Deniz Kartalı

DEPREM BÖLGESİNDE SU İHTİYACI SÜRÜYOR

Yaz günlerinin kendisi göstermesiyle birlikte deprem bölgesinde yaşanabilecek su sorunu yetkililer kadar gönüllüleri düşündürüyor. Hayata Destek Derneği, afetin üzerinden üç ay geçmesine rağmen bölgede temiz su ve hijyene erişimin hala yeterli olmadığının altını çiziyor. Hayata Destek Derneği İletişim Uzmanı Gözde Kazaz, “İnsani yardım kurumları deprem bölgesinde barınma, hijyen ihtiyaçları, temel gıda ve içme suyu, ev eşyası, ruh sağlığı ve psikososyal destek yani günlük yaşamdaki temel her türlü ihtiyacı afetten etkilenen kişilere sağlamak için çalışmaya devam ediyor. Hayatın ‘normal’e dönmesi içinse hâlâ hayli vakit var gibi görünüyor” dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE SU İHTİYACI SÜRÜYOR
297 views
12 Mayıs 2023 - 10:58

Bölgedeki temiz su ve hijyene ihtiyaç

6 Şubat’ta meydana gelen depremin yaraları sarılmaya çalışılırken havaların ısınmasıyla birlikte hijyen ve susuzluk gibi sorunların kendini göstereceği öngörülüyor. Hayata Destek Derneği, afetten etkilenen kişilerin ihtiyaçlarına erişebilmeleri için insani yardım çalışmalarını sürdürürken, bölgenin ihtiyaçlarını acil durum raporlarıyla belgeliyor. Hayata Destek Derneği’nin bölgede yaptığı ihtiyaç analizleri, bölgedeki temiz su ve hijyene ihtiyacın devam ettiğini gösteriyor. Üstelik yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıklar da temiz suya ihtiyacın önemini artırıyor.


“Kadınlar ve kız çocuklar için alanlar yetersiz”

Hayata Destek Derneği İletişim Uzmanı Gözde Kazaz, “İnsani yardım kurumları deprem bölgesinde barınma, hijyen ihtiyaçları, temel gıda ve içme suyu, ev eşyası, ruh sağlığı ve psikososyal destek yani günlük yaşamdaki temel her türlü ihtiyacı afetten etkilenen kişilere sağlamak için çalışmaya devam ediyor. Hayatın ‘normal’e dönmesi içinse hâlâ hayli vakit var gibi görünüyor. Kadınlar ve kız çocukları için ayrılmış alanların yetersiz olduğunu görüyoruz. Ergenler, yaşlılar, bekâr kadınlar, hane reisi kadınlar ve engelli kadınlar da dâhil olmak üzere kadın ve kız çocuklarının özel ihtiyaçları devam ediyor. Kalabalık ailelerin yaşamak zorunda olduğu çadırlarda kadınlar için mahremiyet ihlalinden toplumsal cinsiyet temelli şiddete varan güvenlik riskleri bulunuyor. Öte yandan, sahadaki acil durum ekiplerimizden gelen bilgiler, ev içi yükün çadırlarda da kadınların ve kız çocuklarının üzerinde kaldığını, yaşanan travmaların katmerlendiğini gösteriyor” diyor.


Hava ısınıyor ihtiyaçlar değişiyor

Su ihtiyacını karşılamak için Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta su depoları, tuvalet ve duş üniteleri kurduklarını belirten dernek, kullanım suyunu içme suyuna çeviren arıtma sistemi ve sıcak su ihtiyacı için güneş panelleri uyguluyor. Hayata Destek Derneği, “Özellikle çadırlar yaz koşularında barınmaya uygun değil. Böcek, sinek, yılan gibi hayvanların görülmeye başlaması halk sağlığı açısından önemli bir tehdit. Yazlık kıyafet, terlik gibi mevsime uygun ihtiyaçları daha çok duymaya başladık. Afet bölgesinde hâlihazırda yaşanan su sorunu, yazın gelişiyle daha ciddi bir boyuta ulaşabilir” şeklinde açıklama yaptı.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası