Deniz Kartalı

Dalış öncesi yapılması gerekenler

Dalış öncesi yapılması gerekenler
431 views
17 Nisan 2018 - 13:46

Tekrar merhabalarrrr…..

Bu yazımda sizlerle dalış öncesi yapılması gerekenler hakkındaki  fikirlerimi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Öncelikle, seyahat edeceğiniz bölgeye göre, ister arabayla gidin ister uçakla, dalış öncesi çok iyi dinlenin. Tabiki arabayla seyahat daha yorucu olacağından daha dikkatli ve özenli olmakta yarar var. Gidilecek bölgeye, bir gün önceden gitmek, akşam yemeklerini çok yağlı ve ağır bir şekilde yememekte yarar vardır. Ağır ve yağlı gıdalar, hem midenizi yoracaktır, hemde  bedeninizde yağ olarak depolanıcaktır ki, dalış esnasında vücüdunuzda biriken azotun daha fazla artması ve atılması daha güç olucaktır. Çünkü fazla yağlı bedenler, daha fazla azot emilimi ve tutulması demektir. Tüketilen fazla alkol sizi susuz bırakacağından, bu dalış esnasında istenilen bir şey değildir. Tam tersi bol su tüketilmelidir. Bu kan akışını daha aktif ve akıcı hale getireceğinden, vücüdunuzdan azot atılımınızda daha hızlı ve efektif olacaktır. Gazlı içiceklerden uzak durmaya özen gösterin. Sebebi midede şişkinlik ve asidik etkisi yüksek olucağından, nitrojenle yan etkisi olup, dipte gaz sıkışmaları ve geğirmelere, ağızda kötü bir tat olmasına sebep olucaktır. Baştada yazmış olduğum gibi, iyi dinlenmek, kaliteli bir uykuyla güne başlamak dalış için önemli bir kıstastır.Ne kadar bedeninize, fizik fizyolojinize özen gösterirseniz, o kadar bu işi uzun vadeli yaparsınız. Gidiceğiniz bir çok dalış bölgesinde, dalış öncesi yada sonrası içki içildiğini görebilirsiniz. Bunlara kulak asmayın. Size “ne olucakki, bir şey olmuyor” gibi cahilce sözlerle yaklaşan her kim olursa olsun, kulak asmayın. En önemli birincil kural, kişisel güvenliğiniz ve sonrasındada hedefleriniz doğrultusunda yaptıklarınız olmalıdır. Dalış öncesi ve sonrası GARA İÇMEYİN. Özellikle derin dalışlardan sonra bu dahada tehlikeli bir hal alabilir. Damar içi kan akışını, vücudunuzun oksijen taşıma kapasitesi ne kadar yüksekse, o kadar sizin avantajınızadır. Bu, yaptığınız dalışlarında daha güvenli ve rahat geçmesini sağlayacaktır. Oksijen kapasitesini artırmanın en güzel yolları, spor yapmak, kardiyovasküler antremanlar yapmak, meditasyon yoga yapmaktan geçer. Buda dalış hayatınıza artı bir katkı sağlayacaktır.

Dalış öncesi malzeme hazırlarken, malzemelerinizin, düzenli bakımının  yapılmış olduğundan emin olun  ve çantanızdan çıkardıktan sonrada hepsini aynı yerde tutmaya özen gösterin. BC’ nizi tüpe bağladıktan sonra tüpünüzü kesinlikle dik bırakmayıp, zemine yavaşca yan yatırıp bütün malzemeleride düzenli bir şekilde Bc’nin iç tarafına koyup beklemeye geçmelisiniz. Önceden Neopren elbisenizi giydiyseniz, güneş altında durmayın, bu terlemenize ve su kaybına sebep olucaktır. Hatta eibisenizi çıkarmakta yarar vardır. Uzun süre güneş altında neopren elbisenizle kalırsanız bu sizin halsiz kalmanıza sebep durumlardan biri olucaktır. Diğer husus ise dalıştan çıktıktan sonra, neopren elbisenin çıkarılmaması ve bir sonraki dalışa kadar balık adamın o şekilde beklemesidir. Bu o an güneşinde etkisi ile vucudunuzun sıcak durması hissi aslında yanıltıcı bir histir, çünkü teninizle elbise arasında kalan ıslaklık sizin karada beklemiş olduğunuz süre zarfı içinde vucut ısınızı daha hızlı emicektir ve bir sonraki dalışa girdiğinizde daha çok üşümeye başlamış olacaksınız. Balık adamlar bazen buna şasırırlar, yaz vakti neden ben üşüdüm diye sorarlar, bunun sebebi yukarıda belirttiğim gibi, elbisenin çıkarılmamasıdır. Dalış öncesi hava kaynaklarınızı kontrol edin. Regülatörün ve ahtapotun doğru çalıştığından emin olmadan dalış yapmayın. Tüpünüzün havasını manometrenizden kontrol edin ve manometrenin, regülatörden nefes alıp verirken oynamadığından emin olun. Dalış kırmızı çizgileri olan ve kendi kafamıza göre esnetemediğimiz, yada kafamıza göre kurallar koyamıyacağımız bilimsel çalışmalar doğrultusunda gelişen, ilerliyen bir aktivitedir. Çoğu insan dalışı spor olarak görsede, benim için spor değil, bir keşfetme ve keşfetme duygusunu içinde barındıran bir aktivitedir.Keyifli sorunsuz sağlıklı dalışlarda görüşmek üzere …

 

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burda yapmış olduğum çekimler ve gelicek olan belgesel projeleride yer alıcaktır. Aşağıdaki linkten abone olup takip edebilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası