Deniz Kartalı

Denizlere MİLKOS (Milli Koster) geliyor

Denizlere MİLKOS (Milli Koster) geliyor
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
1.332 views
12 Haziran 2018 - 15:05

Karadeniz, Ege denizi ve Akdeniz’de ki toplam 25 ülkenin kıyılarında çalışan, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek boyutları küçük gemiler koster olarak adlandırılıyor. Türk Yıldızları kosterleri projesi kapsamında, Çanakkale’de ki İÇDAŞ firması tarafından 3 adet gemi yapılarak denizlerimize kazandırılmıştı. 12 yıldır üzerinde konuşulan ve 100 gemi ile hayata geçirilmesi planlanan Türk Koster Filosu için ilk adım atıldı.deniz taşımacılığının önemli halkası koster tipi gemilerin yenilenmesi için düzenlenen törene Başbakan Binali Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı. Tersane sahipleri ve armatörlerin oluşturduğu Koster A.Ş’nin ortaklık anlaşması çerçevesinde 800 koster yapılacak. İmza töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Devlet ve özel sektör, dünya denizlerinde Türk bayrağını dalgalandıran koster gemilerinin yenilenmesi için bir araya geldi. Koster A.Ş Projesi, uzun süren hazırlıklardan sonra nihayet elle tutulur hale geldi ama tamamen bitmiş değil. Kamu yüzde 49, özel sektör yüzde 51. Koster A.Ş’de özel sektör anlayışı, özel sektörün iş yapma imkan ve faaliyetleri geçerli olacak. Ancak işin başında söyledik, ‘eller cebe’. Devlettekini koy, sonra biz bu paraları bakarız, ederiz böyle bir şey yok. 100 milyon biz veriyorsak, 100 milyon da karşılığını koyacaksınız. Projenin hacmi 3.5 milyar dolar. Süresi 10-15 yıl. Deniz taşımacılığı için önemli.” Dedi.

Hakimiyet kurmamız gerekli

Başbakan Yıldırım, “Karadeniz ve Akdeniz’de bir ölçüde hakimiyet kurmamız gerekiyor. Piyasayı kontrol edebilir hale gelmemiz lazım. Bunu yapamazsak, bu yaptığımız işin de amacına ulaşması zor olur. Çok zor şartlarda faaliyetini sürdüren gemilerimiz devreden çıkacak. Armatörlerin gözüne uyku girmiyor. Sektör 15 senede minimum 500 tekne yapacak. Sadece tersaneler değil yan sanayiciler, tedarikçiler herkesin muazzam işleri açılmış olacak. Bu belki de bizim gemi inşa sanayinde yerlileştirme ve millileştirme hedefimizi de büyük oranda destekleyecek. Ana makineden tut, başka dışa bağımlı olduğumuz bütün teçhizatımızı yapma imkanı verecek. İlk etapta 100 gemi, 100 gemi  gideceğiz. Birinci paket 100 gemi, ikinci paket 100 gemi. 100 gemi 4 bin çalışan demek. Diğer tedarikçilerden kaynaklanan binlerce vatandaşımız da sektörde iş-aş imkanı bulacak. Yenilenen filoyla Karadeniz’de, Akdeniz’de ciddi bir rekabet gücünü sağlamış olacağız. Piyasa yapıcı bir pozisyona geçeceğiz. Deniz yoluyla taşınan dış ticaretin yüzde 75’inin kosterle taşınıyor olması da atacağımız adımın sadece filo yenileme değil ülkemiz için stratejik bir karar olduğunu gösteriyor. Filonun yaş ortalaması düşecek. Bu bir anlamda da ülkemizin denizcilikteki pozisyonunu uluslararası kuruluşlar nezdinde daha güçlü hale getirecek. Her gemi bir fabrika. 10 ile 14 arasında kişi çalışacak. Böylece 2 bin, 2500 arasında nitelikli gemi adamı istihdamı sağlamış olacağız. Bu gemiler yapıldı, 2.5 sene sonra yine bakıma gelecekler. Bu bakımlar esnasında da tersanelere sürekli iş imkanı sağlayacaklar. Denizci öğrencilerimizin de yetişmesi, denizde bizzahati çalışmalarını da bu gemiler teşvik edecek. Onlara çok büyük katkı sağlayacak.” diye konuştu.

“Son Başbakan olarak imza atıyorum”

Koster A.Ş.’nin imzalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan attı. Başbakan son olarak imzalarken, “Son Başbakan olarak son imzayı da ben atıyorum” dedi. Karadeniz ve Akdeniz havzasında bin 870 adet koster bulunuyor. Bu gemilerin ortalama yaşı 23. Sahibi Türk olan koster gemi sayısı yaklaşık 800. Toplam kapasitesi 3.6 milyon DWT olan bu gemilerin ortalama yaşı ise 26. Koster filosunun yenilenmesi amacıyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yüzde 49’luk ortaklık payı ile Koster Denizcilik Anonim Şirketi, Kamu-Özel İşbirliği ile kuruldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hurda teşviki ile yaşlı gemilerin filomuzdan ayrılmasını özendirecek, Ekonomi Bakanlığı ise, Proje Bazlı Destek Mekanizması ile projeye destek olacak.İlk yıl 20 adet, program kapsamında 100 adet olmak üzere, toplamda 800 adet Koster gemisi, son teknoloji ile yurt içi imkanlarla yeniden inşa edilerek Türk Koster filosu güçlendirilecek.” dedi.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası