CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA

Artan sıcaklıklarla birlikte orman yangınları için en riskli döneme girilirken TEMA Vakfı, küçük bir kıvılcımın çok büyük orman yangınlarına dönüşebileceğine dikkat çekiyor. Orman yangınlarının yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğunun altını çizen TEMA Vakfı, en riskli dönem olan Temmuz-Eylül ayları arasında herkesin daha dikkatli olması gerektiğini belirttiyor.

CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA

Dikkat: Cam Şişe, Mangal Ateşi ve Anız

2021 yazında Ege ve Akdeniz bölgesinde meydana gelen orman yangınları sonucu 1 milyar 780 milyon metrekarelik alan ağaçsız kalırken 8 kişi hayatını kaybetmişti. İklim krizinin de etkisiyle büyük tehlike oluşturan orman yangınlarının ekosisteme çok büyük zarar verdiğini belirten TEMA Vakfı, Türkiye’deki orman yangınlarının çok büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğu gerçeğinin altını çizdi. Orman Yangınları Farkındalık Projesi’nin ikinci yılında herkesi duyarlı olmaya çağıran TEMA Vakfı, yangına sebep olan 3 ana konu için bilgilendirici film çekti. “Cam Şişe”, “Mangal Ateşi” ve “Anız” konulu filmleri tanıtan TEMA Vakfı, ‘Bu yaz yangınlar şarkılarda kalsın, doğaya cam şişe bırakma/ ormanda ve yakınında ateş yakma/anız yakma ormanlarımız hep yaşasın’ mesajı verdi.


Yıllara göre büyük artış var

Yangın öncesinde alınması gereken önlemlerin hatırlatıldığı DahaYanmadan.com web sayfasını hatırlatan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Proje kapsamında hazırlanan farkındalık filmlerimiz ile gerçekleştirdiğimiz TV kampanyası ile yaklaşık 24 milyon kişiye eriştik. Ülkemizde, son 25 yıldaki orman yangınlarının çıkış sebebinin yüzde 12’sinin doğal, yüzde 88’sinin ise kasıt, ihmal ve kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması, yangınlarda insan etkisini kanıtlıyor. 2000-2010 yıllarında yılda ortalama yaklaşık 2 bin orman yangını çıkarken, 2010 yılından günümüze bu sayı yüzde 28 artarak 2 bin 600’ü aştı. Orman varlıklarımızın yüzde 60’ı yangın riskinin en yüksek olduğu yerlerde. Bu durum da ülkemiz için hayati olan ormanların korunması adına yangınlara karşı çok dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor.” dedi.


Ormanlarımız hep yaşasın

İklim krizinin orman yangınlarının yayılma hızını ve şiddetini artırdığına vurgu yapan Ataç, “Artık Bir kıvılcım çok büyük orman yangınlarına dönüşebiliyor. Ormanlar ağaç topluluğu değil, ekosistemdir. Karbon yutağı olan ormanlarımız, yangınlar nedeniyle karbon salımı yapar hale dönüşüyor. Mevcut karbon depolama kapasitelerine ulaşabilmeleri için ise onlarca yıl gerekiyor. Orman yangınlarına sebep olmamak için izmarit ve cam şişe atma, anız yakma, mangal ateşini söndür! ilkelerini benimsemeliyiz” dedi.

TEMA Vakfı, “Ormana atılan bir izmaritin çevresindeki otları ve bitkileri yakmaya başlayacağı, iyi söndürülmemiş bir mangal ateşinin rüzgarın etkisiyle tekrar tutuşabileceği, ormana atılan bir cam şişenin ya da benzer özelliklerdeki bir atığın, güneş ışınlarının mercek etkisi ile ateş oluşturabileceği unutulmamalı. Aynı şekilde anız yakılmasının da orman sınırına yakın alanlarda yapıldığında, bir orman yangınına dönüşebildiği göz önünde bulundurulmalı. Yangın riski görülen durumlarda Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı” tavsiyelerinde bulundu.

 

YORUM ALANI

Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.