Deniz Kartalı

Uzaydaki uydularla Marmara’yı izleyecek

Uzaydaki uydularla Marmara’yı izleyecek
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
1.484 views
26 Ekim 2018 - 14:44

POGO-SCAR’ın bursuyla Geesthacht kentine giden Dr. Dündar, Türk Boğazlar Sistemi’ne ait uydu verilerini toplayarak deniz rengindeki değişimleri inceleyecek.

Okyanus ve denizlerin küresel olarak izlenmesi amacıyla verilen, POGO (Partnership for the Observations of the Global Oceans – Küresel Okyanus Gözlemi için Ortaklık) ve SCOR (Scientific Committee on Oceanic Research – Okyanus Araştırmalarında Bilimsel Komite) bursunu bilim insanı Dr. Sevil Deniz Yakan Dündar kazanmıştı. Dündar bursu, 2002 de ODTÜ’den Tülay Çokaçar, 2004 de Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Abdülaziz Güneroğlu’dan sonra Türkiye’de kazanan isim olmuştu. Dünyada 20 farklı ülkeden 38 enstitünün ortaklını bir araya getiren saygın burs ile Almanya’nın Geesthacht kentine giden İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Dündar, 3 ay boyunca Avrupa Uzay Ajansı uydularına ait verilerle okyanus bilimlerine katkıda bulunacak. Dündar, Helmholtz Zentrum Geesthacht Araştırma Enstitüsü Operasyonel Sistemler Bölümü Uzaktan Algılama Alt Bölümü’nde okyanusların uzaktan incelenmesi ve rengi konularında uzman bilim insanlarıyla birlikte çalışacak.

Avrupa Uzay Ajansı ile bağlantılı çalışacak

Avrupa Uzay Ajansına ait uydulardan elde edilen verileri okyanus rengi ölçümlerine uyguladığını söyleyen Dündar, renk değişiminin küresel iklim değişikliğinin incelenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Uydulardan gelen veri ve görüntülerin iklim değişiminin değerlendirilmesinde önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dündar, “ESA uydularının okyanus rengi ölçümlerinin değerlendirilmesi gözlemsel oşinografinin gelişmesine imkan veriyor. Çalışmalarım genellikle okyanus rengi üzerine olacak. Deniz rengi konusunda geliştirilen algoritmalar ile uzay ajansı uyduları verilerini değerlendirip Türk Boğazlar Sistemi’ni ve Marmara Denizi’nin bio-optik parametrelerini incelemeyi hedefliyorum.” dedi.

OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) adlı optik sensörün verilerini kullanacağını vurgulayan Dr. Yakan Dündar, “Deniz bilimlerinde verilen özel bursu, İstanbul Boğazı’ndaki deniz rengi değişimi ve fitoplanktonların bio-optik özeliklerinin incelenerek yerel akıntıları ve girdapları belirleme önerisiyle kazanmıştım. Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının klorofil konsantrasyonu, çözünmüş organik madde, toplam askıda katı madde gibi değerlerini okyanus optiği ve rengi konusunda yazılmış olan algoritmalar ile değerlendirmeye çalışacağım. Bu verilerin saha ölçümleriyle desteklenmesi ve doğrulanması gerekecek. Ama Türk Boğazlar Sistemi’nin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini görmeye çalışacağım” diye konuştu.

POGO-SCOR deniz bilimine önemli katkılar sunuyor

 

POGO, 1999 yılında dünya çapındaki oşinografi enstitülerinin, küresel deniz bilimi çalışmalarını desteklemek amacıyla kuruldu. SCOR ise Uluslararası Bilim Konseyi (ICSU) tarafından 1957 yılında okyanus ile ilgili disiplinler arası bilimsel soruları ele almak amacıyla oluşturuldu.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.