Deniz Kartalı

TÜRKİYE DENİZ TAŞIMACILĞINDA 2050 İÇİN SIFIR EMİSYONU DESTEKLİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ilişkin seragazı emisyonu verilerini açıkladı. 2021’deki toplam emisyonlarda karbondioksit (CO₂) eşdeğeri olarak en büyük payı %71,3 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken, bunu sırasıyla %13,3 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, %12,8 ile tarım ve %2,6 ile atık sektörü takip etti. Kişi başı toplam seragazı emisyonu 2020’de 6,3 ton iken, 2021’de 6,7 ton karbondioksit eşdeğeri olarak hesaplandı. Böylece, 2021’de toplam seragazı emisyonu bir önceki yıla göre %7,7 artarak 564,4 milyon ton karbondioksit eşdeğeri oldu. Verilere göre, 1990’dan 2021’e kadar geçen sürede ise emisyonlar %157,1 oranında artış gösterdi.

TÜRKİYE DENİZ TAŞIMACILĞINDA 2050 İÇİN SIFIR EMİSYONU DESTEKLİYOR
309 views
09 Nisan 2023 - 1:36

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliği için Türkiye’nin adayı

BM Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) iklim stratejisini iyileştirmek üzere 20-24 Mart tarihlerinde Londra’da bir dizi Oturumlar Arası Çalışma Grubu Görüşmeleri (ISWG-GHG-14) için bir araya geldi. IMO, şu anda 2050 yılına kadar deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonları yarıya indirmeyi hedefliyor ve bu hedefi Temmuz 2023’e kadar artırmayı taahhüt ediyor. Türkiye de dahil olmak üzere 45 ülkenin 2050 yılına kadar denizcilik sektöründe net sıfır emisyon hedefini desteklemesi dikkat çekti. Geçtiğimiz ay, Uluslararası Havacılık Teşkilatı (ICAO) nezdinde 10 yılı aşkın süredir Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Suat Hayri Aka, IMO’nun en üst düzey görevi olan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliği için Türkiye’nin adayı olarak belirlenmişti.

2035’e Kadar Elektrik Üretiminde Fosil Yakıtlardan Kurtulmak Mümkün

Avrupa genelinde 40’tan fazla sivil toplum kuruluşu, 2035 yılına kadar, hükümetlerin, işletmelerin ve finans kurumlarının elektrik üretiminde kullanılan fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği önlemleri koymaları için Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) kampanyası başlattı. Türkiye’den de sivil toplum örgütlerinin yer aldığı Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) kampanyası, 23 Avrupa ülkesinden 17’sinin en geç 2030’a kadar kömürden çıkış taahhüdünde bulunduğu başarıyla sonuçlanan Kömürün Ötesinde Avrupa kampanyasının üzerine inşa edildi. Türkiye’nin fosil yakıt bağımlılığı tıpkı Avrupa’nın geri kalanı gibi pahalıya patlıyor.

İklim Hedeflerine Ulaşmak için Temiz Enerji Yatırımları 4 Katına Çıkmalı

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), enerji geçiş teknolojilerine yapılan küresel yatırımların, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için, yılda dört kattan fazla artması gerektiğini söyledi. IRENA, yenilenebilir enerji teknolojilerine yapılan yatırımların geçen yıl 1,3 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığını, ancak Paris Anlaşması’nın sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama hedefini karşılamak için bu rakamın yılda yaklaşık 5 trilyon dolara çıkması gerektiğini söyledi. IRENA, dünyanın 2030 yılına kadar geçiş teknolojisi için verimliliğin iyileştirilmesi, elektrifikasyon, şebeke genişletme ve esneklik dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 35 trilyon dolara ihtiyacı olduğunu belirtti.

BM Ulusal İklim Yükümlülükleri için Uluslararası Adalet Divanı’ndan görüş

Uluslararası Adalet Divanı’ndan istişari görüş talep eden tarihi karar, Pasifik adası hukuku öğrencilerinden ilham aldı ve Vanuatu Cumhuriyeti liderliğindeki dört yıllık bir kampanyanın ardından oy birliğiyle kabul edildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, “Böyle bir görüş, Genel Kurul, BM ve Üye Devletlerin dünyamızın çok ihtiyaç duyduğu daha cesur ve güçlü iklim eylemini gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır” dedi. Bir istişari görüş, herhangi bir yetki alanında bağlayıcı olmayacak ancak gelecekteki müzakereleri etkileyebilir. Vanuatu Başbakanı Ishmael Kalsakau, bunun “iklim değişikliğini nasıl ele aldığımız ve şimdiki ve gelecek nesilleri nasıl koruduğumuz üzerinde güçlü ve olumlu bir etkisi olacağını” söyledi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası