Deniz Kartalı

Bathonea’da mitolojik kurban sahnesi

Bathonea’da mitolojik kurban sahnesi
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
866 views
15 Ağustos 2019 - 14:12

Orta Bizans Dönemi’ne(10. Yüzyıl) tarihlenen sırlı seramik tabak altında, mitolojideki Sur Saçlı Tyhke’ye adanan kurban sahnesi canlandırılıyor.

 Anadolu’da binlerce yıllık kurban geleneği

İstanbul’un tarih öncesi çağlarını araştırmak için Küçükçekmece Gölü’nün Avcılar kıyılarında yürütülen çalışmalarda keşfedilen Bathonea Antik Liman yerleşiminde bulunan arkeolojik eserlerden birinin kurban töreniyle ilgili olduğu öğrenildi. 12 yıldır süren kazı sonuçlarını anlatan 43 yazarlı İstanbul Küçükçekmece Göl Havzası (Bathonea)kazıları kitabında ele alınan bir tabak parçası, Anadolu’da hayvan kurban etme geleneğinin bin yıllardır sürdüğünü kanıtlıyor. Kazı başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün ve Gülsüm Türkmen’in kaleme aldığı ‘Orta Çağ’dan Bir Kurban Sahnesi’ başlıklı makalede, mitolojik kahramanlar anlatılıyor. Mitolojide, Okeanos kızlarından Sur Saçlı Tyhke adlı kahraman; kentlerin koruyucusu, şans ve talih tanrıçası olarak biliniyor. Tabak parçasında, kentlerin koruyucusu olduğu için başında kent surunu hatırlatan taçla betimlenen Tyhke’ye kurban verme sahnesinin canlandırılıyor. Sahnenin arkasında elinde bıçakla koşar şekilde koyun ya da koça yaklaşan pelerinli kişinin ise, Tyhke’ye kurbanı adayan din görevlisi olduğu düşünülüyor. Dönemi için pahalı olan sırlı seramik kapları sıradan olmayan kişilerin kullandığı biliniyor.

Sultanahmet’te ki örneklere benziyor

Kitaptaki makalede, tabak alt parçasının 13,4 cm çapında, 4,2 cm yüksekliğinde ve 12,7 cm genişliğinde olduğu vurgulanıyor. 2011 yılında ortaya çıkarılan ve 10. Yüzyıldaki Orta Bizans Dönemi’ne ait olduğu düşünülen parçanın kurban geleneğini anlatan ilk arkeolojik eser olduğu düşünülüyor. Doç. Dr. Şengül Aydıngün, “Kurban sahnesini anlatan sırlı seramikten tabağın dip parçası, bin yıl öncesinde de Anadolu topraklarında yaşayanların kurban geleneğini anlatıyor.Kurban yeryüzündeki birbirinden en farklı toplumlarda bile görülen en evrensel olgulardan biridir. Toplum’un olduğu her yerde kurban vardır. Orta Çağ Bizans sanatında insan figürlü sahneler az görülür. Sultanahmet kazılarında elde edilen eserlere benziyor. Kurban Sahnesi olarak tanımladığımız betimli seramik parçasını sütunlu yapı kazılarının üst tabakalarında ele geçmesiyle 10-12 yy aralığına tarihlemekteyiz.” diye yazdı.

 Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şengül Aydıngün önderliğindeki bilim heyetinin sürdürdüğü kazılarda, Küçükçekmece Gölü-Avcılar kıyılarının Avrupa’da ilk tarım yapılan yerlerden olduğunu keşfedilmişti. 10 bin yıllık çakmak taşı tarım aletleri, İstanbul’da ki Hitit izleri, antik kaynaklarda söz edilen deniz feneri, 20 bin parça cam eşya, antik ilaç şişeleri, Roma imparatorluk yollarından Via Egnetia’nın izleri, Orta Çağdan Viking izleri; uluslar arası arkeoloji camiasının dikkatini çekmişti. Çeşitli ülkelerden 45 bilim insanı Bathonea’yı, arkeoloji, tarih, jeomorfoloji, jeofizik, jeosismik, coğrafik, jeodezik, numizmatik, mimari, şehircilik, endüstri, sualtı, flora ve fauna gibi bilim dallarıyla inceleyerek bilimsel sonuç kitabı hazırlamıştı.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası