Deniz Kartalı

CENNET TİMSALİ KARACASÖĞÜT’TE AŞIRI TEKNE KİRLİLİĞİ

Ege Denizi’nin doğa harikası yerlerinden Gökova-Karacasöğüt koyunda, tüm koruma önlemlerine rağmen teknelerden doğaya bırakılan insansal kirliliğe bağlı müsilaj görüldü. 1988 yılından beri Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan Karacasöğüt’ün, demirleyen yüzlerce tekneden bırakılan siyah ve gri atık sularla aşırı kirlendiğini belirten Sualtı Araştırmaları Derneği, tüm uyarılarına rağmen tekne kapasitesinin çok üstüne çıkıldığını belirtiyor. tekne kapasitesinin arttırılacağı yeni marina projesinin daha büyük zarar vereceğini söyleyen Marmaris Kent Konseyi Üyesi Halime Şaman ise, ” Gerçek cennet olarak bilinen bu güzel koyda baş edemediğimiz kirlilik nedeniyle musilaj görülüyor. MUÇEV Marina’nın büyümesi ve devasa gemilerin gelmesiyle kirlilik doğayı yok edecek” dedi. Piri Reis, 1521 yılında yazdığı Kitab-ı Bahriye’de Karacasöğüt’ü güvenli liman ve tatlı su kaynağı olarak bahsediyor.

CENNET TİMSALİ KARACASÖĞÜT’TE AŞIRI TEKNE KİRLİLİĞİ
1.074 views
04 Temmuz 2023 - 10:27

Karacasöğüt Özel Çevre Koruma Bölgesi

Ege Denizi’nin doğa harikası koylarını barındıran Gökova Körfezi içinde yer yer müsilaj görülmesi doğa severleri ve çevrecileri tedirgin ediyor. 1980’li yıllardan itibaren gelişen ve Avrupalı gezginlerin ilgi gösterdiği ‘Mavi Yolculuk’ anlayışının vazgeçilmez durağı Karacasögüt’te dalgıçlar, tekne kaynaklı müsilaj tespit etti. Müsilajın, günde 200’ü bulan tekneden denize bırakılan tuvalet, bulaşık ve balast gibi suların yarattığı azot ve fosfor yüküyle oluştuğu iddia edildi. Kapasitesinin çok üstünde tekne ağırlayan Karacasöğüt’ün Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer aldığını ve tehlikede olduğunu raporladıklarını belirten Sualtı Araştırmaları Derneği Başkanı Emrecan Polat bilgi verdi.

 

“Tekne sayısını arttırmak doğayı katletmektir”

Polat, Karacasögüt’te kapasitesinin çok üstünde tekne bağlanmasını sağlayacak yeni marina projesinin durdurulması gerektiğini de belirtti. Polat, “Karacasöğüt’de iyi planlanmadığı anlaşılan projenin etkilerini görmemiz için Marmaris Kent Konseyi tarafından çağrılmıştık. Tekne kaynaklı müsilajı belgelerken, Helenistik Dönem’e ait arkeolojik bulgular ve dönümlerce deniz çayırı görüntüledik. Deniz çayırları yosun değildir ve Akdeniz Bölgesi’ne has endemik çiçekli bitkidir. Kapasite artırımına onay verilmesi, tarihi ve doğa değerlerinin ölüm fermanını imzalamak demektir. Boncuk Koyu’ndaki kum köpek balıklarının ve Akdeniz foklarının yaşadığı alana çok yakın olan Karacasöğüt, dünyada ender görülen türlerin yaşam alanı. Ülkemiz uluslararası biyolojik çeşitlilik koruma boyutunda olumsuz duruma düşecektir.” dedi.

Sualtı fotoğrafları: SAD/SELÇUK ARI

“MUÇEV Ltd. Şti. tarafından işletilen marina kapasitesi 187 tekneye çıkarılmak isteniyor”

Marmaris Kent Konseyi Üyesi Halime Şaman ise, yasalara göre günübirlik piknik dışında bir etkinliğin yapılmaması gereken Karacasögüt’te resmen doğanın yok edildiğini vurguladı. Şaman, “MUÇEV Ltd. Şti. tarafından işletilen marina kapasitesi 187 tekneye çıkarılmak isteniyor. 350 gros tonluk büyük tekneler de yanaşabilecek. Koruma altındaki bitki ve hayvan topluluğu kirlilikle yok olacak. Şimdi bile teknelerin yarattığı kirlilikle musilaj görülüyor. Marinanın büyümesini ve devasa gemilerin gelmesiyle kirliliğin varacağı boyutları düşünmek istemiyoruz. Üstelik Bodrum Sualtı Müzesi bulduğumuz arkeolojik eserleri tescilliyor. Karacasöğüt’ü doğal haliyle korumak için mücadele edeceğiz” dedi.

Günde 300’den fazla tekne gelecek

Karacasögüt’te halen 60 tekne bağlama kapasitesindeki marinaya rağmen cazibesi nedeniyle günde 200 tekne bulunabiliyor. MUÇEV Ltd. Şti., denize çakılacak 200 çelik boru ile 458 metre uzunluğunda 3 yüzer iskele yaparak tekne kapasitesini 187 tekneye çıkartmayı amaçlıyor. Deniz tutkunu Ali Boratav, Piri Reis’in Kitabı Bahriye’sinden bu yana tüm kılavuz kitaplarda Gökova’daki en önemli doğal liman ve lojistik merkez olarak tanımlanan Karacasöğüt’ün mega yatlar için dönüştürüleceğini iddia etti. Boratav, ” Çok ciddi bir kentsel ve tarımsal kirlilik yüküne sahip olan Karacasöğüt’te 300 teknelik bir marina gerçek bir çevre felaketi anlamına gelir. Bu ısrarın amacı çok küçük bir yatırım maliyetiyle büyük bir gelir kapısı yaratmak. Ama bu gelirin bedeli muhteşem bir doğa harikasının, eşsiz bir mavi yolculuk durağının tarihe karışması olur.” dedi

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası