Deniz Kartalı

“Göbeklitepe’yi geleceğe taşımaktan sorumluyuz”

Uluslararası İstanbul Nartugan Film Festivali internet üzerinden başvuran 3 bin 125 film ile gerçekleşti. UNESCO Türkiye Milli Komitesi’nin desteklediği festival Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ve Göbeklitepe’yi insanlık tarihine armağan eden Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt’in isimlerini buluşturdu. Muazzez İlmiye Çığ Kadim Kültürlere Katkı Sağlayan Eser ödülünü 7 yıl önce kaybettiğimiz Prof. Dr. Klaus Schmidt adına alan Arkeolog Çigdem Köksal Schmidt duygularını anlattı. Şanlıurfa’da yaşayan Çiğdem Schmidt, “Klaus hayatını Anadolu’nun neolitik dönemini aydınlatmaya adamıştı. Göbeklitepe’yi en iyi şekilde geleceğe taşımamız en büyük sorumluluğumuz” dedi.

“Göbeklitepe’yi geleceğe taşımaktan sorumluyuz”
3.657 views
24 Aralık 2021 - 10:09

Kaptan Erol Aydın sayesinde gerçekleşen Uluslararası İstanbul Nartugan Film Festivali

Yerel halkların kendi sorunlarını, dillerini ve yaşam tarzlarını sinema yoluyla anlatmalarını amaçlayan Uluslararası İstanbul Nartugan Film Festivali’nin ödül töreni Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül-Gazanfer Özcan Sahnesi’nde gerçekleşti. Türkçe ve lehçelerini konuşan ülkeler arasında kültür birliği oluşturmak için ilk kez düzenlenen İstanbul Uluslararası Nartugan Film Festivali’ne 122 ülkeden internet yoluyla 3 bin 125 film başvurdu. Yönetmen Gültekin Bayır’ın direktörlüğünü yaptığı, Güven Atılgan ve Serkan Yakın’ın komitesinde yer aldiğı festival, Kaptan Erol Aydın’ın kişisel çabaları ve girişimleriyle gerçekleşti.Hindistan’dan 470, İran’dan 350, Türkiye’den 330, ABD’den 154, Brezilya’dan 151, Fransa’dan 127, İspanya’dan 115, İtalya’dan 99, Arjantin’den 81, Rusya’dan 80 tematik kısa filmin katıldığı festivalde 33 ödül verildi. En İyi Yerli Kısa Belgesel Film Yönetmeni Başka Vatanımız Yok ile Bayram Küçük, En İyi Yerli Belgesel Film Yönetmeni 4 Kapı 40 Makam ile Tolga Ekinci, En İyi Yerli Kısa Film Yönetmeni Rebus ile Engin Örsel, En İyi Yerli Film Yönetmeni Aydın Aslan oldu. En İyi Yabancı Film Yönetmeni Kulbarf ile İranlı Milad Manosuri, En İyi Yabancı Kısa Belgesel Film Yönetmeni Ranger filmi ile Kırgız Abdullaev Mirlan, En İyi Yabancı Belgesel Film Yönetmeni Dalai Lama ile ABD’li Gifford Engle ve En İyi Yabancı Kısa Film Yönetmeni Living in a Bubble ile Alman Natalie Macmohan oldu. Festival yönetmeni Gültekin Bayır, tarih boyunca var olan ve kadim kültürlerin gelecekte de yaşaması için festivalin gelenekselleşeceğini belirtti. Serkan Yakın ise, “Meslek hayatımda yaşadığım ilk festival deneyimiydi beni çok heyecanlandırdı ve onurlandırdı tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Ödül gecesine sinemaseverler, amatör ve profesyonel sinemacılar, belgesel tutkunları ve denizcilerin yanı sıra Kozzy AVM Müdür Yardımcısı Can Yüzügülen ve Pazarlama Müdürü Şule Gökel de katıldı.

 

“Güneydoğu Anadolu onun için çok özeldi”

Festivalin özel ödülü olan Muazzez İlmiye Çığ Kadim Kültürlere Katkı Sağlayan Eser ödülünü ise Şanlıurfa’daki Göbeklite’yi dünyaya tanıtan Prof. Dr. Klaus Schmidt’in yerine eşi Çiğdem Schmidt aldı. İnsanoğlunun avcı-toplayıcı yaşam tarzından yerleşik hayata geçtiği ilk yer olarak tarihe geçen Göbeklitepe’yi 12 bin yıl öncesine tanımlayarak neolitik dönemden günümüze gelen en önemli eser olarak kabul ettiren Alman Prof. Dr. Klaus Schmidt’in eşi Arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt duygularını anlattı. Çiğdem Schmidt, “Göbeklitepe’nin kadim kültürlerle anılan bir film festivalinde anılması bana gurur verdi. Klaus, 1978 yılında doktora çalışması için geldiği Elazığ’da Anadolu ile tanışmıştı. Meslek hayatını Anadolu’nun neolitik dönemini aydınlatmaya adamıştı. Güneydoğu Anadolu hayatında duygusal olarak çok önemli ve özeldi. Klaus, Anadolu üzerine 200’den fazla makale yayınladı. 1995’te kazılmaya başlanan Göbeklitepe, Klaus sayesinde dünyanın gündemine oturdu. Klaus, araştırma heyecanının araştırma ekibine aktardı. 20 yıl boyunca çalışarak Göbeklitepe’yi ortaya çıkardık. Göbeklitepe binlerce yıl kendini korudu ama artık büyük bir sorumluluğumuz var. Göbeklitepe’yi geleceğe taşımalıyız.” dedi.

Göbeklitepe’nin tüketim malzemesi olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Çiğdem Schmidt, “Halen bu kültür mozaiğinin çok yakınında Şanlıurfa’da yaşıyorum. Muazzez İlmiye Çığ gibi bir ismin Göbeklitepe’yle anılması Anadolu’nun zengin kültürel mirasının başka bir kanıtıdır” şeklinde konuştu.

Dünya Miras Listesi’ne girmesini sağlamıştı

Yüzey araştırmaları 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortaklığıyla başlayan Göbeklitepe’ye 1994 yılında giden Prof. Dr. Klaus Schmidt, taşların neolitik döneme ait olduğunu belirledi. 1995 yılında başlayan kazılarda insan heykeli, kireç taşından şekillendirilmiş yaban domuzu, tilki ve kuş kabartmalarıyla çakmak taşından yapılmış çok sayıda ok ucu bulundu. Yine neolitik döneme ait 3-6 metre boyunda 40-60 ton ağırlığında yabani hayvan figürlü ‘T’ biçimli dikili taşlar gün yüzüne çıkarıldı. Dünyanın en eski tapınak kalıntısı Göbeklitepe 12 bin yıl öncesine tarihlendi. Ünü yayılarak 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Göbeklitepe, Prof. Dr. Klaus Schmidt’in girişimleriyle 2018’de Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Prof. Dr. Schmidt 2014 yılında Almanya’da vefat etti.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası