Deniz Kartalı

MİLAS BARGİLYA SULAK ALANI VE KUŞ CENNETİ İÇİN OLUMLU KARAR

Bundan 7 ay kadar önce “kazandık” diye sevinçli, müjdeli haberler vermiştik. Muğla 2. İdare Mahkemesi, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olan Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı tescil sınırı içinde yapılmak istenen “turizm kenti” projesine verilen “çed olumlu” kararını iptal etmişti. Temyiz yolu açıktı ve şirket temyize gitmişti. Bunun sonucunu beklerken, karşımızda yeni bir çed süreci bulduk!

MİLAS BARGİLYA SULAK ALANI VE KUŞ CENNETİ İÇİN OLUMLU KARAR
226 views
18 Eylül 2023 - 9:53

Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2009/7 sayılı genelgesine dayanarak, şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sözde ‘yeni’, ‘düzeltilmiş’ bir çed raporu ile 13. 04. 2023’te başvuru yapmış. ÇED Yönetmeliği, raporu incelemek için Bakanlık’a 7 gün süre tanısa da, aceleleri olsa gerek, Bakanlık derhal ertesi gün 14. 04. 2023’te İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantı duyurusunu yaptı.

24. 04. 2023 tarihinde Ankara’da Bakanlık’ta yapılan İDK toplantısına da katıldık. Hukuken bir genelgenin normlar hiyerarşisi içinde kanunlardan ve mahkeme kararlarından üstün olmadığından tutun da mevzuat, kamu yararı, koruma önceliği gibi ana başlıklar çerçevesinde pek çok itirazı dile getirdik. Lakin jet hızıyla, 28. 04. 2023’te nihai rapor çıktı ve 12. 05. 2023’te de tekrar “çed olumlu” kararı verildi. 

Yarın, 18. 09. 2023’te Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı ve Güllük Dalyanı arasındaki ekolojik koridoru geri dönüşsüz yok etme potansiyelindeki bu projenin ikinci bilirkişi keşfi var. 

Hazırız, korumaktan yanayız ve orada olacağız! 

#BargilyaTuzlasıYaşasın diyoruz!

Bize destek olmak isterseniz sizler de lütfen kampanyayı imzalayıp, bol bol paylaşın: http://change.org/TuzlaSulakAlani 

BOĞAZİÇİ,BARGİLYA,TUZLA SULAK ALANI

Milas-Bodrum karayolunun 25. km’ sinden sağa dönüp 2. km gittikten sonra Boğaziçi Köyü’ ne ulaşılır. Boğaziçi Köyünü’ nün mitolojideki adı Bargylia’dır. Bizanslı Stephanus’un bildirdiği efsaneye göre yiğit Bellerofo, sahibi olduğu kanatlı atı Pegasos’un çiftesiyle ölen arkadaşı Bargylos’un adını kente vermiştir. 17. yüzyılda çevre il ve ilçelere tuz sağlayan bölge, bu gün bu özelliğini Varvil Çayının getirdiği alüvyonlar nedeniyle kaybetmiştir.

Boğaziçi Köyü Tuzla Sulak Alanı kış aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapar. 380 hektarlık alanda beslenen kuş türleri arasında başta Pelikanlar gelir. Boz Ördek, Yeşilbaş, sakarca, Macar Ördeği, Sakarmeke, Balıkçıl, Flamingo, Kaz, Su tavuğu da sıklıkla rastlanan kuş türleridir.

Balıkçılık ile geçinen Boğaziçi Köyü, Milas’ın eşsiz doğası ve denizi ile yaz turizminin revaçta olduğu beldelerimizden biridir.

Tuzla Sulak alanı 2001 yılında IBA ( İmportant Bird Area ) tarafından dünyaca önemli kuş alanı olarak belirlenmiştir. 2004 Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından koruma kapsamına alınarak yönetim planı yapılmıştır. Ramsar Sözleşmesine aday Sulak Alanı 380 Hektar Alanı kapsar ve her yıl 3000 civarında Flamingo’ya ev sahipliği yapmaktadır. Burada üreyen kuş türü 118’dir. Her yıl bölgeye ziyaretçi kuşlarla birlikte 250’ye yakın kuş türü bölgede bulunmaktadır.

Halep Çamı Tabiatı Koruma Alanına komşu, sulak alan havzası, Tuzla Sulak Alanı ve Güllük Dalyanı alanından oluşmaktadır. 380 Hektar Tuzla sulak Alanı ve 800 Hektar Güllük Dalyanı olmak üzere yaklaşık 1180 Hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Tuzla ve Güllük 2001 yılında(IBA Important Bird Area) önemli kuş alanı olarak tanımlanmıştır. Tuzla Gölü ve Güllük Dalyanının hafif tuzlu ve acımsı suyu; kuşların yaşamsal besin kaynağı olan balık, deniz yosunları ve küçük canlıları barındırır. Tuzla ve Güllük her yıl 200 Flamingo’ya ev sahipliği yapmaktadır. Sürü halinde havalandıklarında, pembe ve siyah kanatlarıyla gerçekten görülmeye değer bir manzara oluştururlar.

Bölgedeki kuşlar şu şekildedir: Nadir kuşlardan Dalmaçyalı (45 adet) ve Beyaz Pelikan, Balık Kartalı, Gri Balıkçıl(230 civarında), Kaz türleri Tuzla’da görülebilir. Çamurlu sığ bölgelerde 3000 dolayında ördek türleri, Karabağ Martısı 300 adet, İspinoz 50 adet, Büyük Akbalıkçıl 250 adet, Kılkuyruk 155 adet, Kaşıkgaga 500 adet, Fiyu 90 adet. Yağmurçunlular’a ve nadir türlerden Terek Düdükçünü’ne de burada rastlanılmaktadır.


Gölü çevreleyen çeşitlilik, kuşlar için olduğu kadar diğer yabanıl hayvanlara da yaşam alanları sunmaktadır. Genellikle su kaplumbağası, çeşitli yılan türleri, yabanıl domuzu, porsuk, tilki, oklukirpi gibi türler birer birer yok olmakla birlikte, hâlâ IBA rastlanabiliyor. Metruk tuzlası ve Güllük Dalyanı, sulak alanı besleyen yer altı suları ile birbirini destekleyen bir çanak oluşturmakta olup, sulak alan tek bir ekosistem olarak düşünülmelidir.Göçmen kuşlar, kuzeyde havanın soğuması ile birlikte; Ekim sonu, Kasım başı gibi ilk parti gelmeye başlar. Aralık-Ocak-Şubat aylarında sayı maksimum seviyeye çıkar. Şubat sonu Mart başı gibi de tekrar Kuzeye göç başlar.
Tuzla ve Güllük Dalyanı, kuşların önemli konaklama ve beslenme alanlarındandır.

 

 

 

 

 

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası