Deniz Kartalı

Asya’nın Nobel Ödülleri’nde 4 Türk

Asya’nın Nobel’i olarak bilinen ve dünya barışına katkıda bulunan kişilere verilen Gusi Barış Ödülü’ne bu yıl 4 Türk layık görüldü. Filipinler merkezli ödül organizasyonunun temsilcisi Barry Gusi’nin de katıldığı tören Sarıyer Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Hırvatistan ile Türkiye arasında kurduğu dostluk köprüsü kadar gönüllü kültür elçiliği yaptığı için iş insanı Oğuz Aydemir, kurduğu Oksitosin Platformu ile beşeri bilimler ve sanatı birleştirdiği için Doç. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz, Osmanlı’nın oryantalist ressamlarını inceleyen Erol Makzume ve gençlerin yetkinliklerini arttırmak için gösterdiği çabalar için Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucusu Levent Uysal ödül alan Türkler oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle Filipinler’in başkenti Manila yerine İstanbul’da yapılan ödül törenini bu ödülü alan ilk Türk ünlü dağcı Nasuh Mahruki sundu. 10 kişiye verilen ödüllerin diğer kazananları ise Yunanistan, Hindistan, İspanya, Fransa, İtalya, Ürdün, Şili’den oldu. Gusi Barış Ödülleri, 2002 yılından beri düzenli verilirken 2008 yılında Filipinler devleti tarafından resmileştirilmişti.

Asya’nın Nobel Ödülleri’nde 4 Türk
759 views
28 Kasım 2021 - 11:03

Hırvatistan ile dostluk köprüsü

Dünya barışının sembolü sayılan Nobel Vakfı Ödülleri’nin Asya kıtasındaki yansıması olan Filipinler merkezli Gusi Barış Ödülü Vakfı 2021 yılının ödül kazanan isimlerini açıkladı. İnsan hakları, barış, toplumsal uyum, sağlık, eğitim, kültür, siyaset ve insanlık gibi konularda bilim, edebiyat ve sanat dallarında küresel barışa ve ilerlemeye katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara 10 branşta verilen ödüllerden 3’ünü Türkler aldı. Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo’nun onayıyla 17 Mart 2008 yılından beri verilen Gusi Barış Ödülü’nün dağıtıldığı gün Filipinler’de aynı zamanda Uluslararası Dostluk Günü olarak kabul ediliyor.

Aydemir:

“Hırvatistan ile Türkiye İlişkileri İlerleyecek”

Koronavirüs salgını nedeniyle Filipinler’in başkenti Manila yerine İstanbul’da yapılan ödül törenini, 2009 yılında ilk kez bu ödüle layık görülen Türk dağcı Nasuh Mahruki sundu. 10 kişiye verilen ödüllerin diğer kazananları ise Yunanistan, Hindistan, İspanya, Fransa, İtalya, Ürdün, Şili’den oldu. Tören için vakıf başkanı Barry Gusi de İstanbul’a geldi. Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen törende ilk ödülü Hırvatistan ile Türkiye arasında kurduğu dostluk köprüsü, ticari ilişkiler ve açtığı müzeler ile gönüllü kültür elçiliği yapan iş insanı Oğuz Aydemir aldı. Sanatı destekleyen ve eğitimi yükselten hayırsever olarak tanımlanan Aydemir, “Uluslararası bir ödülü almak çok kıymetli. Tarihsel bağları ve coğrafi yakınlığı olan Hırvatistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi, kültür ve sanatın birleştirici gücünü kullanarak dünya barışına katkıda bulunmaya çalışacağım.” dedi.

Irkçılığa ve Nefrete Karşı Oksitosin Hormonu

Nefret ve ırkçılıkla mücadele için insanda var olan sevgi ve annelik hormonu oksitosinden ilham alarak bir platform kuran Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz ise tıpla sanatı birleştiren akademisyen dalında ödül aldı. Almanya ve Türkiye’de kurduğu Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu ile nefret, ırkçılık ve ötekileştirme gibi toplumsal sorunların üzerine giden Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz; “Annelik ya da aşk hormonu olarak bilinen oksitosinin varlığı bile eşitlikçi ve refah bir dünya kurmaya yeter. Bu hormonu etkili olanların bağışıklığı güçlü olduğu için koronavirüs salgınının daha kolay atlattığı bilimsel gerçek. Oksitosin hormonu farkındalığı hakkındaki çalışmalarımız sürecek. Asya’nın Nobel Ödülü’nü koronavirüs salgınında büyük özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına ve merhum Prof. Dr. Hakan Ertin’e adıyorum.” dedi. Beyin tarafından salgılanan oksitosin, bağlılığı teşvik ederken, stresi azalttığı ve koruyucu içgüdüleri harekete geçiriyor.

“’Irkçılık literatüründe toplumsal terapi mümkün müdür?’

Ödül alan tek kadın olan Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz, ” Irkçılığa karşı terapi mümkün mü? sorusuna verilen cevap her zaman ‘hayır’ olmuştur. Oysa, oksitosin hormonunu tanıdıkça bu konuda bir umut ışığı doğabilir diye düşünüyoruz. Uluslararası alanda büyük bir prestije sahip olan bu ödülü kısa bir süre önce erken kaybıyla bizleri çok üzen, meslektaşım ve can dostum Prof. Dr. Hakan Ertin ve onun kurucu direktörlüğünü yaptığı BETİM (Beşikçizade Tıp ve İnsan Bilimleri Merkezi) adına kabul ettim. Sevgili Hakan Hocam, Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu’nun kuruluşundan beri hep yanımda olmuştu. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sina Ercan’a ve Prof. Dr. Bayram Yılmaz’a teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim, fakültemizin bizlere sağladığı barış dolu ve yaratıcılığı destekleyici çalışma ortamı sayesinde Oksitosin Platformu doğabilmiştir.” dedi.

Eğitim ve teknolojiyi harmanlayan Levent Uysal

Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucusu Levent Uysal ise, eğitim ve teknolojiyi bir araya getirerek harmanladığı projeler ile ödüle layık görüldü. Gençlerin mesleki yeterlilik, teknoloji ve istihdam konularında geliştirdiği Neotech kampüsü ile Avrupa’nın tek en büyük teknoloji üslerinden birini oluşturan Levent Uysal Gusi Barış Ödülü’nü öğrencileri ile kutladı.

Oryantalist ressamları inceleyen Erol Makzume

İtalya adına ödül alan Erol Makzume ise, Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret eden 19’üncü yüzyıl oryantalist gezgin ressamları konusunu araştırmasıyla öne çıkıyor. Oryantalist resimleri konusunda dünya çapında bir uzman ve Sultan II. Abdülhamid’in İtalyan saray ressamı Fausto Zonaro’nun önemli koleksiyoncusu  Makzume, sanat konusundaki çabaları nedeniyle ödül aldı.

Çeşitli ülkelerden önemli isimler

Gusi Barış Ödülleri’ne Hindistan’dan Purrshottam Bhageria, İspanya’dan Jose Antonio Gonzalez Munoz, Fransa’dan Denis Jacout, İtalya’dan Erol Makzume, Yunanistan’dan Nikos Margaropoulos, Ürdün’den Khaled Mikdadi, Şili’den Luis Eugenio Ponce Lerou da layık görüldü.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası