Deniz Kartalı

İSTANBUL BALIĞI LÜFER COĞRAFİ İŞARETE ÇOK YAKIN

2009 yılında soyu tükendiği kanıtlanan Türk mutfağının ve deniz kültürünün vazgeçilmez balığı lüferin coğrafi işaret kazanan ilk balık olması için çabalar sürüyor. Yasal avlanma boyutu 18 cm olan lüferin İstanbul coğrafi işaretiyle anılmasıyla daha iyi korunacağını söyleyen akademisyenler ve şefler konuştu. Şef Şemsa Denizsel, “Yerelin İzinde projesi kapsamında İstanbul Boğazı lüferine farkındalık yaratmalıyız. Lüfer demenin İstanbul demek olduğunu biliyoruz. Boğaz ve balık dediğimizde hikayelerin kahramanı daima lüferdir” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ruhi Güler, lüferin Osmanlı padişahları tarafından da çok sevildiğini belirtirken Sultan Abdülaziz’in bizzat İstanbul Boğazı’nda lüfer avına çıktığını söyledi. Boğaziçi Şehrayani Lüfer isimli bir kitap yazan Güler, lüferin Türk edebiyatında pek çok eserde geçtiğini vurguladı.

İSTANBUL BALIĞI LÜFER COĞRAFİ İŞARETE ÇOK YAKIN
897 views
08 Aralık 2022 - 9:39

14 ARALIK 2009- MİLLİYET GAZETESİ/GÖKHAN KARAKAŞ

YERELİN İZİNDE

İklim değişikliğiyle birlikte ısınan deniz suyunun yanında aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle İstanbul’un en ünlü ve lezzetli balığı lüferin soyu tükenme tehlikesine girmişti. Bu nadide balığın soyunun tükendiği, bilimsel araştırmalar ışığında 14 Aralık 2009 tarihinde duyurulmuş ve büyük bir farkındalık oluşmuştu. Avlanma ve üreme boyu tartışmaları sürerken lüfer balığının korunması için yeni bir hareket başlatıldı. Tezgahlarda tanesi 400 TL’ye kadar çıkan 20 cm’den büyük lüferin coğrafi işaret alan ilk deniz ürünü olması için çabalar sürüyor. 2019 yılından beri süren çabalara Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onay vermesi bekleniyor. Metro’nun Yerelin İzinde Projesi’ne katılan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Ruhi Güler, lüferin 19’üncü yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na kültür ögesi olarak girdiğini söyledi.

Edebiyatta ve sanatta lüfer

Lüfer: Boğaziçi Şehrayini isimli kitabının yazarı Ruhi Güler, “Deniz ürünleri içinde en özel ilgiyi lüfer görür. Ahmed Midhat Efendi lüferi İstanbul’un kadimden kalma bir değeri olarak tanımlar. Ahmed Rasim ise ‘Lüfer sözünü duyup da bir nebze olsun dönüp bakmayacak İstanbullu farz edemem’ der. Mehmed Rauf’un Eylül ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanında yer alır. Tanpınar ayrıca lüfer bayramından bahseder. Ahmed Midhat Efendi’den Ahmed Rasim’e, Tanpınar’dan, Eşref Şefik’e, Yaşar Kemal’e kadar pek çok yazar lüfere dair yazı kaleme almıştır. 1926’da Ercümend Ekrem sevgilisini Boğaziçi’ne davet ederken lüferden bahseder. Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit ile Sadrazamlar Said Halim Paşa ve Ahmet Muhtar Paşa, lüferden övgüyle bahseder. Şeyhülislam Prizade Sahip Efendi’nin de ilgisi biliniyor.” dedi.

Lüferin 24 cm’den küçük boyuttakini satmadıklarını söyleyen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Coğrafi İşaretli Ürünler projemiz, yerel değerlerimizi korumak ve onları uluslararası arenada tanıtmayı amaçlıyor. ‘Yerelin İzinde’ projemizle Türkiye’nin farklı coğrafyalarında, yerel ürünlerin izini sürüyoruz. Coğrafi işaret adayı lüferin 24 cm’den küçüğünü satmıyoruz. Biliyoruz ki yerli ürün sürdürülebilir olmazsa, Türk mutfağının sürdürülebilirliği söz konusu olamaz.’’ diye konuştu.


Coğrafi işareti hak eden ilk deniz ürünü

Türk mutfağının lüfer gibi yerel lezzetlerle gelişeceğini söyleyen Şef Şemsa Denizsel ise, ” Lüfer boğaz balıklarının en zorlu ve dişlisidir. Avlanmasının zorluğu onu makbül kılar ve lezzeti tartışılmaz. Soyu tükenen bu balığın sarıkanat ve çinekop gibi küçük boyutta avlamaması gerekli. Yumurtlama olgunluğuna 24 cm’e ulaştığını biliyoruz. Lüferin coğrafi işareti istanbul’a kazandırılmalı.” dedi.Lüferin İstanbul’un deniz kültüründe önemli bir yeri olduğunu söyleyen Güler, “İstanbul Boğazı’yla özdeşleşen lüferin coğrafi işarete kavuşması gerekli. Tüm denizlerimiz insanlığın kirletme kapasitesine karşı çaresiz. Lüferin küçük avlanması soyunun tükenmesine neden oluyor. Lüferin coğrafi işaret kazanmasıyla daha iyi korunacağını düşünüyorum.” dedi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası