Deniz Kartalı

SİVİL DENİZCİLİĞİMİZİN MİHENK TAŞI İTÜ DEFAV’IN 29. YILI

Türk denizciliğinin mihenk taşı kurumlarından İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi yani Yüksek Denizcilik Okulu’nun en büyük sivil toplum kuruluşu DEFAV 29. Yaşını kutluyor. 26 Mart 1995 yılında 1973 mezunu Kaptan Levent Akson’un girişimleriyle Kaptan Gündüz Aybay’ın büyük öngörüsüyle kurulan İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV), Türk denizciliğine güzel izler bırakmaya devam ediyor. Ege ve Akdeniz’i kasıp kavuran orman yangınlarına ve Kahramanmaraş depremine ilk koşanlardan DEFAV, tarihsel sorumluluğunu ara vermeden sürdürüyor. İlk kez Denizkartali.com tarafından yayınlanan kuruluş belgesi güzide denizcilik kurumunun 88 kişiden oluşan kurucu kuruluyla bir yılı aşkın çaba sonucu hizmete başladığı görülüyor. DEFAV’ın kurulmasında büyük emeği olan Kaptan Levent Akson, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti kadar sağlam bir altyapıya sahip olan vakfımızın yaptığı başarılı işlerle gurur duyuyorum” dedi.

SİVİL DENİZCİLİĞİMİZİN MİHENK TAŞI İTÜ DEFAV’IN 29. YILI
115 views
26 Mart 2024 - 17:58

İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı

5 Aralık 1884 tarihinde yatılı eğitimle başlayan Leyli Tüccar Kaptan Mektebi’nin geliştirdiği Türk denizcilik kültürü, askeri ve sivil bahriyesinin katkılarıyla önemli bir yere geldi. Kabotaj Hakkı, Montrö Türk Boğazlar Sözleşmesi, Mavi Vatan Doktrini ve Münhasır Ekonomik Bölge kavramına kadar pek çok kazanımı beraberinde getiren denizcilik kültürü 26 Mart 1995 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) kuruluşuna uzanmıştı. İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerine burs vermek, mezunlardan akademik kariyer yapmak isteyenlere katkı ve mali imkanlar sağlamak; mezunlardan muhtaç durumda olanlarla eş ve çocuklarına sağlık ve eğitim yardımı yapmak amacıyla 26 Mart 1995 günü kuruluşu Resmi Gazete’de onaylanan İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı, Kadıköy’de 11 denizcilik kuruluşunu bir arada tutan ofisin satın alınmasını sağlamıştı.

Vakfın kuruluşunda büyük katkı sağlarken mütevazi kişiliğiyle sevilen 1973 mezunu Kaptan Levent Akson kuruluş sürecini şöyle anlattı.

“1982 yılında Sönmez Denizcilik’e ait Deniz Sönmez gemisi Girit Adasının güneyinde battığında 32 denizcimiz hayatını kaybetti. Deniz şehitlerimiz içinde bir ağabeyimizin kızının maddi nedenlerden dolayı eğitimini sürdürdüğü özel okulu bırakmak zorunda kaldığını öğrendik. O dönem yönetim kurulu üyesi olduğum Mezunlar derneğimizin böyle bir burs verme yetkisi yoktu. Benim ısrarım ile bu burs çıkartıldı. Zorlama ile bu işlerin olamayacağını fark ettim ve o tarihten itibaren vakıf oluşturmayı kafama koymuştum. Mesleki birliğimizi sağlarken yardım kültürünü tüm camiamıza yaymak istiyordum. Bir vakıf kurma fikrimi yeri doldurulmayacak Gündüz Aybay ağabeyine açtım. “Levent sen camiana güveniyor musun? Yapabilir misiniz” dedi. “Yaparız Ağabeyim” dedim. Gerekli kuruluş sermayesini temin ettim ve Gündüz ağabeyim hemen vakıf senedini hazırladı. başka bir hukukçu olan Rona Aybay ağabeyim ise büyük yardım etti. Bir yılı bulan hazırlık sürecinin ardından 26 Mart 1995 günü Resmi Gazetede onaylanan kuruluşumuz bugün çok güzel işler yapıyor. Bu gurur emeği geçen herkesindir” dedi.

Vakfın kurucularından Kaptan Alev Tunç ise kuruluşun tamamlanmasıyla bir açığın kapandığını vurgulayarak düşüncelerini şöyle ifade etti.

” Vakfımızı kurmadan evvel, ilk ihtiyacımızın Ankara’da(bakanlığımızda) YDO Camiamızdan bir tek abimizin olduğunu ve O’nun da camiamıza yeterli fayda/destek sağlayamadığı konusunda hemfikirdik. Bürokraside çalışmanın da tek açmazı düşük ücretlerdi. Bu arada bir diğer konu da akademisyen denizci meselesi idi ki aynı sorun burada da mevcuttu. Bunların yanında herhangi bir arkadaşımızın başına bir iş gelse, o arkadaşımız devresinde sevilen bir arkadaşsa devre arkadaşları belli bir para toplayıp ailesine veriyorlar ve maalesef olay orada kalıyordu zira çoğunluk gemide çalışıyordu. 6-9 ay sonra anca evine dönüyordu. Başka bir konuda ihtiyaç olduğunda da hep camiamızdaki belli kişilere gidiliyor o da çok doğru olmuyordu. Bu tespitlerimiz doğrultusunda arkadaşlar arasında sırdaş gurubu kurduk ve aramızda kaynak toplayıp(kimin ve ne katkıda bulunması bilinmez bir şekilde) ilgili arkadaşlara iletilmesine karar vermiştik. Bunun çok doğru olmadığını ve bir vakıf kurarak kurumsal olarak yürümemiz gerektiğini anlamıştık.

 

Bu arada SANMAR ve Ahmet Ağaoğlu akademisyen denizciler olduğu için bize destek veriyorlardı. Vakfımızın kurucu yönetim kurulunda ve daha sonraları da 2.Başkan ve Denetleme kurulu başkanı olarak görev almaktan büyük gurur duymuşumdur. Mütevazı olmayacağım burs konusundaki fikrimi paylaşmak isterim; öğrencilere verdiğimiz bursları öncelikle gönüllü olarak geri ödemelerini talep edelim. Belge karşılığı verelim ve sistemin kendi kendisini beslenmesini temin edelim demiştim. Sağolsun arkadaşlar da kabul ettiler ve şimdi görüyorum ki çok doğru bir sistem kurmuşuz neticesi harika oldu, sistem kendi kendini besliyor…”

1985 mezunu Bülend Temur ise duygularını şöyle özetledi.

“Denizci akademisyen yetiştirmek amacıyla kurulan DEFAV, hedeflenenin üzerinde başarıyla ülkemize hizmet etmektedir. Denizcilik dünyanın en zor mesleklerinden birisidir. Denizci öğrenciler ise genellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarıdır. Bu nedenle destek yelpazesine öğrencilerde eklenmiştir. 1995 yılında kurulan DEFAV’ın kurucu yönetim kurulu üyesi, 4 dönem YK Genel Sekreterliği ve 6 dönem ise Yönetim Kurulu Başkanlığı yapma onuruna eriştiğim. Dönemimde inşa edilen yurt ile açılarak işletmeye alınması sırasında gerçekten çok büyük zorlukları yenmek zorunda kaldık. Ancak bugün geriye baktığımda bütün bu zorlukların üstesinden gelerek sonucunu almış olmanın onurunu yaşıyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Öte yandan 550 Milyon TL nakit ile kurulan İTÜ DEFAV’ın, 30 Ocak 1995 günü İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından onaylandığı ve İlhan Kurtuluş başkanlığında, Vedat Savaş, Bülend Temur, Kemal Demir, Mucit Poçar, Hayati Okumuş, Şefik Arslan ve Celal Kahraman tarafından ilk yönetim kurulunun oluşturulduğu da hatıralara yansıdı.

 

Kurucu üyeler….

✓Adnan Erdal
✓Ahmet Ağaoğlu
✓Ahmet Bayülken
✓Ahmet Erdoğan
✓Ahmet Uprak
✓Alaattin Yüksel
✓Ali Cömert
✓Alev Tunç
✓Alper Tunga
✓Altay Altuğ
✓Atilla Çiftçigüzeli
✓Atilla Karhan
✓Atilla Kocataş
✓Aydın Arıcan

✓Aykut Şarman
✓Baki Aktosun
✓Bekir Zabci
✓Bülend Temur
✓Can Kıraç
✓Cem Sütunç
✓Cengiz Kılıç
✓Cevdet Işık
✓Erdal Yılmaz
✓Ergün Atakan
✓Erkan Dereli
✓Ersan Çetinok
✓Feramuz Aşkın
✓Feridun Yüksel
✓Fikri Tuna
✓F. Yavuz Ulugün
✓Gökçen Seven
✓Gündüz Aybay

✓Güngör Altıkulaç
✓Hakan Karakaya
✓Hakkı Akol
✓Halit Meriç
✓Hayati Okumuş
✓Hüseyin Yangın
✓İlhan Kurtuluş
✓İlhan Önerdem

✓İlhan Özen
✓İlhan Özerdim
✓İlker Güçlü
✓İlker Meşe
✓İlyas Murtezaoğlu
✓Kaan Altuğ
✓Kadir Türker
✓Kahraman Kahraman
✓Kamil Özbey
✓Kamil Sağ
✓Kamil Tecimer

✓Kazım Evrengil
✓Kemal Demir
✓Kemal Y. Dönmez
✓Kerim Erben
✓Kükrer Sarıkelleoğlu
✓Levent Akson
✓M. Ali Albayrak
✓Mehmet Bahri Alp Çanga
✓Mehmet İnal
✓Mehmet Koray Moğül
✓Mehmet Tunalı
✓Memduh Genişol
✓Misbah Mertoğlu

 

✓Murat Özaydın
✓Mustafa Ünlü
✓Naşit Yamanyar
✓Noyan Altuğ
✓Nurettin Orhan
✓Nusret Kökçüoğlu
✓Nüvit Varol
✓Orhan Gürün
✓Osman Cankardeş
✓Özden Ada
✓Saim Oğuzülgen
✓Saim Sivri
✓Suay Umut
✓Süleyman Çatal
✓Süleyman Savaş
✓Süreyya Öney
✓Şahin Bilen
✓Şefik Aslan
✓Tamer Çiçekdiken
✓Tarkan Karakaya
✓Tayyar Kuşçu
✓T. Ender Yalçın
✓Teyfik Kabaca
✓Tuncer Kayıkçı

✓Turgut Sohtorik
✓Tülay Çakmak
✓Tüluhan Ergüneş
✓Uğur Saraçoğlu
✓Vedat Kanoğlu
✓Yılmaz Onur
✓Yusuf Mardin

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası