Deniz Kartalı

Yüksek hassasiyet çölleşmesini engelleyemedi

Yüksek hassasiyet çölleşmesini engelleyemedi
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
169 views
24 Ekim 2019 - 19:58

Uluslar arası kurallarla korunmasına rağmen havzasında hiç su kalmayan göle giden TEMA Vakfı gönüllüleri vücutlarıyla “Su” yazarak çölleşmeye dikkat çektiler. Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, “Elimizde kuruyup gitti. Arazisi bomboş bir çöl ve bunun tek sebebi insanoğlu” dedi.

Anadolu’nun yüksek hassasiyetle ve özel kanunlarla korunan en önemli su kaynaklarından Seyfe’den artık göl olarak bahsetmek imkansız. 1989 yılında 1. Derecede SİT Alanı, 1990 yılında Tabiat Koruma Alanı ilan edilen Seyfe Gölü’nün, 1994 yılında ise Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası düzeyde korunması garanti altına alınmıştı. Yüz binlerce yıl önce bozkırın ortasında oluşan bir göl olarak günümüze kadar gelen Seyfe, yüksek koruma statüsüne rağmen kurudu. Gölün su ile kaplı olması gereken 152 bin hektarlık alanında su birikintisine bile rastlamak mümkün değil. Flamingo başta 187 kuş türüne ev sahipliği yaptığı için kuş cenneti olarak bilinen Seyfe Gölü’ne son aylarda göçmen kuşlarda uğramıyor.

Ekolojik intihar yapıldı

TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, “ Uygarlıkları besleyen su yanlış kullanıldığında ekolojik intiharların, toplumların çöküşün de nedeni olur. Doğal göllerin kurutulması, yanlış sulama uygulamaları, HESler, barajlar bu yok oluşun ana nedenleridir. Seyfe Gölü, kurutulmadan önce ülkemizin en önemli kuş alanlarından birisiydi. Kuş göç yolları üzerinde bulunması, yine önemli kuş alanları Sultan Sazlığı ve Tuz Gölü’ne yakınlığı ile 230’dan fazla kuş türü gözlemlenmekteydi. Yine sulak alan içinde 52‘si endemik 385 bitki türü yaşamaktaydı. Kırşehir Geveni, Onşerefe gibi IUCN kriterlerinde hassas bitkilerde bulunmaktaydı. DSİ’nin sulama ve drenaj projeleri, içme suyu projeleri, yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve yanlış tarım teknikleri gölün kaynaklarını kuruttu. Seyfe Gölü ulusal ve uluslararası kanunlarla korunuyordu ama bilerek planlı bir şekilde kurutuldu. Ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri yok yoldu. Kurutulan alandaki toprak hiçbir işe yaramaz. Ayrıca göl alanında biriken tuz tabakası rüzgarlarla tarım alanlarına taşınarak yöre tarımını tehdit edecek.” dedi.

 Adım atılmadı

Sulak alan yerine çatlamış toprakla kaplı bir bozkıra dönüşen göl için kurulan Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz ise, havzanın etrafındaki kuyulardan acımasızca su çekildiği için sulak alan kalmadığını söyledi. Emekli öğretmen Yavuz, “ Seyfe elimizde gözümüzün önünde kurudu. Yer altı suyunun çekilmemesi için mücadele ettik. Yanlış tarım politikalarını anlattık. Doğaya ait olan suyun hayat olduğunu vurguladık. Ama kurumadan kurtulması için hiçbir adım atılmadı.” dedi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası