Deniz Kartalı

SERBEST DALIŞ İLE ZARARSIZ KEŞİF. DENEYİMLİ EĞİTMEN SAADETTİN ERZEYBEK ANLATIYOR

Serbest dalışın ilk amacı su altı yaşamını gözlemlemek olmasa bile, siz bu aktiviteyi doğru tekniklerle yaptığınız takdirde, sizin bu çalışmalarla elde ettiğiniz su altı adaptasyonu ve dinginliğinizden etkilenmeyecek, sizi merak etmeyecek bir su canlısı bulunmamaktadır. Daha önce bahsettiğim orfozları, pelajik balık sürülerini, hatta doğru yerdeyseniz yunusları görmek işten bile değildir. Yaşanmışlık ve tecrübemle söylüyorum.

SERBEST DALIŞ İLE ZARARSIZ KEŞİF. DENEYİMLİ EĞİTMEN SAADETTİN ERZEYBEK ANLATIYOR
111 views
17 Aralık 2023 - 17:18

NEFES KULLANMA VE SUALTI BECERİSİ

Serbest dalış öncelikle sağlıklı bir yaşam gerektirir ve başlandığı takdirde sağlığınızı besler. Sağlık günümüzde en önemli olgudur, tabi ki sevdiklerimiz de… Fakat sağlığımız kötüyse, sevdiklerimize de bir faydamız olamaz. Serbest dalıcılara herhangi bir sosyal medyadan baktığınızda, hemen hepsinin fit yapıda olduklarını yani boy ve kilo oranlarının dengeli olduğunu fark edersiniz. Doğru ve sağlıklı beslenme bu branşın en önemli unsurlarındandır. Nefes kullanma ve detayları ile ilgili çalışmalarda solunum sisteminden dolaşım sistemine ve dolayısı ile beyne giden oksijen miktarı çok verimlidir, bu da doğal olarak serbest dalıcıların algılarını açar, düşünce ve ruh halini daha dengelemesine katlıda bulunur. Aynı zamanda sadece nefes egzersizi ile kalmayıp, bedensel egzersizleri de uygulamak gerektiği için serbest dalıcılar fiziksel olarak da güçlüdürler.

MALZEME BİLGİSİ ALETLİ DALIŞA GÖRE DAHA ÖNE ÇIKAR

Serbest dalışta malzemenin kendisi ve bilgisi tüplü dalışa göre çok daha önemlidir. Açıklamak gerekirse, herhangi bir tüplü dalış teknesine bakalım: Çeşitli bedenlerden 40-50 elbise var olduğunu düşünelim ve siz tekneye girdiğinizde sizin bedeniniz olan bedenin kalmadığını gördüğünüzde bir küçük veya bir büyük beden elbiseyi alıp suya girersiniz. Bu seçenek size problem çıkarsa da suda kalma süreniz tüpteki hava ile sınırlı olduğu için, o da yaklaşık 30-35 dakika olacağı için, bunu tolere edebilirsiniz yani konsantrasyonunuz bozulmaya yakın sudan çıkmış olursunuz. Diğer yandan konsantrasyon ve odaklanma serbest dalış için çok önemlidir, kaybı düşünülemez. Bunun sebebi ise verdiğimiz eğitimlerin mevcut akciğer kapasitesini geliştirmeye yönelik olmayıp, özel nefes alma ve verme teknikleri ile mevcut kapasitenin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaya odaklı oluşudur. Akciğerin mevcut hali yaşam tarzınız ve hobileriniz ile bağlantılı anatomik bir oluşumdur. Eğitim sistemimizde bu organımızın farklı kapasite kullanımlarını arttırmayı hedefleriz. Kısaca serbest dalış malzemesi çok özeldir ve kesinlikle vücudunuza uygun şekilde doğru bilgiler eşliğinde edinilmelidir. Ayrıca bunlara beyaz eşya gözü ile de bakabilirsiniz; malzemeler doğruysa size senelerce su altında sınırsız olma avantajını verir.

SERTİFİKA SPOR BRANŞINA SAYGIYI ARTIRIR

Serbest dalış kursu içeriğinde nefes tutmanın detayları, dalış teknikleri ve antrenman teknikleri, beslenme, serbest dalış riskleri ve önlemlerini aktarılıyorum. Kursiyerlerimiz derslerin tamamına katılıp başarılı olduğu takdirde Padi Freediver sertifikası almaya hak kazanıyorlar. İstanbul eğitimlerimde konumu ve yapısı gereği Fenerbahçe – Bostancı arası plajları kullanıyorum. Adaların da bazı mevkileri serbest dalış eğitimine olanak sağlıyor. Bu arada planlamak istediğim Saros ve Bozcaada kampları da var.

DALIŞ KAMPLARI…

Dalış hayatıma 1983 yazında Datça Ak-tur Tatil Sitesinde Avusturyalı bir dalış eğitmeninden aldığım tüplü dalış dersleri ile başladım. Zaman içerisinde su altında kalma süremin tüpün içindeki hava miktarı ile kısıtlı olması benim için kabul edilemez olmaya başlamıştı ki; dalış teknemizde sabah periyodundaki dalışlar bitip, tekne öğle yemeği için sakin bir koya geçerken, her seferinde serbest dalış ekipmanlarımı kuşanıp tekneden ayrılıyor, o iki saatlik sürede kendime alıştırdığım yani güvenlerini kazandığım orfoz ve diğer sürü balıkları ile çok özel deneyimler yaşıyordum. Adeta bir aşk alevlenmişti içimde. Scuba uçak ile serbest dalış ise kendi kanatlarımla uçmak gibiydi benim için. Scuba hayatım ve serbest dalış tecrübem daha sonra katıldığım Deniz Kuvvetleri Kurbağa Adam SAS Eğitimi Kurtarma Grup Komutanlığı’nda da 8 yıl boyunca aynı yolda devam etmemi sağladı. Sonrasında, ODTÜ TSSF Serbest Dalış Antrenörlük Kursu, TSSF Derin Dalış, Yön Bulma, Tanıtım Dalışı, O2 Kullanımı, Mükemmel Yüzerlilik, Batık Dalışı, Gece Dalışı, İrtifa Dalışı, Nitrox, Akıntı Dalışı, Tanıtım Dalışı Uzman Eğitmenliği, TSSF Serbest Dalış Teknik Kurul Üyeliği, Milli Takım Aday Kadro Antrenörlüğü, Marmara Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde kurs verdim. İzmir ve Datça’dan sonra SADO’S Dalış Merkezi olarak serbest dalış eğitimi vermeye İstanbul’da devam ediyorum.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası