Deniz Kartalı

UKRAYNA’DAN KARADENİZ’DE İNSANİ KORİDOR

Rusya, Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından güvenli şekilde ihraç edilmesini sağlayan Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan bu hafta başında çekildiğini açıklamıştı. Ukrayna, savaşın patlak vermesinden bu yana limanlarında mahsur kalan kargo gemileri için bugün Karadeniz’de bir “insani koridor” açacağını açıkladı. Moskova’nın geçen ay Kiev’in tahıl ihraç etmesine izin veren anlaşmadan vazgeçmesinden bu yana Rusya’nın fiili ablukası yeni bir sınavdan geçiyor.

UKRAYNA’DAN KARADENİZ’DE İNSANİ KORİDOR
129 views
13 Ağustos 2023 - 0:59

Koridor, en azından başlangıçta, geçen yıl Şubat ayında başlayan işgalden bu yana Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için geçerli olacak.

Ukrayna Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne önerdi

Ancak bu, Rusya’nın geçen ay tahıl anlaşmasını terk ederek fiili ambargosunu yeniden uygulamaya çalıştığı bir dönemde, Ukrayna’nın denizyollarını yeniden açma kabiliyeti açısndan önemli bir sınav olabilir.
Ukrayna donanması tarafından yapılan açıklamada, rotaların Ukrayna tarafından doğrudan Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) önerildiği belirtildi.

Açıklamada, ” Sözkonusu rotalar, 24 Şubat 2022’de Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’nın Çornomorsk, Odesa ve Pivdenni limanlarında bulunan sivil gemiler için kullanılacak” denildi.
Açıklamada, “Mevcut koşullarda sefere hazır oldukları sahipleri/kaptanları tarafından resmi olarak doğrulanan gemilerin bu güzergahlardan geçişine izin verilecektir” ifadesi kullanıldı.

Koridor çok şeffaf olacak

Ukrayna donanması sözcüsü Oleg Çalik Reuters’a, “Koridor çok şeffaf olacak, gemilere kameralar koyacağız ve bunun tamamen insani bir görev olduğunu ve askeri bir amacı olmadığını gösterecek bir yayın yapılacak” açıklamasında bulundu.

Rusya, Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından güvenli şekilde ihraç edilmesini sağlayan Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan bu hafta başında çekildiğini açıklamıştı

Rusya’dan uyarı: “Ukrayna’ya bugünden itibaren giden tüm gemiler potansiyel askeri kargo gemisi sayılacak”
Moskova veya Birleşmiş Milletler’den bu konuda açıklama taleplerine yanıt gelmedi.
Rusya’nın işgalinden bu yana yaklaşık 60 ticari gemi Ukrayna limanlarında mahsur kaldı ve bu gemilerin akıbeti, geçen yıl Temmuz ayında tahıl ihracatının yeniden başlamasına izin veren anlaşmayla çözülmedi.
Gemi mürettebatının çoğu tahliye edilirken, gemilerin bakılmasına yardımcı olması için işe alınan yerel Ukraynalı personel gemilerde kaldı.

Rusya, tahıl anlaşmasından çıktığından bu yana, Ukrayna limanlarına yaklaşan tüm gemilerin potansiyel askeri gemi ve bayrağını taşıdıkları ülkelerin Ukrayna tarafında savaşıyor muamelesi göreceğini kaydetti. Kiev, Rusya veya Rusya’nın elindeki Ukrayna limanlarına yaklaşan gemilere benzer bir tehditle karşılık verdi.


https://www.voaturkce.com/a/rusyadan-yeni-karar-ukraynaya-bugunden-itibaren-giden-tum-gemiler-potansiyel-askeri-kargo-gemisi-sayilacak/7188485.html

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası