Deniz Kartalı

NADİDE ÇEŞME KIYILARINDA ÇEVRECİLERİN ZAFERİ

Ege Denizi kıyılarının en güzel kumsallarını barındıran Çeşme ve çevresinin koruma statüsünün değiştirilmesi üzerine, sivil toplum kuruluşlarının açtığı dava çevrecilerin zaferiyle sonuçlandı. Doğa Derneği, Sualtı Araştırmaları Derneği, İzmir Barosu, TMMOB, İzmir Tabip Odası, Egeçep, Batı Urla Köyleri Kalkındırma Derneği, Gücücek Koyu Koruma Derneği gibi 37 kurumun İzmir 2. İdare Mahkemesinde açtığı yürütmeyi durdurma davasında mahkeme heyeti, alanın daha yüksek koruma statüsü gerektirdiğinin altını çizdi. Bölge dünyada sayıları çok azalan Akdeniz foklarının yuva yaptığı nadir alanlardan da biri.

NADİDE ÇEŞME KIYILARINDA ÇEVRECİLERİN ZAFERİ
221 views
06 Haziran 2023 - 23:29

Türkiye’deki 305 Önemli Doğa Alanı’ndan Biri

Çeşme’de Alaçatı ile Sığacık arasında kalan kıyı alanı İzmir’de doğal peyzajda bozulmanın en az gözlendiği son kıyılar olarak biliniyor. Büyük kısmına kara yoluyla ulaşılamadığı için Türkiye kıyılarındaki en el değmemiş bölgelerinden olan Alaçatı Önemli Doğa Alanı (ÖDA), ülkemizin 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri. Bitki zenginliği, kuş türü sayısı, kara ve deniz memelileri varlığı ile Çeşme kıyıları biyoçeşitlilik açısından büyük öneme sahipken, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 yılında 840 hektarlık alanın koruma statüsünü değiştirmişti. Alanın yapılaşmaya açılma tehdidi altında olduğunu iddia eden 37 sivil toplum kuruluşu İzmir 2. İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Bölgenin ekolojik önemi Sualtı Araştırmaları Derneği’nin 2020 ve 2022 tarihli raporları ile ortaya konulurken, Alaçatı-Sığacık arası kıyıların ülkemizin önemli fok alanlarından olduğu belgelenmişti. Mahkeme heyeti, çevrecilerin raporları üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, alanın “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak belirlenmesinin kamu yararı taşımadığı, daha yüksek bir koruma statüsü gerektiği vurulandı.


Çeşme’nin zengin biyolojik çeşitliliği

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “İzmir’in son kesintisiz doğal kıyıları Alaçatı ile Sığacık arasında. Burada yapılmak istenen dev turizm projesi için deniz ve kıyı ekosistemlerini yok edecek koruma statüsü değişikliği yapılıyor. Bölgenin koruma statüsünün değiştirilmesi ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı.

Çeşme Kıyıları’nın zengin biyolojik çeşitliliğiyle birlikte korunmasını talep ediyoruz.’’ dedi. Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrecan Polat ise, ” Bozulmamış deniz ve kıyı ekosistemlerinin son örneklerinden Çeşme Alaçatı’nın doğusunda kalan kıyıların kesinlikle korunarak buradaki zengin biyolojik çeşitliliğin ve doğal habitatların korunması gerekiyor. Bu kıyı şeridi ülkemizdeki önemli fok alanlarından öncelikli ilk beş fok alanları arasında. Sadece fok değil, bu kıyılarda deniz ekosisteminin en önemli elemanlarından Posidonia oceanica deniz çayırları da bu kıyı ve deniz alanında yoğun olarak bulunuyor. Deniz çayırları da ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerle sıkı koruma altında. Sulakalanları ve barındırdığı su kuşları ile birlikte Türkiye’de deniz, kıyı, makilik-fundalık ve sulak alanlar gibi farklı habitatları birlikte barındıran böyle çok nadir doğal alan var.” dedi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası