Deniz Kartalı

Lüferde katavaşa(Karadeniz’e mevsimsel göç) bolluğu

Türkiye denizlerindeki balık verimi son yıllarda hissedilir oranda düşerken balıkçılarının ağlarına giren lüferler tezgahları sevindirdi. 2009 yılında nesli tükendiği bilimsel olarak ispatlanan İstanbul Boğazı’nın Prensi olarak adlandırılan lüfer, av yasakları sürdüğü için geleneksel ve kıyı balıkçıları tarafından avlanarak tezgaha geliyor. 500 gram ağırlığındaki lüferin tanesinin 150 TL’ye satıldığı görülürken, uzmanlar koruma tedbirlerinin ve denetlemelerin sürdürülmesiyle türlerde artışın mümkün olabileceğinin altını çizdi. Kilosu 300 TL’ye alıcı bekleyen lüferin 20-30 yıl öncesine kadar bol yakalandığını belirten İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Uğur Uzer, lüfer gibi türlerin korunmasının bilinçli tüketicilerin küçük balık almaması kadar sürdürülebilir balıkçılığa bağlı olduğunu belirtti. Lüferin bolluğu geleneksel ismiyle katavaşa adlı Karadeniz’e yaptığı göç sırasında ağlara dolmasına bağlanıyor.

Lüferde katavaşa(Karadeniz’e mevsimsel göç) bolluğu
2.337 views
30 Nisan 2022 - 11:50

İstanbul’un simgesi

Lüfer, İstanbul ile özdeşleşen bir balık olmasının yanı sıra tarih ve edebiyatımızda da sıklıkla konu edildi. Türk edebiyatının simge isimlerinden Ahmet Rasim’in Vay Lüfer Vay adlı 1900 tarihli denemesinde geçen lüfer, Evliya Çelebi’nin tanımladığı balıklarından biriydi. Sultan Abdülhamit’in özel yemekleri arasındaki lüfer Mayıs ayından itibaren Marmara Denizi’nden Karadeniz’e çıkmak için kullandığı İstanbul Boğazı’nda balıkçılara bereket sunuyor. 15 Nisan’da başlayan balık av yasağıyla birlikte sadece geleneksel yöntemlerle avlanan kıyı balıkçıları denize açılırken, ağlara dolan lüferler sevinçle karşılandı. 2009 yılında bilim insanları tarafından hazırlanan raporlarla nesli tükenmek üzere olduğunun altı çizilen lüfer zeki ve kurnaz bir avcı olduğu için İstanbul Boğazı’nın Prensi olarak adlandırılıyor. Kıyı balıkçılarının ağlarına dolan lüferler tezgahlarda satışa sunuluyor. 300-400 gram ağırlığındaki lüferin 140, 400-500 gram ağırlığındaki lüferin ise 150 TL’den satıldığı görülüyor.

Boydan boya lüfer ailesi

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Uğur Uzer, İstanbul’un simge balığı lüferin bu mevsimde Karadeniz’e çıkmak için girdiği İstanbul Boğazı’nda avlanabileceğini belirtirken korunması için tüketicilerin ve balıkçıların duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Dr. Öğretim Üyesi Uğur Uzer, “İstanbul’un Efendisi Lüfer Balığı denizlerimizdeki en yüksek ekonomik değere sahip balık türlerinin başında geliyor. Büyüklüklerine göre, 12 cm’ye kadar defne yaprağı, 13-17 cm arasındakilere çinekop, 18-20 cm arasındakilere sarıkanat, 21-30 cm boyutlarında olanlara lüfer, 30-50 cm arasında olanlara kofana, 50 cm’den büyüklere sırtıkara ismi verilmekte. Lüfer göçe başlamadan önce iyice beslenir ve yağlanır böylece çok lezzetli olur. Göç sırasında Marmara Denizi ve Karadeniz’de birçok noktaya yumurta bırakır.” dedi.

Lüfer nesli tehlikede

Dr. Öğretim Üyesi Uğur Uzer, “Marmara Denizi’nin artan nüfus yoğunluğu, şehirleşme, fabrika ve kanalizasyon atıkları kadar aşırı balıkçılık ve iklim değişikliği bu canlıları olumsuz etkiliyor. Marmara Denizi’nin simgelerinden lüferin av miktarı düşüyor. Avlananlar ise eskiye göre daha küçük boylu bireyler. Aşırı av baskısıyla kendini yenileyemeyen stoklar giderek nesli tükenme noktasına geliyor. Ne yazık ki lüfer nesli tükenme noktasına doğru gidiyor. Bu yüzden birçok balık türüne ev sahipliği yapan Marmara Denizi’ni çok iyi korumamız, acil önlemler almamız ve balıkçılığı iyi yönetmemiz gerekiyor. Marmara Denizi gibi önemli zenginliğimizi gelecek nesillerin de faydalanması için çok iyi korumalı ve gözümüz gibi bakmalıyız.” diye konuştu.

Katavaşa ve anavaşa

Ilıman ve tropik sularda yaşayan göçmen bir balık olan lüfer, ilkbahar aylarında deniz suyu ısınınca Akdeniz’den Marmara Denizi’ne oradan da Karadeniz’e doğru gider. Bu göçe ‘Katavaşa’ denildiğini söyleyen Uzer, “Yaz bitiminde tersine göç başlar. Sonbaharda deniz suyu soğuduğunda ise ılıman sulara yani Marmara’dan Akdeniz’e doğru giderler. Bu göçe ise ‘Anavaşa’ denir. Bu sembol balık doğanın müthiş dengesinin ürünüdür” dedi.

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası