Deniz Kartalı

ATATÜRK’ÜN YÜKSEK DENİZCİLİK OKULU’NA TAHSİS ETTİĞİ ORTAKÖY FERİYE SARAYI HAKKINDAKİ GERÇEKLER

Ortaköy Feriye Sarayları binalarından birinin Atatürk tarafından Hamit Naci Bey’in Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kapudan ve Çarkçı Mektebine Tahsisi Belgesi hakkındaki gerçekleri vurgulamak isterim. Hamit Naci Bey’in ölümünün 86’ıncı yılında, 21 Aralık 2023 Perşembe günü Koç Müzesi Fenerbahçe vapurunda düzenlenen anma toplantısında Yüksek Denizcilik Okulu tarihiyle ilgili çok önemli ve okul mezunları için bir o kadar değerli bir belge yayınlandı. Anma etkinliği aynı zamanda İTÜDF kurucusunun Hamit Naci Bey ve kuruluşunun 1909 yılı olduğu kabul edildiği bir toplantı oldu. 16 Ağustos 1927 tarihli belge; YDO’nun veya o dönemdeki adıyla Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kapudan ve Çarkçı Mektebi’nin 1927 yılında yerleştiği, 57 yıl boyunca eğitim ve öğrenimini sürdürdüğü, okul hocalarının, öğrencilerinin ve mezunlarının kurumsal kimliğinin kazanmasında çok önemli yeri olan, her dönem mezunlarının anılarının ortak mekanı olduğu için kuşakları birbirine bağlayan ve ne yazık ki 1981 yılında çıkartıldığı Ortaköy’deki binanın Atatürk’ün imzasıyla Hamit Naci Bey’in okuluna tahsis yazısının gerçeklerini sizlerle paylaşmak isterim.

ATATÜRK’ÜN YÜKSEK DENİZCİLİK OKULU’NA TAHSİS ETTİĞİ ORTAKÖY FERİYE SARAYI HAKKINDAKİ GERÇEKLER
270 views
25 Aralık 2023 - 23:39

Dr. Mutlu Karakaya’nın ortaya koyduğu belgenin tarihsel önemi

57 yıl boyunca bu binadan hoca ve öğrenci olarak geçen herkesi ilgilendiren ve heyecanlandıran belgeyi bularak yayınlayan Dr. Mutlu Karakaya’dır. 2012 yılında “Yüksek Denizcilik Okulu” isimli kitabını yayınlayan, anma gününde de “Türkiye’de Ticari Denizcilik Eğitimi Kurucusu HAMİT NACİ ÖZDEŞ ve Milli Ticareti Bahriye Kaptan ve Çarkçı Mektebi” isimli yeni kitabını tanıtan Dr. Karakaya, anılan belgeyi toplantıya katılanlara sundu. YDO mezunlarının minnettarlığını ikinci kez hak eden Dr. Karakaya’ya bu vesileyle kişisel şükranlarımı sunuyorum.

“Atatürk’ün kararı çiğnenmektedir”

1981 yılında sektörün tek yüksek öğrenim kurumu Yüksek Denizcilik Okulu’nun Ortaköy’den çıkartılarak binasının bir ortaöğretim kurumuna tahsis edilmesinin kamu yararı önceliği sıralaması bakımından açıklanması mümkün olmaması bir yana, binanın Atatürk’ün takdir ve tasarrufuyla Hamit Naci Bey’in okuluna tahsisi talimatına rağmen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) yetkililerinin hiç bir gerekçe olmadan ebedi Başkomutanlarının kararını çiğneme sorumluluğu taşıdıkları açıktır. Bu sorumluluk kurumsal olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üzerinde halen devam edegelmektedir.

“YDO neden Feriye Sarayı’ndan çıkartıldı?”

Yer darlığı gibi bir fiziki nedenle okulun taşınması gerekçe gösterilecek ise Feriye binasının, YDO da kalarak Tuzla yerleşkesinde öğrenimin devamı pek ala mümkündü. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e intikal eden yüksek öğrenim kurumlarına tahsisi edilen binalar YDO dışında halen aynı öğrenim kurumlarında! Ancak YDO’nun Feriye sarayından çıkarılması ve tüm yerleşkenin bir orta öğrenim kurumuna tahsisi uygulaması, bu uygulamayı yapanların aynı zamanda YDO’yu,  Ulaştırma Bakanlığı bünyesinden çıkartarak kendi bünyelerine katma asıl planı kapsamındaki tasarruflarının küçük bir parçasıdır. DKK’nın böyle bir karar almasının ve uygulamasının nedeni tüm YDO mezunlarının da malumudur.

Feriye sarayı binalarındaki ilk eğitim kurumu YDO

80’li yıllarda bugünler öngörülebilseydi YDO’nun bir akademi statüsüne kavuşturulup geleneksel güverte  makina zabiti yetiştirme işlevinin yanı sıra, 1983 yılında Malmö’de kurulmadan önce IMO tarafından 1980 yılında YDO’ya kurulması teklif edilen World Maritime University benzeri lisans üstü ve doktora öğrenimi işlevine de sahip, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir kuruma evrilmesi gerekirdi. Ortaköy binaları da bu amaç için mükemmel bir yer olabilirdi. Halen güncelliğini koruyan bu bahis çok kapsamlı ve yazının asıl amacı dışında olduğundan uzatmayacağım. Atatürk imzalı tahsis belgesi henüz ortaya çıkmadan önce, Atatürk hakkında okumalarımdan edindiğim kanaat ile 21 Kasım 2019 tarihli yazımda Feriye sarayları içindeki ilk tahsisin, (belki de Sahil Sarayları binaları içindeki ilk) Atatürk tarafından Hamit Naci Bey in okuluna olduğuydu. Şimdi bunun belgesi var.

“Bunu ancak bir devrimci düşünür ve uygular”

Fındıklı dan başlayarak Ortaköy e kadar tüm hanedan Sahil Saraylarının sırasıyla; Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Devlet Tatbiki Sanatlar Yüksek Okulu, Beşiktaş Kız Lisesi ve YDO, Galatasaray Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi’ne tahsisi ancak Atatürk ün projesi olabilirdi. Dolmabahçe Sarayı ve yangın nedeniyle harabe durumda olan Çırağan Sarayı ile ek binası dışındaki tüm sahil sarayları milletin çocuklarına verildi. Hanedanın başka binaları da kamuya tahsis edildi. İçerlerinde hanedan köşkleri bulunan Emirgan  ile Yıldız bahçeleri park yapıldı ve  halka açıldı. Yıldız Sarayının bahçesi de aynı düşünce ile 1936 yılında günümüz Yıldız Teknik Üniversitesi’ne o zamanki adıyla Teknik Okula tahsis edilmişti. Kısaca  Atatürk ün hanedan saraylarını milletin çocuklarına tahsis etme projesi. Bunu ancak bir devrimci düşünür ve uygular.

16 Ağustos 1927 tarihli bizzat Atatürk imzalı belge

Gerek Feriye Sarayının gerekse Osmanlı döneminden intikal eden Ertuğrul ve Söğütlü isimli iki hanedan yatının da okula tatbikat gemileri olarak tahsisi Atatürk’ün okulumuza gösterdiği ilginin ve özeninin eşsiz örnekleridir. 21 Aralık 2023 tarihli anma toplantısında benimsenen; İTÜDF’nin kurucusunun Hamit Naci Bey ve kuruluşunun 1909 yılı olduğu kararı ile Ortaköy Feriye saraylarındaki binanın Hamit Naci Bey’in Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kapudan ve Çarkçı Mektebine 16 Ağustos 1927 tarihli bizzat Atatürk imzalı belge ile tahsis edildiğinin kanıtlanması; İTÜDF ve DEFAMED yöneticilerinin değerlendirmeleri gereken sıcak gelişmelerdir.

 

Bu cümleden olarak; okulumuzun tarihçesinde yer alan kurucusu ve kuruluşu ile ilgili yanlış bilgi, sembol ve işaretler tarih hakikatlere göre ivedilikle düzeltilmeli, halen Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında (görseli ilişikte)575 Ada,39 Parsel, Kargir Deniz Ticaret Okulu niteliğinde bilgisiyle yer alan 11689 m2 alandaki Ortaköy yerleşkesinin tekrar İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne tahsisi için girişim başlatılmalıdır.

ADİL TUĞCU- YÜKSEK DENİZCİLİK OKULU-1979 GÜVERTE

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası