Deniz Kartalı

RİSK VE TEHLİKELERİNE RAĞMEN DENİZCİLİK GÜZEL BİR KÜLTÜRDÜR

Deniz, doğası gereği birçok tehlikeyi bünyesinde barındırıyor olsa da teknolojinin ilerlemesiyle gelişen ekipmanlar ve doğru teknikler tehlikeleri en aza indirmeye olanak sağlamaktadır.
Günümüzde yük veya seyahat amaçlı kullanılan deniz araçlarının tümü en katı kurallar doğrultusunda ve eğitimli bir personel eşliğinde seyir yapmaktadır. Başlangıçta yüksek olan risk, günümüzde denizciliğin en güvenli taşımacılık yöntemlerinden birisi olmasıyla sonuçlanmıştır ve ilerlemeye devam etmektedir.

RİSK VE TEHLİKELERİNE RAĞMEN DENİZCİLİK GÜZEL BİR KÜLTÜRDÜR
Ruzgâr Yakası - Olcay Akyıldız( o.o.akyildiz@gmail.com )
47 views
11 Şubat 2024 - 12:42

Denizde Emniyetin Önemi ve Yönetimi

Denizde karşı karşıya kalabileceğimiz acil durumlar karşısında hem bireysel hem de ekip olarak eğitimli olmamız alacağımız en önemli tedbirdir. Soğukkanlı kalabilme ve buna bağlı olarak zamanında doğru karar verebilme acil durum yönetiminde hayati önem taşımaktadır.

Tekne kaptanı, mürettebat ve acil durum esnasında ne yapacağı konusunda önceden bilgilendirilmiş olan yolcular acil durum yönetimi esnasında en başarılı operasyonu gerçekleştirecektir.

Bir teknede bu hususlar göze alınmadan seyir yapılıyorsa bu tehlikeye atılmış bir durum anlamına gelmektedir. Denizde önceden alınmamış tedbirler olay esnasında ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden seyir öncesinde mürettebat ve yolcularınız ile birlikte kısa bir eğitim yaparak hem yolcularınızın yeterliliklerini keşfedin hem de mürettebatın konuyu daha iyi anlamasını sağlayın.

Olağan Üstü Acil Durumlar

 

Bu başlık altında işleyeceğimiz konu amatör denizcilikte çıkılan seyirlerde karşılaşabileceğimiz durumlardır. Yelken eğitimleri, yat turizmi veya deniz tecrübesi olmayan insanlarla yapılan günübirlik veya kısa seyirlerde teknede kaptanın dışında acil durum yönetimine hâkim olacak kimsenin bulunmadığı zamanlarda meydana gelen hadiselerden oluşmaktadır.

 

Kaptanın Denize Düşmesi 

Bir denizci seyirde karşılaşacağı her durumla başa çıkma yetisine sahip olmalıdır fakat çoğu zaman gözden kaçırılan son derece önemli bir nokta mevcuttur. Eğer kaptan yaralanırsa veya denize düşerse yolcular veya kursiyerler ne yapmalı. Bu durumdan bahseden hiç kimseye rastlamış değilim. Buradan her yolcu ve kursiyere tavsiyede bulunmak gerekirse, tekneye ayak bastığınızda eğitimi veren veya kaptanlığınızı yapacak kişiye böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ne yapmanız gerektiğini sorun.

Kaptan bir kaza veya tedbirsizlik sonucunda denize düşebilir, Böyle bir durumla karşılaşmamız durumunda yapmanız gereken bir dizi iş ve gerçekleştirmeniz gereken bir ilk yardım veya kurtarma operasyonu olacaktır.

Kaptanın Yapması Gereken

Bu kılavuzun her sayfasında ön planda tutulan emniyet kavramı sorumluluk sahibi bir kaptan tarafından arka sıralara atılmayacak kadar önemlidir. Kaptanlık görevini üstenerek denizcilik bilgisi ve tecrübesi olmayan kişiler ile denize açılan bir kişi her zaman bu durumun bilincinde olarak hareket etmelidir. Kendisine olan güveni ile gereksiz riskler alarak tehlikeli hareketlerde bulunmaktan kaçınmalıdır. Unutmamalıdır ki yaptığı hatalı davranışlar ile aldığı risk sonucunda denizde düşmesi yüksek ihtimal ile denizden kurtarılamaması ile sonuçlanacaktır. Konu hakkında herhangi bir bilgisi olmayan diğer kişiler panik halinde ne yapacağını bilmeden hareket ederek kendilerini riske atacaktır. Bu sorumluluğun bilinci ile hareket eden ve bu gibi durumların gerçekleşme ihtimali üzerine bilinmesi ve yapılması gerekenleri teknedeki diğer kişiler ile paylaşan bir kaptan emin olmalıdır ki çok daha profesyonelce hareket etmiş olacaktır.

  • Telsiz kullanımı ve acil durum çağrısının yapılması
  • Acil durum yönetimi
  • Can yeleği kullanımı
  • Denizden adam kurtarma manevrası (makine ile)
  • Makinenin çalıştırılması, stop edilmesi ve yönlendirilmesi
  • Yelkenlerin indirilmesi
  • İlk yardım kılavuzu ve ecza çantasının yeri
  • Elektronik haritanın basitçe kullanımı ve ekrandaki mevkinin okunması
  • Aranacak telefonlar

Yukarıda sıraladığımız maddeler seyrin amacı eğitim olmasa da kaptan tarafından teknedeki kişilere yerleri gösterilerek öğretilmelidir.

Yolcu veya Kursiyerlerin Yapması Gereken

Katılacağımız seyrin maksadı veya mesafesi ne kadar olursa olsun risk her zaman alınan tedbirlere göre artacak veya azalacaktır.  Bu sebeple tekne kaptanı tarafından bize verilecek bilgileri dikkatlice dinlemeli ve kavramaya çalışmalıyız. Unutmamalıyız ki bu bilgiler 1 saat vaktimizi alsa da keyifli bir tatil veya verimli bir eğitim için oldukça faydalı bir başlangıç olacaktır. Bunun dışında teknede bizim için alınan emniyet tedbirlerine uyarak hareket etmek oldukça önemlidir. Yukarıda sıralanan maddelere hâkim olmak yeterli haberleşmeyi yapmamıza, doğru manevra ile kurtarma operasyonu yapmamıza ve yönetmemize olanak sağlayacaktır. Gerekli özeni göstermemek kurtarma operasyonuna bir katkıda bulunmanın aksine hatalı ve daha fazla risk oluşturacak hareketlerde bulunmamıza sebep olacaktır.

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası