörlerimize lokomotif görevi görecektir. Gemi inşası her türlü ekonomik sıkıntılara rağmen gelişimini sürdürmekte ve dünyadaki rakipleriyle  mücadelesini vermektedir. dedi.

En büyüğü Rusya’da

Dünyanın en büyük gemi model deney laboratuarının 1894 de kurulan Rusya-St. Petersburg’daki Krylov Devlet Araştırma Merkezi’nde bulunduğu öğrenildi. Prof. Dr. Şalcı, “Rusya’da ki derin-su deney tankının boyu bin 324 metre. Çin, Japonya, Almanya, İngiltere, ABD gibi ülkelerde 400 metrenin üstünde tanklar bulunuyor. En az 300 dönüm arazi üzerine kurulacak bu merkez ülkemiz denizciliği için çok önemli. 333 metrelik uçak gemisi USS Gerald Ford ve nükleer denizaltı USS Los Angeles bile bu deney tanklarında modelleriyle test edilerek denize çıkıyor. Modelde ki deney sırasında geminin karşılaşacağı her türlü dış etki ve sorunun çözümü öğrenilebiliyor.” diye konuştu.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun
SON DAKİKA HABERLERİ

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.