Deniz Kartalı

NUSRAT’IN GÜVERTESİNDEKİ 26 MAYIN

Çanakkale’yi geçilmez kılarken işgal kuvvetlerinin İstanbul’a ulaşmasını engelleyen en önemli unsurlardan Nusrat mayın gemisi ve mürettebatı, Çanakkale Muharebeleri’nin 108’inci yılında anılıyor. Nusrat’ın komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in 3. kuşak torunu Kaptan Cihat Gündoğdu, Birinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren 26 mayını döken kahramanların tespit edilmesi için çabalıyor. Büyük zaferde pay sahibi olan Nusrat’ın toplam 45 personeli olduğunu belirten Gündoğdu, sadece 9 subay ve bir erin isminin tarih sayfalarında yerini aldığını söyledi. Gündoğdu, “Büyük dedem İsmail Hakkı Bey, kalp rahatsızlığı nedeniyle mayınların Çanakkale’ye geldiği gün Hilal-İ Ahmer(Kızılay) hastanesindeydi. Kalp sorununu hiçe sayarak 7 Mart geceki görevi kabul etti” dedi. Savaşın kaderini değiştiren 26 mayın, dökülmeden önce Nusrat’ın güvertesindeki fotoğrafıyla günümüze ulaştı.

NUSRAT’IN GÜVERTESİNDEKİ 26 MAYIN
2.000 views
18 Mart 2023 - 11:13

Çanakkale-Erenköy’deki Karanlık Liman’da 26 mayını denize bırakan İsmail Hakkı Bey

Birinci Dünya Savaş’ı sürerken Osmanlı İmparatorluğu’nu işgal etmek için İstanbul’u ele geçirmek isteyen İtilaf Devletleri, Çanakkale’de büyük bir bozguna uğramıştı. Yenilmez Armada olarak adlandırılan donanma ile Çanakkale Boğazı’nı geçmek için saldıran 5 ülkenin gemileri Türk topçusu ve Nusrat mayın gemisinin kahramanlığıyla sulara gömüldü. Daha önce döşenen mayınların bilinmesi üzerine 8 Mart 1915 gecesi, 11’inci hatta 26 mayın dökmek için İsmail Hakkı Bey Komutasındaki Nusrat seçilmişti.

Donanımlı savaş gemilerine görünmeden Çanakkale-Erenköy’deki Karanlık Liman’da 26 mayını denize bırakan İsmail Hakkı Bey’in kahramanlığı 108 yıl sonra hatırlanıyor. Kaptan Cihat Gündoğdu, büyük dedesi İsmail Hakkı Bey’in kalp rahatsızlığına rağmen 8 Mart geceki görevi üstlendiğini ve başarıyla tamamladıktan sadece 6 ay sonra hayatını kaybettiğini söyledi.

Görevi hastanede kabul etti şehit kabul edildi

Yıllardır süren araştırmaları üzerine hazırladığı Çanakkale Kahramanı Nusrat isimli kitabında İsmail Hakkı Bey’i anlatan Gündoğdu, görevin kendisine hastanede verildiğini ekledi. Gündoğdu, ” 26 mayın 2 Mart günü İstanbul’dan Çanakkale’ye getirildi. Dedem kalp rahatsızlığı nedeniyle Hilal-İ Ahmer(Kızılay) hastanesindeydi. Binbaşı Nazmi Bey, Bahriye mektebi’nden arkadaşı İsmail Hakkı Bey’i hastanede ziyaret ederek(5-6 Mart) görevi anlattı ve isterse başka bir komutanın atanabileceğini belirtti. İsmail Hakkı Bey, görevi üstlendiğini kesin dille söyleyerek hastaneden çıktı. Vatanının kaderini üzerinde hissetmişti. Görevi başarıyla tamamladıktan 6 ay sonra(14 Eylül 1915) İstanbul’da kalp krizinden öldü. Görevinin büyüklüğü nedeniyle şehit kabul edildi” dedi.

“35 eratın isimleri günümüze ulaşmadı”

Çanakkale Kahramanı Nusrat isimli kitabında mayın gemisinin mürettebatınında izini süren Gündoğdu, 45 kişiden sadece 9 subay ve bir erin ismine ulaştığını açıkladı. Gündoğdu, ” Zabitan ve erattan 45 kişi vardı. Gemi Komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, İkinci Komutan Giritli Yüzbaşı Hüseyin Bey, Baş Çarkçı Ön Yüzbaşı Ali Yaşar Bey, İkinci Çarkçı Beykozlu Yüzbaşı Ahmet Bey, Üçüncü Çarkçı Yüzbaşı Hasan Bey, Telsiz Subayı Mülazım Boyabatlı Hasan Bey, Elektrik Subayı Mülazım Abdullah Bey, Elektrik Subayı Mülazım Hasan Bey, Topçu Subayı Mülazım Kadir Bey ve Sıhhiye Eri Eyüp biliniyor. 35 eratın isimleri günümüze ulaşmadı.” dedi.


Kahraman geminin kahraman mürettebatı

Gündoğdu, “Sıhhıye Eri Eyüp’ün Çanakkale Çardak’taki mezarında Nusrat kahramanı olduğu yazıyor. Başçarkçı Ali Yaşar Denizalp daha sonra Kurtuluş Savaşı için Özbekler Tekkesi’nden Anadolu’ya silah kaçıran bir gönüllü oldu. İkinci Çarkçı Beykozlu Yüzbaşı Ahmet Bey’in Bahriye Subayı oğlu Ali Duran, 24 Haziran 1941 tarihinde Refah gemisinde şehit oldu. Nusret’in sıhhiye eri Eyüp Albayrak ise 23 yaşındayken Nusrat’ta görevliydi. Bu görevdeki gururunu ömür boyu yaşadı ve 1978 yılında Çardak’ta öldü. Mezarına Nusrat gemisindeki görevi yazıldı” dedi. Nusrat’ın döşediği mayınlar; Irresistible, Ocean ve Bouvet gemilerini batırırken, Inflexible, Golva ve Suffren’in ağır hasarla savaş dışı kalmasına neden olmuştu. Deniz yüzeyinin 4,5 metre altına bırakılan mayınları döşeyen Nusrat dünyanın en ünlü mayın gemisi olurken, İstanbul’a denizden ulaşamayacaklarını anlayan İtilaf Devletleri başka planlar yapmak zorunda kalmıştı.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası