Deniz Kartalı

Türk denizciliği Bodrum’da konuşuldu

Türk denizciliği Bodrum’da konuşuldu
Deniz Kartalı( denizkartali@denizkartali.com )
232 views
19 Mart 2019 - 13:01

Sektörün uzman isimleri ve denizcilerini bir araya getiren panelin konuşmacıları Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç oldu.

Antalya, Fethiye, Marmaris gibi deniz turizminin önemli duraklarında; deniz turizmi, , taşımacılık, güvenlik ve su araçları sorumlulukları gibi konuların masaya yatırıldığı panellerin sonuncusu Bodrum’da yapıldı. Panel öncesinde bilgilendirme yapan Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, deniz araçlarının sigorta oranının son derece düşük olduğunu belirtti. Deniz araçlarının sigortalanmasının Yunanistan’da zorunlu olduğunu, sigortalanmayan herhangi bir deniz aracının limanlara giremeyeceğini hatta hiçbir etkinlikte bulunamayacağını söyleyen Teker, Türkiye’de ki sigortalılık oranının yüzde 5’te kaldığını söyledi. Sigorta yetersizliğinden dolayı pek çok sorun yaşandığını da belirten Teker, “Devlet el atmazsa facia geliyorum diyecek. Bu yıl 30 milyona yakın turist bekleniyor. Gezi teknelerinin sadece yüzde 5’i sigortalı. Bir facia yaşansa bunu dünyaya anlatamayız ve turistler bir daha gelmez. Yani Türkiye’de 2 bin 500 gezi teknesi var bunların sadece 125 tanesi sigortalı.” dedi.

 Yüzmesi mucize tekneler bile sigortasız

Bazı teknelerin çok eski ve bakımsız olduğunu yüzmesinin bile mucize olduğunu belirten Teker, “Ve bu tekneler hiçbir denetim olmadan her gün turistleri günlük gezilere götürüyor. Yunanistan’da bu tip teknelerin limanlara girmesi bile yasak. Türkiye’de ise faciayı adeta çağırır gibi serbest seyir yapıyorlar. Oya her biri devlet tarafından zorunlu olarak sigorta yaptırılsa, gezi tekneleri sigorta şirketlerinin kontrolünden geçeceği için seyir için gerekli olan denizcilik kurallarını da tamamlamış olacaklar ve hayati risk en alt düzeye inecek. Bu konu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma, Alt Yapı Bakanlığı arasında sıkışmış duruyor.
Biri sigortayı zorunlu isterken, biri Turizm Teşvik kanunu çerçevesinde zorunlu kılmıyor. Böylece birçok insanın hayatını ilgilendiren bu konuda adım atılmıyor. Oysa üniversiteli 100 profesyonel dalgıcın bulunduğu teknenin batması bize örnek olmalı ve sigortalılık konusunda adım atmalıyız” diye konuştu.

 Bodrum Marina Yatch Club’te gerçekleşen olduğu panelde ise, deniz turizminin merkezi Bodrum’dan hareketle tüm bölgeler mercek altına alındı. 61 marina, 25 bin yat bağlama kapasitesine sahip Türkiye için özel sigorta paketlerinin yapıldığı anlatan Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker,“Özellikle lüks ve mega yatlar tarafından tercih edilen sigortanın prim tutarı yıllık 300-400 dolardan başlayıp teknelerin gross ton büyüklüklerine göre fiyatlandırılırken, her tekneye uygun paketler hazırlanabiliyor.” diye konuştu.

 Bakan Yardımcısı Dursun:

“Akdeniz’den daha fazla pay alacağız”

 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ise dünyada gayrı safi milli hasılanın 80 Trilyon Dolar’ı aştığını belirterek bunun yüzde 25’inin deniz ticareti olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ilgi alanı olan Akdeniz havzasının, alan olarak dünya deniz ticaretinin yüzde 1’ini kaplamasına rağmen, toplam gelirin yüzde 25’ini elde ettiğini dile getiren Dursun, “650, 700 Milyon Doları bulan bir rakam. Denizlerde enerji, maden, petrol ve doğalgaz gibi ticaretler de var. Önümüzdeki yıllarda Akdeniz’de daha fazla pay almak için çalışmalar yapıyoruz. Dünya deniz ticaretinde bir kümeleşme olduğuna dikkat çeken Dursun, Türk denizciliği 2018’de 28 milyar DTW’yi aştı. 2023’te 50 milyon DTW’a çıkacağız” diye konuştu.

17.5 Milyar Dolar katkımız var

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise dünya denizciliğinin, dünya ticaretinin yüzde 85’ini oluşturduğunu belirterek, “Deniz yolu taşımacılığı olmazsa dünyanın yarısı soğuktan yarısı da açlıktan kırılır. Hammadde bir tarafta üretim başka bir tarafta, tüketim başka bir tarafta. Aradaki taşımanın en efektif yolu da deniz yolu.  Bu yıl denizlerde 12 Milyar Ton yük taşınmasını bekleniyor. Türk filoları olarak, şu anda 1.9 milyar DWT kapasitenin 29 milyon DTW’na hakimiz yani Yüzde 2’sine. Bize katkısı da yaklaşık 17,5 milyar dolar civarında. Bu da ülkemizin 800 Milyar Dolarlık toplam hareketi içinde yüzde 2’ye denk geliyor” diye konuştu.

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası