Deniz Kartalı

İstanbul Boğazı’nda lüfere ‘Vira Bismillah’

Karadeniz’in besin değeri yüksek suları ile 3 denizin özelliklerini taşıyan Marmara Denizi’nin tek bağlantısı olarak yüzlerce balık türünün geçişini sağlayan İstanbul Boğazı, av sezonunda pek çok balıkçı teknesinin umudu. Medeniyetler beşiği İstanbul’un sembol balığı lüferin son 15 yıldaki en büyük akınına sahne olan İstanbul Boğazı’nda balıkçılar geçtiğimiz günlerde istedikleri bereketi yakaladı. 3 kuşaktır sürdürdüğü gırgır balıkçılığını oğullarına bırakmaya hazırlanan Hacı Dursunali teknesinin reisi Ahmet Bakırcı ile çıktığımız lüfer avı, içinden su yolu geçen kentin denizden gelen bereketini gözlemlememizi sağladı. Yakıt fiyatlarının artışı ve deniz kirliliğinin en büyük sorunları olduğunu söyleyen Ahmet Reis, “Balıkçı denizi korur çünkü geçmişini ve geleceğini denize borçludur. İstanbul balıklarının prensi lüfer ise bereketin işaretidir” dedi. Teknenin Ordulu tayfası ise gurbette geçirecekleri balık avı sezonundan çok umutlu. Hava ve deniz suyunun soğumasıyla balıkçılar Adalar’ın arkasına ve Silivri’ye doğru yönlendi.

İstanbul Boğazı’nda lüfere ‘Vira Bismillah’
427 views
17 Ekim 2021 - 13:54

Boyları 3 metreden 30 metreye kadar yüzlerce balıkçı teknesinin Vira Bismillah diyerek ağlarını saldığı İstanbul Boğazı beslendiği akıntılarla balıkların en önemli göç yollarından biri. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 55 kilometre, Anadolu Yakası’nda 35 kilometreyi bulan uzunluğuyla 6 ülkenin açık denizlere ulaşması için tek su yolu olan Boğaziçi bu stratejik önemini doğal biyolojik koridor özelliğiyle taçlandırıyor. Balık avlamak için İstanbul Boğazı’na ağlarını bırakan balıkçılardan Ahmet Bakırcı ve tayfası da binlerce yıl önce oluşan biyolojik koridorun kendilerine bereket sunmasını bekliyor. Balıkçı reisi Ahmet Bakırcı ve 25 tayfasının balık avını yerinde görmek için 29 metre boyundaki Hacı Dursunali adlı gırgır teknesinin misafiri olduk. Balık avı sezonunun sürdüğü 1 Eylül-15 Nisan tarihleri arasındaki 242 gün boyunca balık avlayacak tekne, Boğaziçi’nin Beykoz ve Sarıyer ilçeleri arasındaki 24 metreden daha derin kıyılarında dolaşıyor.

Teknenin reisi Ahmet Bakırcı’nın en büyük sorumluluğu, gelişmiş sonar ve radarla suyun altındaki görüntülenen balık sürülerini tanımlamak ve tam zamanında ağları fora etmek için doğru talimatı vermek. Teknenin her yönünden geçen yoğun İstanbul deniz trafiğini teknenin pruvasına (teknenin önü) bakarak idare eden Ahmet Reis, diğer yandan da suyun altındaki balık sürülerini ekrana yansıtan sonara kilitleniyor. 45 yıldır adeta denizde yaşayan Ahmet Bakırcı, balıkçılık genlerini teknesine ismini veren babası Dursunali Reis’ten aldığını belirtiyor.

“Temiz bir İstanbul Boğazı daha çok balık verir”

Dillere destan bereketteki balıkçılık günlerinin İstanbul Boğazı’nın en temiz zamanlarında yaşandığını belirten Ahmet Reis, “Müsilaj bize büyük dert oldu. Ağlarımız ağırlaştı ve gözleri tıkandığı için sürekli değiştirmek, onarmak zorunda kaldık. Sarı tabaka balığın bereketini düşürdü. Denizi ne kadar temiz tutarsanız aynı oranda bereket sunar size. Sanayi atıkları boşaltılmasın yeter. Denizi en çok balıkçı korur çünkü geçmişini de geleceğini de denize borçludur. Şimdilerle balıkla birlikte ağlarımızda deniz anası ya da plastik doluyor ve buna çok üzülüyoruz.” dedi.

“İstanbul balıklarının prensi lüferdir”

Yılda yaklaşık 200 ton mazot yaktıkları için şimdilerde en büyük sorunlarının pahalı yakıt fiyatları olduğunu belirten Ahmet Bakırcı, “Avlanabildiğimiz kıyıların derinliğinin en az 24 metre olması gerekiyor. Bizi kıyılarda görenler Boğaziçi’nin derinliğini bilmedikleri için ihbar ediyorlar ama biz kurallara uyuyoruz. Eskisi gibi bereketli günler yaşamadık ama 1-2 haftadır tuttuğumuz lüfer bize eski günleri hatırlattı. Boğazın prensi lüfer uzun yıllardır görünmüyordu biraz olsun umutlandık. Gırgır balıkçılığı yapılmazsa İstanbullu lüfer ve palamut gibi en lezzetli balıkları ya yiyemez ya çok pahalıya yer.” diye konuştu.

Ordulu Kocareis ve tayfaları

Teknenin Kocareis’i yani tayfaların sorumlusu 25 yıllık balıkçı Cengiz Eren. Eren, “Ordulular iyi denizci olur. Teknede çalışacaksan dayanıklı olmak zorundasın. Günlerce kara görmeden denizde kalmayı göze almalı, en sert fırtınada güvertede sallanmadan durmalısın.  En zoru da gurbette olmaktır. 6 ay göremezsin sevdiklerini. Ne olursa olsun denizde olmak güzeldir” dedi. Tekneni en genci 19 yaşındaki Mustafa Topçuoğlu. Topçuoğlu ise, “Turizm sektöründe çalıştıktan sonra dayımla tekneye katıldım. Denizleri çok seviyorum zor ama güzel bir meslek olan balıkçılığı meslek edinmek istiyorum” diyerek duygularını ifade ediyor.

‘Mola’ anonsuyla ağlar denize bırakılıyor

Katı atık ve deniz anası yoğunluğu

İstanbul Boğazı’nın Beykoz kıyısında volta atarak süren bekleyişin ardından Hacı Dursunali teknesinde Ahmet Reis’in anonsları duyulunca tüm tayfa hızla görev yerlerine geçiyor. 26 metre derinlikte bir sürü tespit ettiğini belirten Ahmet Bakırcı’nın ‘Mola’ komutuyla teknedeki tayfa ağı denizde dolaştırıyor. 800 metre boyundaki ağ, teknenin hızla 55 metre derinliğe kadar ilerlemesi üzerine mavi suların üzerindeki yerini alıyor. Ağın kurşun ağırlıklarla derinlere inmesini fırsat bilen tayfa kısa süre dinleniyor. 30 dakikalık beklemenin ardından Reis Ahmet Bakırcı bu kez ‘vira’ komutu verince ağlar toplanıyor. Ağ toplandıkça yüzeye gelen lüfer ve çinakoplar, güverteye alınmadan önce karabatak ve martıların yemi olmamak için çabalıyor. Ahmet Reis karabatakların dalgıç gibi daldıklarını görünce ‘Ekmeğimizi paylaşıyoruz’ diyerek doğayla barışık oldukları mesajını veriyor. Torcu adlandırılan 10 tayfa ağları toplarken, 2’si sarı mantarları diziyor. 4 hamlacı kanca ve ağırlıkları sıralarken, ırgatçı ve botçu da yerlerini koruyor. Ağlar toplandıkça Ahmet Reis’in yakındığı plastik kirliliğinin ürkütücülüğüne şahit oluyoruz. Plastik atıklar kadar beyaz bir örtü gibi mavi rengi bozan deniz anası yoğunluğu da dikkatten kaçmıyor. Ağların toplanmasıyla güvertenin havuzlarına bol miktarda lüfer ve çinakopun yanında kefal, istavrit ve zargana gibi balıklar doluyor.

 

KÖŞE YAZARLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
STM’DEN DUVAR ARKASI RADAR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ÇiN UZAY HACMİNİ ARTIRIYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DAĞIN KRALI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TOPRAK ZAFERE SÜRÜYOR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
CAM ŞİŞE ATMA ORMANI YAKMA
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SHENZHOU 15 YERYÜZÜNE DÖNDÜ
GÜNLÜK HABER AKIŞI
İSTANBUL PLAJLARI YAZA HAZIR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
HAYDİ GÖLDE BALIK TUTALIM…
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RENK KODLU MARS HARİTASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bugün Dünya Yunus Günü!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YUNANİSTAN’DA TREN KAZASI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
RÖMORKÖR ALABORA OLDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜRK GEMİSİ KARAYA OTURDU
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EYT 1 YIL ERTELENEBİLİR
GÜNLÜK HABER AKIŞI
ENGELLİLERİN ACI FERYATLARI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YİNE SINIFTA KALDIK
GÜNLÜK HABER AKIŞI
SULAK ALANLARI ONARMA ZAMANI
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Anneler Günü Kutlu Olsun

Copyright © 2024 Deniz Kartalı. Tüm Hakları Saklıdır.   |   Gizlilik Politikası