Deniz Kartalı

MİSAK-I MİLLİ SADECE SINIR DEĞİL VATANDIR

Osmanlı Devleti’nde 1876 yılında 2. Abdülhamid’in Meşrutiyeti ilan etmesiyle kurulan meclisin adı Mebusan Meclisidir. Osmanlı Devleti tarihinde halkın seçtiği ilk meclis olarak tarihe geçmiştir. 2. Meşrutiyet döneminin ardından 1878’de kapatılmış, daha sonra 1908’de tekrar açılmıştır. Mustafa Kemal Paşa halkın idaresinin önemini savunmaktaydı. Bu yüzden Son Osmanlı Mebusan Meclisinin açılmasını istiyor ve bunun için görüşmeler sağlıyordu. Mustafa Kemal Paşa tekrar açılması gerektiğine inandığı bu meclisi; “Meclis-i Milli” olarak isimlendiriyordu. Meclisin açılması gereken yerler olarak çok yönlü düşünüldü.

MİSAK-I MİLLİ SADECE SINIR DEĞİL VATANDIR
RotamizTarih - Umut Meriç Berberoğlu( umut875umut@gmail.com )
142 views
28 Ocak 2024 - 13:38

Mustafa Kemal Atatürk desteğini kazanan  Felah-ı Vatan grubu

Bu düşünce silsilesinde İstanbul ve çevre noktalar ön plandaydı. Sonuçta İstanbul’da açılmasına karar verildi. Mustafa Kemal Paşa meclisin açılması için yapılan seçimleri de desteklemişti. Yapılan seçimlerde kendisi de Erzurum’dan mebusluğa aday olmuştur. Erzurum halkı ve ileri gelenler bu adaylıktan ve seçimin sonucundan memnun kalmışlardı ileriki zamanlarda Albayrak Gazetesi yazar kadrosu muhalefet edince Gazi Paşa Meclise katılıp katılmama konusunda karar aşamasına gitti. Mustafa Kemal Paşa, Erzurum Mebusu olarak tekrar İstanbul Hükümeti üzerinde baskı kuruyordu. Bu baskılar sonucunda Fransızlar tarafından tutuklanan Meclis Başkanı Reşat Hikmet Bey serbest bırakıldı. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa meclis içerisinde Felah-ı Vatan Grubu’nun kurulmasına ön ayak ederek Misak-ı Milli’nin kabulü için mücadele etti.

28 OCAK 1920 TARİHİNDE KABUL EDİLDİ

12 Ocak 1920’de Meclis açıldığında Gazi Paşa’nın bazı istekleri yerine getirilememiştir. Mustafa Kemal Paşa Meclis başkanlığına seçilememiştir ve Müdafaa-i Hukuk Grubu kurulamamıştır. Meclis içinde yer alan Milliyetçi grubun kurduğu Felah-ı Vatan tarafından Ankara’da görüşülen meselelerle birlikte Misak-ı Milli görüşülmüştür. Misak-ı Milli kararları üzerinde çok az değişiklik yapılarak 28 Ocak’ta kabul edilmiştir. 17 Şubat 1920’de Edirne Mebusu Şeref Bey, Misak-ı Milli’nin bütün dünya parlamentolarına ve memleket basınına bildirilmesini teklif etmiş bu teklif Mebusan Meclisinde görüşülerek kabul edilmiştir. Misak-ı Milli’nin işgal altındaki payitahtta kabul edilmesi dönemin en büyük başarısıdır. İleride kurulacak meclisin haklılığı ve meşruluğu bu belgeyle teminat altına alınmıştır. 16 Mart 1920’de Misak-ı Milli’nin kabulüne tepki gösteren İngilizler meclisi basmış ve mebusları Malta’ya sürgün etmiştir. Mustafa Kemal Paşa 18 Mart 1920’de 3. Kolorduya yazdığı telgrafta Ankara’da kurulacak meclisin öneminden bahsetmiştir. Misak-ı Milli’nin kabul edilmesi, Türk ulusal kimliğinin inşasında önemli bir adım olmuştur. Bu manifesto, Türk milletinin ortak değerlerini ve bağımsızlık arzusunu vurgulayarak ulusal kimliğin güçlenmesine katkı sağlamıştır. Aynı zamanda, Misak-ı Milli’nin kabulü, ulusal mücadelede birlik ve beraberliği sağlamış ve Türk halkını ortak bir hedef etrafında birleştirmiştir.

TÜRK ULUSAL KİMLİĞİNİN İNŞASI

Bu süreçte ulusal kimlik inşası, sadece siyasi kararlarla sınırlı kalmamış, aynı zamanda edebiyat, eğitim, ve kültürel faaliyetler gibi alanlarda da şekillenmiştir. Milli mücadele dönemindeki edebi eserler, eğitim reformları ve ulusal bayramlar gibi etkinlikler ulusal kimliğin güçlenmesine katkı sağlamıştır.

Sonuç olarak, Misak-ı Milli’nin kabulü ve milli mücadele süreci, Türk ulusal kimliğinin inşasında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu süreç, Türk milletinin ortak değerlerini ve bağımsızlık arzusunu pekiştirerek modern Türkiye’nin temellerini atmıştır.

UMUT MERİÇ BERBEROĞLU-  umut875umut@gmail.com

KAYNAKLAR:

1)2 Atatürk, Nutuk, s. 248, 249
2)Bilgen, Bahar, Dönemin Basınına Göre 1919 Seçimleri ve Meclis-i Mebusan’ın Oluşturulması, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,
Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2011.
3)Ezherli, İhsan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (1920-1922) ve Osmanlı Meclisi Mebusanı (1877-1920), TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu
Yayınları, 2. Baskı, Ankara, 1998.
4)Kaya, Erol, “Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı”, Türkler, (Editörler: Hasan
Celâl Güzel, Kemal Çiçek, Salim Koca), Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 2002, C. 13, s. 514-527.
5)Onar, Mustafa, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı Yazışmaları, T.C. Kültür Bakanlığı Yayını, Ankara, 1995, C 1.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası